Stramt tungband och stram överläpp kan ge amningsproblem

Alla är inte medvetna om hur stor inverkan stramt tungband kan ha på amningen.

STRAMT TUNGBAND: Kan vara orsak till amningsproblem. Foto: NTB scanpix
STRAMT TUNGBAND: Kan vara orsak till amningsproblem. Foto: NTB scanpix

En relativt okänd orsak till amningsproblem är barn med medfött kort, stramt tungband och stram överläpp. Kan barnets anatomi medföra amningsproblem?

– Ja, detta är rätt. Med för stramt tungband eller stram överläpp kan det vara svårt för babyn att använda rätt sugteknik. För att suga mjölken effektivt och rätt ut från bröstet, används tungan aktivt, medan överläppens funktion är att täppa till runt bröstvårtan när babyn ammar, berättar barnläkare och chefsläkare på lommelegen.no Jenny Ringnes.

LÄS OCKSÅ: En del KAN faktiskt inte amma

Typiska tecken på stramt tungband

Barnläkaren berättar att ett typiskt tecken på för stramt tungband eller stram överläpp är såriga bröstvårtor, mjölkproduktionen avtar, amningen tar längre tid än förväntat eller att babyn går för lite upp i vikt.

– Väldigt stramt tungband kan lätt observeras genom att tungan blir hjärtformad eftersom bandet drar mittdelen av tungan in och ner i munnen.

Runt 4% av nyfödda är födda med för stramt tungband eller stram överläpp. Det är olika grader av detta och långt ifrån alla behöver behandlas - bara om det är problem med amningen.

LÄS OCKSÅ: Sex vanliga amningsproblem

Snabb behandling

Om mammor misstänker stramt tungband bör de ta upp det med sjuksköterska eller läkare. Strama tungband bör helst upptäckas och ev. korrigeras vid kontrollen efter födseln innan man lämnar sjukhuset.

– Hur kan det behandlas och rekommenderas det att operera?

– Behandlingen är något som kallas frenotomi - man snittar rätt och slätt det strama tungbandet så att tungan blir mer mobil eller bandet under överläppen. Detta är ett relativt enkelt ingrepp, tungbandet har väldigt lite blodtillförsel, så vanligtvis blöder det bara ett par droppar. Komplikationer som kan uppstå är ändå blödning utöver det normala, infektion i snittet (också väldigt ovanligt) och att man klipper för lite. I de fall frenotomi har gjorts korrekt kommer man märka stor skillnad på sättet barnet suger när det läggs till bröstet, berättar Ringnes.

Stramt tungband kan även medföra talsvårigheter

Stramt tungband kan också vara orsak till talsvårigheter senare då det strama bandet kan göra det svårt att uttala vissa ljud.

– Det är också bra att veta att även om strama tungband bör behandlas så tidigt som möjligt, är det aldrig för sent att få det korrigerat. Stramt tungband utan amningsproblem kommer i stort sett förbli ett kosmetiskt problem. Allt eftersom barnet växen kommer bandet sträcka sig något och väldigt få kommer ha problem med talet på grund av detta, förtydligar barnläkaren.

Video - detta händer när barnet har stramt tungband:

Amningshjälpen: Detta bör du göra

– En del barn föds med för kort tungband, och ungefär hälften av dessa får problem med amningen. Om barnet släpper taget eller inte klarar av att ta tag om bröstet de första dagarna, samt att mamma blir sårig, är det bra att få någon att titta i barnets mun när det gråter. Kort tungband kan klippas och ger ofta en mycket snabb förbättring på amningsproblemen.