• Zawadi
    Äldre 8 Jul 21:37
    50598 visningar
    181 svar
    181
    50598

    Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)

    Här kan vi samlas som har eller troligtvis har försvagad livmoderhals, och prata om allt vad det innebär. Graviditeter, cerklage, komplikationer, sjukvård, oro osv. Jag valde att lägga tråden i känsliga rummet så att vi även kan prata om sorg och sena missfall om vi vill, utan att nån tar illa upp.

    Kan vara skönt att få dela varandras erfarenheter!

  • Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)
  • Zawadi
    Äldre 8 Jul 21:38
    #1

    Själv har jag en förlossning i v 21 bakom mig och har nyligen fått veta att jag troligen har cervixinsufficiens. Barnlängtan är stor, men ska jag kunna gå klart min utbildning så måste vi nog tyvärr vänta. Vågar inte lita på att jag orkar studera på heltid under graviditeten, och kan inte ta mer än ett års studieuppehåll eftersom utbildningen ska läggas ner. (Man vill ju vara mammaledig också.)

    Jag har många funderingar på hur nästa graviditet kommer bli och hoppas att ni som kommit längre vill dela med er.

  • Zawadi
    Äldre 8 Jul 23:14
    #3

    Hej Engla2004! Välkommen!
    Hoppas fler hittar hit så småningom.

    Det är för egen del väldigt mycket som snurrar i huvet just nu. Kan slänga ut några av mina frågor...

    Har ni fått diagnosen "fastspikad" och i såna fall hur?

    Hur "förhindrade" har ni blivit - hur lugnt måste man ta det och vad kan man räkna med att orka med under graviditeten egentligen? (har fått uppfattningen att det är vanligt att man blir sjukskriven större delen av graviditeten, rätta mig om jag har fel)

    Vilka komplikationer har ni råkat ut för (om ni stött på några)?

    Har fler, men börjar så.

  • Zawadi
    Äldre 9 Jul 22:37
    #13

    asjaky: Åh, inlagd låter ju inte världskul direkt... Så trist... Men vad gör man inte för att få en liten.

    Jag är själv rädd att det ska sätta igång för tidigt trots cerklage. "Väldigt ovanligt" säger läkare och kurator, men ordet "ovanligt" biter liksom inte på mig längre efter allt jag varit med om.

    Funderar också på hur det skulle gå om man blir gravid med tvillingar? Om det liksom blir för tungt innan de hinner få dit cerklaget. Har trots allt tvillingar i släkten.

    Engla2004: Jag hade i mitt huvud inte ens kommit så långt som att tänka syskongraviditet + småbarn. Kan inte vara lätt att ta det helt lugnt då nej. Men det är långt fram i tiden för min del... Och man är ju som tur är 2 personer som kan hjälpas åt.

    Jag kan inte låta bli att bli så fruktansvärt irriterad på/frustrerad över att man erbjuds så olika vård beroende på vilken stad man bor i eller vilken läkare man träffar. Man önskar ju att kompetensen var lite mer välspridd... Är själv tveksam till om vi vågar flytta härifrån innan nästa graviditet, eftersom läkaren här har lovat mig cerklage men flyttar jag hur vet jag då om jag får det.

  • Zawadi
    Äldre 9 Jul 22:39
    #14

    SkåneM: Man vill inte sätta tidigare än v (13)-14 för att inte riskera att stänga in ett ev missfall.

  • Zawadi
    Äldre 10 Jul 09:21
    #17

    (PS. Vill bara förtydliga att "allt jag varit med om" inte handlade om graviditeter o sena missfall o sånt, så ingen tar illa upp. Inser i efterhand att det lätt kan missförstås när man inte känner mig.)

    asjaky: Jag kan bara föreställa mig den oro du känner för nästa graviditet, med tanke på att cerklaget inte höll denna gången. Jag hoppas att ni får nån typ av svar så oron kan lätta lite. Hursomhelst så hoppas jag såklart att det kommer gå bra för er! De kommer förmodligen hålla stenkoll på dig nästa graviditet för att det inte ska hända igen. Får man vara nyfiken o fråga om ni försöker igen eller om ni väntar?

    Engla2004: Tack för längdinfon, har funderat på det där.

    Kan man mäta cervix även när man inte är gravid? Hur lång ska den vara då?

    Magda84: Jag hade också väldigt rikliga flytningar veckan innan förlusten. Personligen tror jag att jag började öppna mig redan då de började, men det kommer jag aldrig få svar på.
    Blödde gjorde jag aldrig, inte förrän i samband med att vattnet gick, då hade jag varit helt öppen i 2 dagar. Det var tydligen också "ovanligt"... (att inte blöda under öppningsskedet alltså)
    Förstår din oro, klart man inte vill behöva gå igenom det här igen...
    Jordbruk och fysiskt tungt låter kanske inte helt lyckat i mina öron, men det är kanske bättre om din läkare uttalar sig. Min läkare påstår för övrigt att man börjar överge det här med att man ska ta det lugnt när man har cerklage och bara leva som vanligt. Att det inte skulle spela någon roll. Men jag vet inte...

  • Zawadi
    Äldre 10 Jul 11:01
    #20

    Enligt min journal var min cervix 2cm när jag var öppen 3cm. Jag har för mig de kommenterade att den var något kort. Nån som vet vad cervix medisakral betyder?

