Inlägg från: palmblad |Visa alla inlägg
  • palmblad

    Vad gör man åt "bitbarn" på dagis?

    Bita tillbaka rekommenderar jag som barnskötare inte. Ett barn som regelbundet rivs eller bits ska punktmarkeras. Resurserna är små, men det går att göra mycket.
    Vi gjorde så om vi hade barn som var på andra, att den av oss som jobbade mellan-tid den dagen, hela tiden kollade var barnet höll hus. Bett kan ske på 1 sekund, men det blev absolut färre risker.

  • palmblad

    Sicali: Att bett o riv förekommer NÅGON ENSTAKA GÅNG kan hända. Personalen har inte ögon i nacken, men händer det ofta ska "plågoanden" punktmarkeras. Hoppas chefen ger personalen resurser också o inte bara krav, men annars var det bra att du sa till. Sa du till personalen först? Det ska man göra.

    Håller inte med om att det bara är upp till förskolan att ordna detta. Tycker även du ska vara med när man diskuterar saken, både för din, ditt barns o de andras skull.

  • palmblad

    Min son har autism och även om han inte bitit eller rivit regelbundet o väldigt sällan, har jag berättat på föräldramötet om honom. Sagt att om han gör "småbarnsbeteende"; han är 4.5 år; får personalen säga att det är han till föräldrarna. Menar bett o riv då. Har även sagt att personalen får ge dem mitt nr om de vill veta mer om autism. Detta blev mycket uppskattat och händer det nåt i framtiden, har vi en bra grund.
    Det kan ju va så att det bitande/rivande barnet är under utredning eller köar till utredning för nåt liknande. Då är man inte alltid beviljad resurs eller så har man inte fått nån än. Personalen får inte säga om barnet har nåt handikapp, om det inte syns. Innan vi hade diagnos hade personalen min tillåtelse, att tala om att det var min son som ev. bitit, pga. han nästan inte pratar. Hade problemen blivit stora, hade jag legat på om resurs.

  • palmblad

    Om ett barn blir bitet eller rivet, brukar vi kolla efter märke. Att klä av barnet för inspektion tycker jag är förudmjukande för personalen. Det kan vara så att ett barn blir rivet av misstag i farten och inte reagerar. Då kan personalen inte veta.

    Men ett barn ska inte behöva bli bitet o rivet non stop på dagis. Då får man begära ett möte. Att kolla ett bit-barn LITE extra är att komma undan för lätt. Barnet ska punktmarkeras helt enkelt!
    Att ett barn tar till våld ibland ÄR normalt. Men inte som en vana. Jo, det är normalt och en period i barnets liv, men inte accpeterat.

  • palmblad

    Självklart talar man om för föräldrarna att barnet blivit rivet/bitet.

  • palmblad

    Då kan man pröva att punktmarkera. Händer det inget sen, kan man försöka som vanligt o ev. punktmarkera igen när det behövs.

  • palmblad

    Klart att man måste tala om att något barn bitit, för dens föräldrar. Annars har de ju inte skuggan av en chans.

  • palmblad

    Var skulle bit-barnet ta vägen om det inte fick gå kvar på dagis?

  • palmblad

    Sicali: Hur vet du att din son inte provocerar när du inte är där? Inte för att det berättigar att han blir riven förstås.

    Jag jobbar själv med barn och blir ibland chockad av motiveringar från annan dagis-personal. Blir ett barn bitet, säger vi som det är till föräldern, och om det inte är första gången, säger vi att vi får kolla bit-barnet extra, likaså om vi inte sett hur bettet gått till. Har barnen bråkat om en leksak, är det sånt som händer och det kanske inte upprepas.Men att vi ändå ska hålla kollAldrig skulle jag säga att det är sånt som händer, utan att följa upp saken.

Svar på tråden Vad gör man åt "bitbarn" på dagis?