Så packar du BB-väskan – med barnmorskans tips

Så packar du BB-väskan – med barnmorskans tips. Foto: Unsplash
Så packar du BB-väskan – med barnmorskans tips. Foto: Unsplash

Snart är den långa väntan på din lilla bebis över. Några veckor innan förlossningen är beräknad är det bra att förbereda det som du vill ha med dig den dagen värkarna börjar smyga sig på. Att springa runt och försöka tänka klart i förlossningens tidiga skede är inget att rekommendera.

Då ska du börja packa BB-väskan

Hur iskall känner du dig? En del packar väskan i sista sekund – men många går av och an under väntans tider och packar tidigt.

– Vi brukar rekommendera att man börjar förbereda BB-väskan runt graviditetsvecka 35 om man väntar en bebis. Tvillingklubben brukar rekommendera runt vecka 25, säger Aleksandra Nived, barnmorska.

Det här ska du packa

Vad som är bra att ha med sig beror självklart på vad du själv vill ha runt om dig för att känna dig bekväm. Men det kan även variera mellan olika landsting och sjukhus vad som finns och vad du förväntas ta med dig. Ett tips är att kontakta din förlossningsavdelning eller din barnmorska för att ta reda på vad gäller för just dig.

– Landstinget brukar erbjuda den nyförlösta mamman landstinget underkläder, vilka är toppen för de stora bindorna man får på plats. Kläder till barnet kan man få låna om man inte vill köpa de innan. Men kolla försäkringsskull hur det ser ut där du bor, säger Aleksandra Nived.

Vissa saker är viktigare än andra att få med till förlossningen. Andra saker är kanske inte så viktiga, men sköna:

 – Ombyte

 – Ett par kläder till bebisen

 – En energikick (kanske en proteinbar?)

 – Mobilladdare

 – Tandborste

 – Tofflor

 – Bindor

Faktagranskad av Aleksandra Nived, barnmorska.