"Inte gravid – men livrädd för förlossningen" – barnmorskan svarar

Läsaren är inte gravid än, men känner att förlossningsrädslan står som ett hinder. Barnmorskan svarar på problemet.

Rädslan för förlossningen ett hinder. Foto: Unsplash
Rädslan för förlossningen ett hinder. Foto: Unsplash

Läsarfråga: Kan jag komma över rädslan för att bli gravid?

Jag och min man ska göra PGD-behandling (som screenar embryon för kända genetiska sjukdomar, reds anm) för att bli gravida. Då min man har ett genetiskt fel som inte bör föras vidare till barnet. Jag ser verkligen fram emot att vara gravid och när barnet väl har kommit. Men jag är livrädd för förlossningen. Jag undrar om det går att komma och prata om sin rädsla innan man blir gravid? Vem bör jag i så fall vända mig till?

Som det är nu kan jag inte tänka mig föda naturligt utan är helt inställd på kejsarsnitt. Går det att bli beviljad det innan man är gravid, så att jag slipper oro och ångest under graviditeten och inför kommande förlossning.
Hälsningar Orolig tjej

Svar från barnmorskan:

Hej!

Att vara orolig inför en kommande förlossning är du inte ensam om att vara. Det du kan göra redan nu är att ringa mödravårdscentralen där du bor. För att se om de kan ge dig en tid för samtal med en läkare. Tyvärr varierar tillvägagångssättet från landsting till landsting så jag kan inte svara på vilka rutiner för förlossningsrädsla som finns där du bor.

Upprepade samtal med erfaren personal som arbetar med förlossningsrädsla ger generellt väldigt positiva resultat för många förlossningsrädda kvinnor.
Lycka till
Hälsningar Aleksandra Nived, barnmorska och expert på Familjeliv.se