• Sandvi­kenMam­ma
    Äldre 8 Nov 18:59
    43293 visningar
    103 svar
    103
    43293

    Vad gör man åt "bitbarn" på dagis?

    Eller, det jag egentligen undrar: Hur gör man när det finns barn på förskolan som biter andra barn? Ur en pedagogs sida alltså, för jag vet att jag som förälder inte kan göra något.

    Min tös har blivit biten _jättemånga_ gånger på förskolan av samma barn, så idag gick jag dit och pratade med personalen. Dem vet om att det här barnet bits, och det är inte bara Fanny som barnet biter.

    Ska jag bara acceptera att kommer hem var och varannan dag med bitmärken? Ska Fanny behöva vara rädd för dagis för att hon blir biten där?

    Jag vet inte om det värsta är att hon blir biten, eller att personalen aldrig berättar att hon blivit biten, utan att jag själv får upptäcka det.
    Jag tycker att det är jobbigt iaf.

    Så nu skulle jag vilja veta om det finns någon som varit med om samma sak, men faktiskt fått slut på alla bitmärken.

  • Svar på tråden Vad gör man åt "bitbarn" på dagis?
  • mulena
    Äldre 14 Nov 23:42
    #81

    svarar ts.
    Jag tycker att föräldrarna ska ta mer ansvar, om det inte finns tillräckligt med personal på förskolan.

    Personalen på förskolan ska finnas där och förhindra att barnen bits/rivs. annars får föräldrarna hoppa in en dag eller två, och vara lite "resurs" för barnet. Även föräldrar till de barn som blivit bitna kan ju vara med och se vad det är som händer, de kan också ställa upp någon dag och dela en dag med deras barn. Det borde alla göra då och då.

  • Vem där
    Äldre 14 Nov 23:46
    #82

    Det må finnas hur många förklaringar som helst till varför ett barn bits. Det är ändå aldrig acceptabelt att någon skall utsättas för att bli biten gång efter gång.

    Det handlar om att skydda att barn utsätts för en skada som kan innebära livsfara!

    Detta skydd skall inte innebära att man undanlåter att hjälpa det bitande barnet. 

    Har man inte resurser så att man kan klara denna uppgift kanske man bör vända sig till arbetsplatsens skyddsombud.


    Svep in dina ord i ett krispigt lager av choklad, du kommer att få äta upp dem senare.
  • gutegi­rl
    Äldre 14 Nov 23:47
    #83
    Joppjopp skrev 2006-11-14 23:39:05 följande:
    Sicali.... jag måste bara fråga.. det finns ju en del som skriver ironiska svar här inne.. är du en av dem eller menar du verkligen vad du skriver...??? Om inte så hoppas jag att du inte för över dina värderingar om andra människor till dina barn för då kommer de att få det jobbigt i livet... Tror du verkligen att de barn som biter gör det för att det är kul? Att en tvååring medvetet gör det för att skada andra... det har inget med mobbning att göra... och det är inte att BARA LÄRA dem hur de ska uppföra sig. Att barn bits behöver inte ha att göra med att det barnet har ett avvikande beteende. Även de mest trygga och väluppfostrande barn biter, som det har blivit sagt så många gånger tidigare är att det ofta bara är en period det handlar om. Det barnet har omedvetet börjat kommunicera på fel sätt. Ofta har det att göra med språket... det barnet vill så mycket men får det inte fram och så biter de för att få en reaktion och reaktionen efter ett bett är ju enormt. Detta barnet behöver kunnig och lugn personal runt sig som fokuserar på barnets positiva sidor istället för de negativa. Det är det snabbaste sättet att vända ett oönskat beteende. Det som kanske du och många fler gör är att ta avstånd från detta barnet och med kroppsspråket visa att man inte gillar barnet... detta bara förlänger beteendet. Tänk på det! Du hjälper ditt barn indirekt genom att visa dig positiv till bitbarnet...
    Det  här skriver jag under på rakt av!
    MAn ska aldrig vara så snabb att döma ut en liten unge! Det kan få oerhörda konsekvenser under mycket lång tid för det barn som blir utpekat som "dåligt".
    Men jag vet också att som mamma är man en tiger, INGEN får skada mitt barn. Men det gäller också bitbarnets mamma.
    Jag har varit förälder till en kille som blev biten, och vet hur jobbigt man tycker att det är, och jag har just nu en ettåring som kan bitas rejält, om han blir väldigt uppspelt. Om han busar med storebror, så kan han ta sig en tugga av ren glädje.
    SJÄLVKLART lyfter jag bort honom, säger till bestämt att NEJ; INTE BITAS!, vakar som en hök på öppna förskolan över honom, men det hjälper inte alltid.
    Ingen vill att deras barn ska bita andra, men att säga att min son har ett avvikande beteende och inte ska vara tillsammans med andra barn? Vad lär han sig av det?
    Förr var det nu fast djävligare desto värre, men så här jävla sämre har det ta mig fan aldrig varit dåligt!
  • Joppjo­pp
    Äldre 14 Nov 23:49
    #84

