• Zawadi
    Äldre 8 Jul 21:37
    50819 visningar
    181 svar
    181
    50819

    Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)

    Här kan vi samlas som har eller troligtvis har försvagad livmoderhals, och prata om allt vad det innebär. Graviditeter, cerklage, komplikationer, sjukvård, oro osv. Jag valde att lägga tråden i känsliga rummet så att vi även kan prata om sorg och sena missfall om vi vill, utan att nån tar illa upp.

    Kan vara skönt att få dela varandras erfarenheter!

  • Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)
  • Äldre 6 Aug 16:27

    smulan1975: tack för dina ord det ger hopp! vi får se i framtiden man ska aldrig säga aldrig! kram!

  • Smulan­1975
    Äldre 6 Aug 17:02

    Magda: Det finns ingen operation som är riskfri,även narkosen är ju en risk i sig även om den är ytterst pytteliten när man är ung.
    De riskerna som vi blev informerade om var infektioner i samband med operationen, vattenavgång samt sammandragningar, vilket kan leda till mf. Eftersom läkarnas tekniker och erfarenheter varierar här i landet, så be att få ett möte med cerklageläkaren och ställ alla frågor ni kan innan ni blir gravida (om ni inte redan gjort det) - det är ju en hel del man funderar över Jag tror jag hade minst 30 frågor som jag ville ha svar på och fick ett möte med vår läkare som besvarade dom under en och en halv timme, det var skönt att få all info innan tycker jag.
    Lycka till!

  • Äldre 6 Aug 23:46

    Smulan: Våran läkare sa att vi skulle prata om det när jag blir gravid igen. Det värsta är att dom inte vet säkrt om det är livmodermunnen som är svag eller om det berodde på nått annat att jag började öppna mej. tänk om man genomför operationen utan att det behövs, å sen får man mf pga operationen..... ursh, jag tycker inte om sånt här! vill ju så gäna ha barn! men vill slippa denna oro! man ska ju vara lycklig och kunna glädjas åt sin graviditet, inte gå och vara rädd...

  • Sthlm1­979
    Äldre 7 Aug 00:21

    En kanske dum fråga... Hur vet man om man lider av cervixinsufficiens? Har själv haft tre mf, har gjort utredning utan att man hittat något fel på varken min sambo eller mig.

    Kram på er

  • asjaky
    Äldre 7 Aug 10:21

    Sthlm1979:
    Har dom sagt något om orsakerna för dina mf?
    Vilket vecka skedde dom i?
    Vanligast är mellan v. 16-20 sa en läkare till mig.
    Tappen öppnar sig pga vikten på fostret, den orkar liksom inte hålla emot...
    Hade du mkt sammandragningar och blödningar i sammband med mf?
    Om dina läkare trodde det var cervix insufficiens så bode de väl ha sagt det vid utrdeningen....
    har de undersökt ditt blod?
    Ja det finns ju tyvärr så mkt som kan hända...och tyvärr ibland finner de ju inte svaren..men så går det bra sen ialla fall nästa gång..
    Du blev kanske inte mkt klokare
    Men önskar dig lycka till och jag skulle skriva ner alla frågor och kontaktat din dr för ett samtal...så får du kanske reda på något mer.
    Lycka till

  • Smulan­1975
    Äldre 7 Aug 10:39

    Magda: Ja jag förstår din oro inför kommande graviditet, tyvärr tror jag att det är ganska vanligt att inte kunna njuta lika mycket som man borde när man har tråkigheter med sig i bagaget. Men även om man har sina jobbiga stunder så är längtan större än rädslan. Det här med cervixsufficiens är ju ofta antagande och därför kan inte läkarna garantera en till hundra procent att det är det som är problemet. Men som jag förstår det så var det inget fel på ert lilla barn och att det inte fanns några andra fel på din graviditet, så då finns det väl goda chanser att bli hjälpt med cerklage

    Sthlm 1979: Beklagar dina missfall.
    Diagnosen brukar läkarna fastställa om man fått ett eller flera sena mf som ofta innebär att man öppnar sig väldigt snabbt och/eller har vattenavgång. Graviditeten anses f ö vara "normal" med ett friskt barn och "felfri" moderkaka. Kort och gott kan man säga att man har en normal graviditet men att tappen inte klarar att hålla sig stängd när barnet börjar växa.

  • Sthlm1­979
    Äldre 7 Aug 11:59

    OK, tack för era svar. Då är jag rätt säker på att jag inte lider av cervixinsufficiens. Har haft mina mf i v 6-8.

    Lycka till ni andra!

    Kram

  • Zawadi
    Äldre 12 Aug 21:24

    *puh* Nu har jag läst ikapp!

    Lilla My77 och Smulan1975: Hur går det för er? Vilken vecka är ni i nu? Hur mår ni? En konstig fråga kanske, men går ni på föräldragrupp/utbildning?

    vettan: Hur mår lille Rasmus?

    Hur går det för er andra?

    Jag funderar på huriallsindar man ska kunna behålla nån fysik och kondis om man ska typ ligga ner hela graviditeten? En graviditet är ju trots allt rätt påfrestande, och man kan ju behöva lite styrka o kondis sen när lill*n kommit... Hur har ni som har/haft cerklage gjort?

  • Smulan­1975
    Äldre 13 Aug 10:35

    Välkommen tillbaka från semestern Zawadi! Hoppas du haft det bra.
    Nu har jag snart gått 33 fulla veckor (imorgon) och börjar närma mig slutet på graviditeten. Börjar bli ganska otymplig i kroppen nu, vig som ett kylskåp Glad för att ha kommit så långt, men jag tycker att det har varit/är en jobbig graviditet med mycket sammandragningar och oro. Men snart ska väl belöningen komma....
    Jag har inte börjat nån föräldrarutbildning än, den börjar först om två veckor!!! Helt galet, vet inte om jag kommer kunna vara med så mycket, det får bli som det blir.
    Kondisen är ju allt annat än på topp nån träning på nåt sätt har det inte varit tal om för min del. Tror man får ta tag i det efteråt.

  • asjaky
    Äldre 13 Aug 10:53

    Ja det där med träning fundrar jag oxå över. Jag är ganska kraftigt överviktig nu, men läkarna har sagt att det är okej...det går bra ändå.
    Just nu försöker jag ändå lossa en del kilon om jag nu ska ligga ner 6 mån
    Då lär dom ju inte försvinna...
    De sa på sjukhuset att jag om jag ligger inne kommer få sjukgymnastik...är det någon som fått några såna övningar att göra?

    Smulan1975: Ja tänk i höst när du går där och promenerar dig i form med din barnvagn!!

Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)