• Drömme­rdrömm­ar
  Äldre 25 jul 15:16
  6749 visningar
  42 svar
  42
  6749

  Ni som HAR endometrios, svara på de här frågorna...

  Jag vet att det är olika vart man har ont osv beroende på VAR endon sitter.. jag ska (snart) kolla upp vad det är för fel på mig men jag misstänker endo (jag har försökt bli gravid i 13 månader ca), har krampont i magtarmarna varje dag (oerhört ont vid mens) ibland gör det skitont i livmoder/äggstock... mår illa ofta, får jätte ofta metallsmak/järnsmak alltså blodsmak i munnen...

  Ni som har endo:
  fråga 1: får ni metallsmaken i munnen?
  fråga 2: Var har ni ont? kan man ha ont i hela magen om man har endo?

  Hoppas någon kan ge mig lite glädje och berätta om er som det gått bra för med barn osv..

  Jag misstänker ju att jag har endometrios (NÅGOT fel är det ju eftersom jag har ont)
  men vissa som har endo har ju inte några problem alls att bli gravida.. det beror nog på var cystorna sitter..
  men det kaske är så enkelt bara att jag behöver spola äggledarna för att få fri passage, eller att jag inte har någon ägglossning.. (har inget älsekret)... jag hoppas att det är något sånt enkelt, för sånt kan man ju oftast lösa =)

 • Svar på tråden Ni som HAR endometrios, svara på de här frågorna...
 • Fastid­ious
  Äldre 25 jul 16:52
  #1

  Jag får uppsvälld mage vid mens..ser ut som om jag är gravid helt enkelt.. och så gör det ont i hela "mat" magen sas. Helst när tarmarna rör på sig eller när jag rör på mig rel. fort... Detta kan sitta i i flera dagar.. Jag blir också dålig i magen och får gaser..Får kramper vid mens och när det är som värst så kräks jag för att det gör så ont.. Har tramadol att ta till när det är som värst, men oftast så kräks jag bara upp dem.

  Det som hjälper mig är att bada varmt, och att "tro det lr ej".. ligga och hålla på med en vibrator!! Så länge jag håller den mot sprattelknappen så försvinner smärtan helt....

  Metallsmak i munnen har jag aldrig känt dock..

 • less
  Äldre 25 jul 18:26
  #2

  Hej!
  Jag verkligen HATAR endo. Jag har opererat bort cysta och flera fläckar. Läkarna säger att ajg har en lidrig form av endo, då det inte ser ut att vara fel på min aäggledare och äggstockar, jag har testat med äl stickr så jag vet att jag har äl (förutom denna månad).
  Har väldigt ont vid mens, men klarar av det med alvedon nu efter att jag har opererat mig, men det gör ondare och ondare för varje gång jag har mens nu... Så det växer väl ytterligare. Vi har försökt bli gravida sedan okt 05..
  Det jobbigaste är nog att jag blir så nedtagen när jag har mens pga endon, får smärtor i axlar rygg och huvud.. Orkar liksom inget..

  Blev lite långt.

  PS. Det är inte cystorna i sig som gör att du inte kan bli gravid i så fall. Det är att man har sk NK-celler i livmodern som gör att ägget inte riktigt vill fästa.

 • Zlafz
  Äldre 25 jul 19:12
  #3

  Jag har också endometrios och är opererad två gånger. Det där med metallsmaken känner jag väl igen men jag vet inte om det är förknippat med endometriosen. Jag kan också ha ont i hela magen framförallt vid mens och ägglossning.

 • Drömme­rdrömm­ar
  Äldre 25 jul 22:17
  #4

  Fastidious:
  Okej, usch =( jag hatar verkligen detta =( jag har så fruktansväääärt ont!! jag har varit nära på att kräkas flera ggr, har gjort det några ggr men brukar försöka att stå emot.. =(
  när jag får riktigt ont/kramper så efter några sekunder måste jag AKUT på toa och...ursäkta.. men ja..BAJSA!!, fort som f*n :(
  det är sååå jobbigt.. jag lider verkligen av mina smärtor =( det förstör ju det "vardagliga" livet om man säger, man vågar ju inte åka någonstans och umgås osv så¨mycket (jag gör det ändå) men sen när jag får kramperna får jag panik ju =( har känt såhär i ett år nu (sen jag slutade med p pillrerna) har hört att ppiller kan dölja endo.

  less:
  Okej, jag tror inte riktigt det är det där med nk celler för min del :S hoppas jag inte! för jag tror inte ens jag har ägglossning, har inte något äl sekret över huvudtaget.. och många kvinnar har ju inte haft några problem alls att bli gravida trots endometrios. Önskar du barn? isåfall hoppas jag för din och min skull att vi blir det snart! DET SKA GÅ!!! vad som än krävs!! =( ohh gud så deppig jag är. ska tillägga att jag är 19 år (så inte underligt att jag är deprimerad om jag inte kan bli mamma som jag vill mest i hela mitt liv, är väldigt mogen för min ålder.. och att jag ska få leva med dessa smärtor?? jag hoppas de kan göra något åt det när jag ska undersöka mig...

