Studie visar: Kvinnor som ammar längre har bättre minne

Ju längre du ammar, desto mer fördelar får du på lång sikt – det visar en ny studie.

Studien visar att de som ammat längst har bäst kognitiv förmåga.

Amning kan ha långsiktiga positiva fördelar på den ammande kvinnans hjärna – det visar en studie gjord vid USLA i Kalifornien.

Undersökningen gjordes på kvinnor som var över 50 år och det visade sig att de som hade ammat sina barn uppvisade ett bättre resultat på kognitiva test, jämfört med kvinnor som aldrig hade ammat.

– Våra resultat, som visar överlägsen kognitiv prestanda bland kvinnor över 50 år som hade ammat, tyder på att amning kan vara neuroskyddande senare i livet, kommenterar Dr Molly Fox huvudförfattare till studien och biträdande professor vid UCLA, i ett pressmeddelande.

Ju längre man ammat, desto bättre minne

Studien visade att amning har en inverkan på kvinnors postmenopausala kognitiva prestanda, det vill säga en positiv verkan på bland annat förmågan att minnas efter klimakteriet. De kvinnor som ammat längst visade sig ha bäst resultat.

– Medan många studier har funnit att amning förbättrar ett barns långsiktiga hälsa och välbefinnande, är vår studie en av mycket få som har tittat på de långsiktiga hälsoeffekterna för kvinnor som hade ammat sina barn, säger Dr Molly Fox.