Foralder

Torsk på tungan? Så botar du din bebis svamp i munnen

Att små bebisar kan få torsk på tungan har du säkert hört talas om. Men vad är det och hur får man bort det? Läs allt du behöver veta här.

Torsk på tungan? Så botar du din bebis svamp i munnen

Små bebisar kan få en vit hinna i munnen och på tungan. Det är en svampinfektion som man brukar kalla för torsk. Den läker oftast ut av sig själv men i enstaka fall kan man behöva hjälpa till för att få bort svampen.

Svamp finns naturligt i munnen

Att ha svamp, eller candida som det också heter i liten mängd i munnen är helt naturligt. Hos små bebisar växer svampen lätt och blir mer på grund av att de kräks ofta. Det bildar då en vitaktig hinna på läpparna, tungan och i munnen. De allra flesta barn besväras inte av det alls. Vissa barn äter sämre, troligtvis för att det känns obehagligt.

LÄS ÄVEN: Tips på lekar och aktiviteter för din bebis

Du behöver sällan söka vård

Torsk på tungan försvinner oftast av sig själv och det är väldigt sällan man behöver söka vård för det. Om ditt barn har svamp i munnen kan du prova pensla med en bomullspinne doppad i vichyvatten eller bikarbonatlösning. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det fungerar men erfarenheten hos både föräldrar och barnsjuksköterskor på BVC tyder på att det är ett bra sätt att bota torsk. Det är helt ofarligt och kan därför vara värt att testa.

Det är också bra att koka ditt barns nappar varje dag. Bitleksaker, nappflaskor och amningsnappar bör också kokas dagligen för att minska risken för ytterligare spridning.

Om ditt barns svamp i munnen inte försvinner finns det läkemedel mot svamp som man kan få utskrivet, då försvinner svampen oftast inom två till sex veckor.

Till dig som ammar

Om du ammar ditt barn är det bra om du tvättar brösten före och efter amning när ditt barn har torsk. Svampen kan annars lätt sprida sig till brösten och du kan få jobbiga svampinfektioner som gör ont och kliar.

LÄS ÄVEN: 6 vanliga amningsproblem och lösningar

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Har du mer frågor om amning och svamp? Maila [email protected]