• Shorona

    Kan AMS tvinga en att flytta om man har familj och sambo med jobb?

    Ja, hur är det egentligen?
    Kan arbetsförmedlingen tvinga en att söka jobb och acceptera ett jobberbjudande på annan ort om man har barn, hus och sambo med fast jobb sedan flera år tillbaks?
    Alltså, ett jobb som är längre bort än pendelavstånd.


    Stolt mamma till Nicke-lilltroll! 061103
  • Svar på tråden Kan AMS tvinga en att flytta om man har familj och sambo med jobb?
  • cicci85

    Har hört att de pratat på radion om att arbetsförmedlingen säger att bara man söker jobb så får man ju ha kvar ersättningen, så sök såna jobb man inte är behörig till... Ingen chans att få jobbet men man har sökt...

  • mmonika77

    Man måste ju vara aktiv såklart. Ibland kanske man lyckas få något jobb fast man inte trodde det, det är ju bara att chansa man kan ju inte få mer än ett nej.

  • listo

    Som arbetssökande har man från och med idag skyldighet att redan från första dagen av arbetslöshet, ha ett utvidgat sökområde.
    Om man tackar nej till ett lämpligt arbete som man erbjuds, så riskerar man att anmälas till a-kassan, som sedan kan besluta att minska eller helt dra in ersättningen för en period. Detta
    oavsett om man har partner eller barn.

    Det är ingen som tvingar en att flytta, däremot är det alltså så att a-kassorna ställer villkor för att betala ut ersättning.
    I princip samma regler har gällt sedan 1997. Från 1997 till och med 2000 var det precis som nu. Mellan 2001 och idag har man haft 100 dagar på sig då man som arbetssökande har kunnat begränsa sitt sökområde.

    Känner ni många familjer som blivit splittrade på grund av dessa regler? Jag känner ingen...

  • Shorona

    Är det så illa så att man kan tvingas till att flytta från sin familj, då går jag hellre helt ur systemet.


    Stolt mamma till Nicke-lilltroll! 061103
  • Isorfidien

    Visst kan man tvingas till det.

    I många fall som hos de som har små barn så måste vi föräldar även få tag i ny förskola till barnen vilket innebär runt 4 månaders tid innan det händer och jag tror att många arbetsgivare hellre anställer någon annan som kan börja direkt istället för att behöva vänta så lång tid på en ny arbetstagare.

  • Teskedsmamman

    Enligt min AF så kan han inte tvinga mig att söka jobb på annan ort (utanför pendlingsavstånd på 1,5 timme enkel väg), eftersom jag har snart 3 små barn, villa och man med fast jobb....


    Magdis med Totte 0402, Ian 0510 och & Tudor (?) - vecka 37
  • hus busen

    Dom nya reglerna verkar rent ut sagt korkat.

    Nu bor vi utanför gbg... jag kanske får ett jobb i tex i kiruna och då får vi sälja huset och killen får säga upp sig och då får han karensdagar (3månader?) och sen får han ut a-kassa som är högre en min men han kanske får ett jobb i i Malmö och då får jag säga upp mig med karens.... så håller det på så fram å tillbaka :/

    Dom verkar inte riktigt mänskliga... man bor ju där man bor av en annledning tex släkt och vänner.... och ifall man är 2 så verkar de mest vara karensdagar.....

    Undrar om man ska gå ur a-kassan för de verkar inte ge så mycket med all karens...

  • listo

    hus busen skrev 2007-07-02 21:53:26 följande:


    så håller det på så fram å tillbaka
    Meningen är inte att man ska byta en arbetslös mot en annan. Däremot säger reglerna att man som arbetssökande, under en "rimlig tid" ska kunna ställa om så att man antingen kan pendla eller så att hela familjen kan flytta med utan att man byter en arbetslös mot en annan.
    Däremot kan ingen definiera "rimlig tid" på ett bra sätt...
  • mmonika77

    Min man pendlar 1,5 timme per dag så då skulle jag också pendla den tiden? Omöjligt att flytta då vi precis byggt nytt hus. Var ska vi göra av barnen? Får ge det förslaget till arbetsgivaren kanske.. ja du jag kan börja här om mina barn får vara med för a-kassan tvingar mig till det.

  • Brända Bullen

    Ja man kan bli placerad vart som helst i sverige för ett jobb...har en vänn som vart det med både barn och gumma...45 mil bort ..

Svar på tråden Kan AMS tvinga en att flytta om man har familj och sambo med jobb?