  Zlafz:
  Okej, usch... jag tycker ärligt talas synd om oss!!!!

 • Äldre 26 jul 10:15
  #5

  Man kan ha ont över allt eller inte ha ont alls. Graden av smärta har inget med mängden endo eller svårighetsgraden att göra, utan det beror på var sammanväxningarna sitter och hur de ser ut.

  Man kan ha svår endo utan att ha ont eller lätt endo och väldigt ont. Har man bara lite endo men det t ex sitter vid bukhinnan så gör det så klart otroligt ont.

  Förskningen sista åren har visat att endometrios beror på en störning i immunförsvaret, inte på någon slags "missbildad livmoderslemhinna" som man trodde förr.

  Ca 75% av alla kvinnor har det som kallas för retrograd menstruation, dvs att mensblodet även rinner ut i buken genom äggledarna och inte bara genom slidan. Immunförsvaret tar normalt hand om blodet och bryter ner det och för bort det utan att kroppen påverkas, men hos endosjuka fungerar det inte så. Blodet blir i stället kvar och kapslas in och/eller bildar sammanväxningar. Dessa endohärdar är av inflammatorisk art och smärtan beror bl a på det. Det är också därför smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel brukar hjälpa mot smärtan.

  Alla som har endo har inte svårt att få barn. Man räknar med att ca 60% har det medan resterande 40% kan få barn utan svårighet. En endo-diagnos är inte automatiskt en dom till barnlöshet men risken är ganska stor.

  Man vet ännu inte helt varför endopatienter får svårt att få barn. Ja i vissa fall är det tydligt, t ex om äggledarna är sammanväxta. Mycket cystor på äggstockarna kan också vara en orsak eftersom äggen då ofta är av sämre kvalitet.

  Det verkar dock finnas ytterligare anledningar till infertilitet och det är där man tror att nk-cellerna kommer in. NK står för "natural killer", dvs de som tar hand om det som inte ska vara i kroppen. Prover visar att endo-patienter har en klart förhöjd halt av nk-celler och frågan är om det kan göra att det blir svårt för embryot att fastna. Forskningen har inte kommit så långt ännu. I alla fall har jag inte sett något om det, men om någon annan vet mer så är jag intresserad!

  Statistiken visar att endo-sjuka har lika stor chans som andra att lyckas med IVF och det är också den medod de flesta specialister därför rekommenderar. Tyvärr kan IVFer samtidigt förvärra endon eftersom man stimulerar slemhinnan kraftigt.

  De fanns en artikel i senaste apotekstidningen om endometrios:
  www.apoteket.se/rd/d/5631
  Där finns även en intervju med en tjej som har det.

  Här är en bra artikel om endo men den är skriven av en läkare/forskare och man måste ha lite koll medicinska termer
  www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon

  Här är en annan bra länk men språket är ännu svårare...
  www.orion.se/page

  Här är en länk till en medicinsk ordbok
  www.magskolan.se/ordbok.aspx

  Drömmerdrömmar: Eftersom p-piller slår bort den egna hormonproduktionen så har man ofta inte lika ont, eftersom smärtan påverkas av hormonerna också. Dessutom blir slemhinnan mycket tunnare och det är också bra för endon.

  Om du har ÄL eller inte kan man lätt kolla med ett blodprov i början och slutet av cykeln. Man kan ha ÄL utan att ha en massa ÄL-sekret. Det är överflödet som rinner ut sas.

  Se till att du får hjälp mot smärtorna och var besvärlig om de du får inte hjälper. Bara för att ett visst preparat hjälper nägra med endo-smärtor så kan andra behöva ett annat.

 • Drömme­rdrömm­ar
  Äldre 27 jul 15:23
  #6

  Tack så mycket för svar!!
  jag ska KÄMPA för att få MITT BARN *tårögd* :(
  kämpa!!!!!!!!!!!=)

  jag ska ringa 7 aug.

