Så sköter du din bebis hygien

Det är viktigt att du tvättar och tittar över ditt barn varje dag. Ha en bra skötplats med närhet till de skötgrejer som behövs. Gärna varmt i rummet och en filt att lägga på barnet. Vi har frågat Marina Melander, barnsjuksköterska på BVC om hur du sköter din bebis dagliga hygien.

Skötutrusning som kan vara bra att ha inom räckhåll:

• Tvättlappar

• Tvättskål eller handfat

• Barnsalva ex: Bephanten, Zinksalva

• Barnolja el. mild tvål

• Nagelklippare

• Hårborste

• Handduk

Tänk på att aldrig lämna ditt barn ensamt på skötbordet!

Hur ska bebisens hygien skötas dagligen?

Börja med att tvätta ditt barns ansikte. Med en ljummen, fuktad tvättlapp rengör du ögonen. Tvätta ögonen utifrån och in mot näsroten. Din baby kan ha kladdiga ögon och det beror oftast på trånga tårkanaler. Tvätta ögonen med koksaltlösning eller vanligt vatten ett par gånger om dagen. Därefter tar du hals och öronen. Viktigt att tvätta rent i alla veck och torka torrt, som bakom öronen och armhålorna. Du fortsätter sedan med händerna. Ta sedan av blöjan och tvätta navel och stjärt. Viktigt när du tvättar underlivet hos flickor är att du tvättar framifrån och bak. Se till att hålla barnet varmt och att filten ligger över barnet som en trygghet där du inte tvättar.

När ska bebisen bada för första gången?

Bada gärna den nyfödde bebisen när ni kommit hem från BB i lugn och ro, under tiden är det viktigt att tvätta av barnet med en tvättlapp. Barnet kan badas även om inte naveln har läkts. Sedan räcker det att bada 1-2 gånger i veckan. Ställ badbaljan i ett varmt rum, förslagsvis badrummet. Häll i vattnet med rätt temperatur, ca 37 grader. Ha gärna badolja i vattnet så torkar du inte ut barnets hud.

Är du osäker på om vattnet är lagom varmt så prova på insidan av handleden eller mät med en badtermometer.

Bör man undvika vatten?

Nej, men inget överdrivet tvättande behövs.

Vilken slags olja rekommenderar ni?

Någon barnolja tex. apotekets, Weledas babyolja. Det viktigaste är att det är en mild, oparfymerad olja. Du kan även använda olivolja om du vill.

Vad ska man smörja in bebisen med?

Nyfödda barns hud ser ofta torr ut och det är vanligt att den flagar och fjällar. Det är normalt och inget man behöver göra något åt. Det går över av sig själv inom några veckor. Om huden blir torr eller irriterad på annat sätt kan det vara bra att kontakta BVC, som kan bedöma om det behövs någon behandling eller annan åtgärd.

Bra salvor till torr baby hud är Miniderm, Locobase och Weledas hudprodukter till baby.

Vad är det som gäller vintertid, insmörjning och badning på morgonen?

På vintern när det är kallt och luften torr, blir huden som regel torrare. Då är det bäst att bada barnet på kvällen och vid torr hud smörja in med en fet salva. Om du behöver smörja in barnet även på morgonen så försök att göra det minst en halvtimme innan ni ska gå ut.

Behöver man tvätta bebisens stjärt när den har kissat?

Man behöver inte tvätta stjärten varje gång bebisen bara har kissat, men det är viktigt att man tvättar barnet ordentligt minst en gång om dagen.

Hur ofta bör man lufta bebisens stjärt?

Lufta bebisens stjärt minst en gång varje dag gärna flera. Passa på vid blöjbyte att låta din baby ligga en stund utan blöja. På detta sätt minskar hudirritation och röd stjärt.

Vad ska man göra om bebisen är röd i stjärten? Inotyol eller Idomin? Bröstmjölk?

Om bebisen är röd i stjärten är det viktigt att lufta, smörja och byta blöja ofta. Man kan alltid prova att smörja på bröstmjölk. Om det inte hjälper är det bra att ha en fet barnsalva att smörja med. Några tips på bra barnsalvor är: Bephanten, Inotyol och Zink crème, man får ofta prova sig fram för att hitta den salvan man tycker är bäst.

Hur viktigt är det att göra rent i armveck och andra veck? Varför?

Viktigt att tvätta rent och torka torrt i alla veck, annars kan det samlas gamla hud rester som börjar lukta illa, huden blir röd och irriterad och bebisen kan få svamp.

Naveln – Ska man tvätta den innan naveln har lossnat om den är varig eller geggig?

Du kan bada bebisen fast att naveln inte har lossnat. Är den kladdig kan man tvätta av med vatten och torka torrt. Den första tiden går man ofta på BVC och då tittar alltid bvc-sköterskan på naveln och rengör vid behov.

Marina driver tillsammans med Anna Jörnvik kunskapsbutiken www.babykoncept.se på nätet där du kan köpa allt till din nyfödde bebis och dig själv när du ammar.