• Anonym (Kaffedraken)

    Kan man äta Creme Bonjour-ost som gravid?

    Japp, ingen fara. Är något INTE pastöriserat så ska det stå på förpackningen. Om det är svenska förpackningar/svensk text vill säga.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Ja just brie (mögelost ö.h.t) ska man undvika även om de är pastöriserade just eftersom de KAN innehålla listeria. Visst är risken väldigt liten men OM det finns så kan det bli allvarliga fosterskador. Men det gäller alltså INTE färskost, det kan man äta hur mycket man vill

    Upphettad brie går däremot alldeles utmärkt. Lägg det på en macka, in i ugnen och se till att det bubblar, då stendör eventuell listeria

  • Anonym (Kaffedraken)
    xxmeyaxx skrev 2007-05-18 15:08:46 följande:
    men just ostpaket nr 2 har ni ätit?Creme Bonjour Färskost - Blue Sinihome?
    Jag har smakat men gillar inte den sådär jättemycket. Men den är helt ofarlig
  • Anonym (Kaffedraken)

    Magiska svampar kan vara bra att undvika ja

    Nä men ok, jag trodde också att det var ok med pastöriserad brie men jag ringde min bm (För första gången på 2 graviditeter faktiskt ) och frågade i förrgår eftersom min svåger skulle bjuda på ostbricka och jag var så himla osäker för alla säger olika. Hon sa då att man inte fick äta pastöriserad brie heller. Minns inte anledningen helt ärligt talat men det var något med att den pastöriserades och sedan lagrades och då kunde bakterierna "hoppa" på osten igen men bara på den vita delen. Eller ja, nått i den stilen. Men använd inte mig som källa nu för jag är inte säker Så om man vill äta brie så tror inte jag att det är värre än att gå över en hårt trafikerad väg liksom. Visst risken finns men den är minimal. Men min bm skrämde upp mig rejält när hon började prata om allvarliga fosterskador och sånt så jag sket i det och gjorde varma mackor med brie istället Skitgott var det iallafall.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Sarius skrev 2007-05-18 21:39:39 följande:
    Barnmorskor säger lite det de känner för tror jag.Skulle bakterien "hoppa" på osten igen?Skrattretande.BM brukar säga det som de sagt i 100 år om sådant.Frskning och rön går framåt, även inom matindustrin.Jag litar på tillverkaren jag frågade, han vet ju vad han pratar om.
    Ja som sagt, jag citerar ju inte henne. Jag minns inte exakt vad hon sa och det nämnde jag också i mitt inlägg.
  • Anonym (Kaffedraken)
    listoplisto skrev 2007-05-19 09:13:53 följande:
    Creme Bonjour är en färskost, och färskost är okej så länge den är pastöriserad. Finns ingen anledning att göra en omröstning egentligen, informationen finns ju hos Livsmedelsverket. När det gäller brie och liknande ostar så är det inte möglet som kan vara skadligt (många tror att det är så), utan risken för listeriabakterier.Listeria kan finnas i ostar gjorda av opastöriserad mjölk, men KAN även förekomma i pastöriserade ostar, det beror då på att osten återkontaminerats t.ex. vid lagring eller annan hantering i mejeriet. Risken är liten, men den finns där och därför informerar Livsmedelsverket om detta.
    Ja men det var ju typ nått sånt min bm sa ja. Men mitt minne liksom Men jag sa ju att ni inte kunde använda mig som källa
  • Anonym (Kaffedraken)
    Sarius skrev 2007-05-19 10:20:35 följande:
    Det där med återkontamination tror jag inte ett dugg på.Skulle inte mejerierna vara hygieniska till 100%?De har lika höga krav på hygien som ett slakteri och kött är ju ingen rädd för att äta.Det är så hysteriskt runt vad man får och inte får äta.Använd huvudet så går det nog bra.
    Man får tro vad man vill men jag följer slv, det är ju hur simpelt som helst. Men folk ska ju krångla till det.
Svar på tråden Kan man äta Creme Bonjour-ost som gravid?