 • Hästtj­ej
  Äldre 28 jul 09:09
  #7

  Hej!
  Jag har haft problem med väldiga smärtor hela mitt "vuxna" liv, när jag fick mens när jag var 12 år så fick jag mensvärk ganska snart, väldig mensvärk..
  Läkarna sa att det var normalt o gav mig smärtstillande..
  Jag fick senare p-piller för att hålla smärtorna borta, ingen kollade någonsin om det var något annat men jag kunde inte gå i skolan utan mina värktabletter, ibland inte med dom heller.
  Jag mådde inte så bra av mina p-piller, grät lätt, mådde illa o allmänt nedstämd så jag slutade med dom 1996. Då kom dom vidriga smärtorna tillbaka, o värre..
  Jag har varit sjukskriven varje gång jag haft mens sen dess om inte mensen fallit på en helg, har haft konstigt blod o haft ont i hela kroppen, jag hade även mycket problem med lederna.
  Jag o min dåvarande sambo var in flera gånger på sjukhuset o försökte få hjälp mot mina smärtor men ingen hjälpte oss. Inte ens när min sambo bar mig in på akuten o sa; Hjälp henne, hon klarar inte det här längre.. (Jag åt då både Voltaren o Citodon för smärtorna.)
  ..inte ens då fick jag hjälp..
  Varje gång jag var in på sjukhuset så nämnde jag Endo men alla sa; Nej Nej, inte har du endometrios - det är normalt att ha mensvärk..
  Åren gick o jag led verkligen av mina smärtor som inte bara var när jag hade mens eller ägglossning, jag hade alltid ont i min mage - mer eller mindre. Kramper i tarmarna, ont i axlarna, ont i huvudet, svårt att koncentrera mig..
  Jag ringde på Gyn, sa att jag trodde att jag hade endo, att jag läst mycket om det nu o att det kändes som att det är det enda som stämmer på mina smärtor..
  Jag fick en tid hos en specialist som verkligen tog mig på allvar. Gjorde en grundlig undersökning med ultraljud o skickade mig omgående på titthålsoperation.
  Där upptäcktes endon o jag sattes i behandling i 11 månader - klimakteriet.
  Nu äter jag p-piller för att hålla detta i schack o har aldrig mått så bra. Jag har lite mensvärk men kan klara mig med 2 alvedon.

  Ge inte upp.. jag vet hur mycket man får slita för att få hjälp, jag vet hur många dåliga läkare man möter på vägen men hittar man rätt så går det vägen.
  Var på läst när du går på ditt besök så att du har mycket att tillägga!!

  LYCKA TILL O HÄR KOMMER EN STOOOR STYRKE KRAM!!!!

 • Äldre 28 jul 09:42
  #8

  Hästtjej: Vad skönt att du fick hjälp till slut! Jag blir helt galen på¨läkar esom säger att det är normalt att ha så ont vid mens. Vaddå normalt? Nej, bara för att något är vanligt betyder inte det att det är normalt Det är som att säga att det är normalt att ha migrän lite av och till för det är man inte ensam om.

  Att du har problem med lederna är också det ett tecken på att det kan vara endo. Har man en störning på immunförsvaret (endo) så kan man mycket väl ha fler (t ex i leder eller mage/tarmar).

  När det gäller att vara hemma de första dagarna varje mens så har man rätt att få undantag för karnesdagen då man har en kroniska, ofta återkommande men korta sjukdomsattacker. Man behöver antagligen kämpa hårt för att få det, men det är bra att veta att man har RÄTT till det.

 • Drömme­rdrömm­ar
  Äldre 28 jul 12:07
  #9

  Hästtjej:
  Gud vad arg man blir när man inte blir tagen på allvar! gud vad skönt att du fick din hjälp till slut!! klimateriet? det menas väl att man inte längre kan bli gravid? kan jag vara i klimateriet fast jag bara är 19? *livrädd* =(
  ja det är så mycket som stämmer på mig, den 7 aug när jag ringer till den där läkaren och ska beställa tid ska jag berätta ALLT alla mina symtom och säga att det verkligen stämmer in på endo.. och att jag vill ha BARN!!

  kram

 • Äldre 28 jul 12:09
  #10

  Drömmerdrömmar: Nej du lär inte var i klimakteriet:

  Att försätta kroppen i konstgjort klimakterium är ett sätt att hålla endon i schack och låta den läka ut lite, i alla fall temporärt.

  Det görs mha samma spray som man tar vid en IVF.

Svar på tråden Ni som HAR endometrios, svara på de här frågorna...
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.