• lillaE­go
    Äldre 11 Oct 09:33
    14760 visningar
    24 svar
    24
    14760

    värmepump eller gasolkamin??

    Vad är det för värmepump ni har i åtanke?

    Vi funderar på att installera en luftvärmepump. Då sätter man en stor klump på husets fasad som suger in kalluft och omvandlar den till varmluft (som ett kylskåp fast tvärs om). Luftvärmepumpar är inte såååå dyra så har man som oss en hög uppvärmningskostnad så bör man gå runt redan efter första året...om man får arslet ur vagnen.

    Ett ännu bättre alternativ för oss är luftvattenpump. Då värms inte bara huset upp utan även vattnet men den pumpen (maskinen) är mycket dyrare.

    Mycket vanligt är numer att borra efter bergvärme (man har en värmepump då också) men det kostar från ca 100000:- så det har vi helt slagit ifrån oss.

    Att elda med gasol tror jag är helt förkastligt i ett så stort hus som 100kvm. Vi har gasol i husvagnen och det fungerar suveränt men hur stor är den? 2 kvm?
    :)
    Fast jag vet inte hur den installationen ser ut. För en vettig värme måste man nog dra rör eller nåt för annars är det väl mest strålvärme en gasolkamin ger (värme runt själva kaminen).

    Jag tror att rörmokare kan ha lite koll på värmepumpar. Testa att ringa och fråga om råd.

  • lillaE­go
    Äldre 11 Oct 09:59
    #10

    fefferonin

    Det finns nog pumpar i många olika prisklasser. De går att köpa på de flesta stormarknader för under 10000:- men då får Du installera den själv och kvalitén på pumpen kan ju vara som korv o potatis.

    Vi har räknat med att pump o installation ska gå på ca 30000:-. Det är det pris vi kalkylerar med.

    SVejsan

    Ja, det var bra med ett förtydligande. Jag fastnade i mitt eget tänk och vi har redan vattenburen värme och värmer vårt vatten själva så för oss vore det som sagt det ultimata.

  • lillaE­go
    Äldre 11 Oct 19:14
    #22

    Morula Ailith

    Fast då äts väl all vinst man gör på vinter upp? En AC drar ju massor av el.

Svar på tråden värmepump eller gasolkamin??