• Themis

    Allergisk mot konserveringsmedel?

    Problemet med allergiläkare är att de slutar höra när man säger "allergi" om det som gäller överkänslighet mot kemiska ämnen.

    Då papegojar de bara "man kan inte vara allergisk mot det, det bildas inga antikroppar bla bla" istället för att lyssna på en patient som har svåra och tydliga symptom.

    Jag fick utreda min egen överkänslighet mot natriumbensoat och kaliumsorbat på 90-talet, för läkarna skrev bara ut recept på mer och starkare kortison och min hud blev bara sämre och sämre. Jag blev vägrad remiss till dietist tre gånger. Jag visste att det var något i kosten, något brett som fanns i många saker, men fick ingen hjälp.

    När jag till sist var 100% säker att det var (minst) de två ämnena jag inte kunde äta klampade jag in och krävde att bli testad för just det. Och sen tog det "bara" 13 månader för vården att ge mig rätt, på papper.

    På den tiden fanns inte specifika tester för tillsatsämnen utan då fick jag först hålla diet i 5 veckor och bara äta 27 saker inklusive kryddor.

    Sen skulle jag blivit bokad till möten för provokation men eftersom de hade klantat bort remissen fanns ingen sån tid utan jag fick vänta ytterligare flera månader, och göra om de ganska trista fem veckorna på extremdiet.

    Sen skulle jag ena gången få en kapsel med alla möjliga olika tillsatser i, och den andra en placebokapsel utan sånt. Det blev bara ett besök för givetvis började jag få klåda och stora flammiga eksem inom tio minuter från att jag fick kapseln med allt skräpet i, på besök 1. 

    Men då visste jag ju redan hur jag skulle leva, hade läkt min hud och behövde sedan inget kortison eller mjukgörande krämer på 20 år, fram tills nästa stora allergiskift i mitt immunförsvar bombade min tillvaro. Jag ville bara få vården att fatta det och ge mig papper så att jag kunde få alternativa hostmediciner och lite sånt, för att i princip alla lösningar är fulla av E202/E211. 

    Har du ett känsligt barn så ta bort E202 och E211 ur kosten helt, och helst även tillsatt citronsyra E330. Överhuvudtaget försök att bara äta ren mat lagad från grunden, för om man inte vet vad de stoppar i sig är det jättesvårt att få kläm på vad barn inte tål.

    När barnet är stabilt i huden och symtomfritt så kan du testa att återinföra E211 och E330 och se om det ger hudpåverkan.

    Mina första tecken vid väldigt lite exponering är torra flagande läppar och torrare hud. Blir det flera måltider på samma vecka med E202/E211 så flammar huden, jag får kraftig klåda, eksem vid böjveck/ hals /handleder och blir det ännu mer så eksemfläckar på hela bålen och blödande självsprickor i mungiporna. Jag kan inte läka om jag inte slutar äta det, hela huden blir papperstunn.

    Men om man bara rensar kosten till vardags och låter kroppen leva frisk ett tag så blir många tillräckligt bra för att klara det om man tillfälligt måste ta något läkemedel eller annat som ger reaktion.


    Det är många det är synd om, men inte alltid för det de tror.
  • Themis

    Det finns dessutom gott om ekologisk saft och sylt idag utan dessa medel, så det finns ingen anledning att tratta i sig det. Ät mindre mängder men godare produkter istället, eller gör snabbsylt av frysta bär.


    Det är många det är synd om, men inte alltid för det de tror.
Svar på tråden Allergisk mot konserveringsmedel?