Ska jag väcka dottern för att kunna amma?

Fråga Eva Johansson, BVC-sköterska på Familjeliv.se

Hej!
Jag har en underbar dotter som är en vecka gammal. Hon sover väldigt mycket och det kan gå fyra till fem timmar på dagarna utan att hon ger ett ljud i från sig. Jag undrar om jag bör väcka henne var fjärde timme för att amma eller om hon ska få sova vidare?
Vi har inte varit på någon efter kontroll och vägt henne så vet inte om hon har lagt på sig något, vilket oroar mig mest. Hur ska jag tänka framåt om hon fortsätter att sova länge?

Tacksam för svar!

Svar från BVC-sköterskan på Familjeliv.se

Hej! Och grattis till er lilla nyfödda! Det är ofta så att en nyfödd bebis sover mycket första veckorna. Eller man kan säga att dom äter och sover mycket. Så här i början är det ju svårt att veta hur mycket barnet verkligen får i sig om man ammar. Sover bebisen för att den mätt och nöjd eller för att den är lite trött och egentligen behöver äta lite mer? En bra vägledare är att man kan försöka amma på lite oftare på dagarna för det är ju också ett bra sätt att stimulera mjölkproduktionen hos dig som mamma. Sen kanske barnet kan sova lite längre pass på natten men helst inte mer än fyra timmar de första två veckorna då det är bra att fylla på med lite energi regelbundet. Håll utkik efter att hon framför allt kissar lite då och då men även att det kommer lite gulaktigt mjölkbajs. Sedan blir det spännande på BVC där ni får väga henne och hjälp med hur ni kan tänka vidare.

Lycka till! / Eva Johansson BVC-sköterska på Systrarna Söders BVC och expert på Familjeliv.se