    Jag har också fått för mig att cervixinsufficiens kan bero på 3 olika saker:
    * för kort cervix
    * operation där man skurit i cervix
    * medfödd svaghet

    Engla2004: Tack. Förstår att det måste varit jobbigt... Ändå skönt att få höra om när det gått bra Och nej, tror inte heller tiden läker alla sår. Men jag tror/hoppas de smärtar mindre.

    Jag håller också tummarna att det kommer gå bra med ev syskon"tillverkning" för oss alla.

  • Zawadi
    Äldre 15 Jul 14:48
    #59

    Hej!
    Kul att fler hittar hit! (Även om det såklart är trist att vi är såpass många.)

    SkåneM: hoppas det tar sig

    asjaky: PCO - måste du käka hormoner för att kunna bli gravid då? Förstår att du vill förbereda dig inför nästa graviditet. Handarbete låter ju bra, det kommer jag nog också syssla med även om jag inte behöver vara inlagd. Hoppas de låter dig ha dator och internet också så du kan ligga o tjöta på FL

    Vad kollar de på undersökningarna egentligen? Att cerklaget sitter som det ska o hur lång tappen är, men nåt mer? Kollar de hur bebben mår varje gång också? Hjärtljud? UL?

  • Zawadi
    Äldre 15 Jul 14:52
    #60

    Niinis: De är inte hundra på att jag har försvagad livmoderhals. Men eftersom de kollat upp allt annat och inte hittat nåt, och framförallt för att jag öppnade mig helt före jag började få värkar, så tror de att jag har det. Jag blödde inget förrän i samband med vattenavgången (men det är tydligen vanligt att blöda i öppningsskedet). Vet inte när jag började öppna mig, men i v 20 enligt mina egna teorier. Dottern föddes i v 21.
    Förstår att du är orolig, och jag tror tyvärr att varken vi här eller läkarna med säkerhet kan säga att det är försvagad livmoderhals du har. Men det verkar ju som de tror det, och då funkar cerklage oftast väldigt bra. Eftersom ni längtar så hoppas jag att ni vågar försöka igen... och att allt går bra! Du kommer säkert bli "väluppassad" under nästa ev graviditet så att inget ska gå fel.

  • Zawadi
    Äldre 17 Jul 23:18
    #69

    Kikar in en snabbis innan sängen och norrland väntar...

    Niinis: Man kan ha försvagad livmoderhals och föda prematura (levande) barn upprepade gånger, tex så sent som v 30. (Enligt min läkare i alla fall.)
    Jag hade kanske bara 2-3 sammandragningar under hela graviditeten innan jag öppnade mig. Blödde gjorde jag litegrann v 11-13 (dagligen men väldigt lite).

    Sköt om er!

  • Zawadi
    Äldre 12 Aug 21:24

    *puh* Nu har jag läst ikapp!

    Lilla My77 och Smulan1975: Hur går det för er? Vilken vecka är ni i nu? Hur mår ni? En konstig fråga kanske, men går ni på föräldragrupp/utbildning?

    vettan: Hur mår lille Rasmus?

    Hur går det för er andra?

    Jag funderar på huriallsindar man ska kunna behålla nån fysik och kondis om man ska typ ligga ner hela graviditeten? En graviditet är ju trots allt rätt påfrestande, och man kan ju behöva lite styrka o kondis sen när lill*n kommit... Hur har ni som har/haft cerklage gjort?

  • Zawadi
    Äldre 14 Aug 17:29

    Smulan1975: Tack! Jo, vi har haft det bra. (Sen är det en annan femma att jag inte kunnat njuta av det så mycket pga sorgen.)
    Vad skönt att du kommit så långt nu! Inte så länge tills du har en liten hos dig!
    Är det bestämt när cerklaget ska bort?
    Vilken sen föräldrautbildning... Jag är lite orolig att jag inte ska kunna gå på nån sån, vill ju.
    Inga trappor!? Säger de så till mig måste vi flytta!? Om jag ska komma ut NÅN gång.

    asjaky: Vad bra att de kan erbjuda sjukgymnastik. Det är väl inte världsbäst för kroppen att bara ligga som en stel pinne så länge. Men det går säkert någorlunda snabbt att återhämta sig efteråt kan jag tänka.

    En annan fråga... Kan man ha sex när man har cerklage, eller är det riskabelt eller för aktivt eller nåt sånt? Det är ju trots allt ganska många månader det rör sig om Jag vet själv inte om jag skulle våga (om det nu skulle vara ok).

    Magda84: *kramar om*

  • Zawadi
    Äldre 17 Aug 18:20

    Tack för svaren!
    Välkomna ni nya!

    Sköt om er! Orkar förhoppningsvis titta in lite nu o då, annars återkommer jag när jag vilat upp mig, utmattad.

  • Zawadi
    Äldre 4 Oct 15:20

    Grattis smulan!!
    Hur går det för er andra?

    Här är det stiltje. Vi längtar efter syskon till vår lilla änglaflicka, men omständigheterna gör att vi måste lägga det åt sidan ett par år.

    Ser att tråden går ut i dagarna, så jag startar en ny.

  • Zawadi
    Äldre 4 Oct 15:23

    Välkomna in i nya tråden!
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m13052392.html

Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)