    Vet inte om du Sicali har läst alla ´mina inlägg... ´men jag representerar bara de förskolor som arbetar för att ALLA barn ska få vara i förskolan oavsett beteende och att man gör allt som står i sin makt för att det ska vara en sådan bra miljö som möjligt. Du har kanske stött på personal som kanske inte jobbar aktivt för att lösa dessa situationer och dem försvara inte jag.

    Vi förskollärare är utbildade för att ta hand om situationer som dessa och om man ska flytta iväg dessa barn så blir de ju aldrig hjälpta. Detta går så klart inte att lösa på ett par dagar utan är en process som dessa sk bitbarn har rättigheter att få ta del av. Vi är ju där för dem lika mycket som för alla de andra barnen. Anledningen till att jag sa att du kunde vara med i förskolan var ju inte för vår skull utan för ditt barn skull. Jag har själv barn så jag har full förståelse för dig men ingen förståelse för hur du vill lösa problemet.

    Barn är i förskolan för att lära och det gäller för alla barn.

  • mulena
    Äldre 14 Nov 23:53
    #85

    självklart ska inget barn lyftas ur gemenskapen och frysas ut, oavsett om det bits, Alla barn har rätt till hjälp och stöd.

  • Joppjo­pp
    Äldre 14 Nov 23:57
    #86

    TACK GUTEGIRL

    Du gör helt rätt... när det gäller så små barn så är det du gör det bästa.. lyft bort honom och säg nej.... man kan ju också visa genom att klappa det andra barnet på kinden att man kan göra så istället.. det tar kanske sin tid men det hjälper till slut.

    Lycka till... du har säkert den goaste "ungen"

  • gutegi­rl
    Äldre 15 Nov 00:00
    #87

    Joppjopp,en kompis till mig lärde sin son att bita lagom... han är behaviorist, barnpsykolog.
    Pojken var en nio-tiomånader och satt med pappa och busbet.
    Han berömde när han bet utan att det gjorde ont, och lyfte bort när det gjorde ont...

    Jag ger min son saker han FÅR bita i, han behöver det när det kliar av de nya tänderna som är på väg upp. Men jag lyfter bort och säger INTE när han biter på barn eller mig.


    Förr var det nu fast djävligare desto värre, men så här jävla sämre har det ta mig fan aldrig varit dåligt!
  • Joppjo­pp
    Äldre 15 Nov 00:07
    #88

    Låter kanon i mina öron.. din son ska vara glad att han har en mamma som dig...

  • gutegi­rl
    Äldre 15 Nov 00:08
    #89

    Joppjopp, jag är glad att jag har honom också!


    Förr var det nu fast djävligare desto värre, men så här jävla sämre har det ta mig fan aldrig varit dåligt!
  • etanol
    Äldre 15 Nov 00:13
    #90

    gutegirl:

    Vi kör med bita lagom/löst kontra bita hårt och det fungerar jättebra, eller har gjort-hon är tre nu och har slutat bitas De flesta barnen, och det håller nog din behaviorist-vän med om, VILL göra rätt, VILL vara duktiga det är sedan upp till oss vuxna att "plocka fram" och "se" detta vilket ju är det som är problemet ibl.

Svar på tråden Vad gör man åt "bitbarn" på dagis?