• Isfjord

    Nån som kan nåt om MIG svetsar ?

    Är inte inne på pappaforumet så ofta, och hittade en halvgammal tråd. Du har redan köpt din MAG-svets, men det kanske är fler spekulanter som läser.
    ESAB är känt märke som har RESERVDELAR. Använder du svetsen mycket kan du räkna med att behöva byta svanhals (Rörböjen längst fram på handtaget som munstycket sitter i) ibland, framförallt om du köper någon billig som ofta är sämre. Och till billiga är det ofta svårt att få fram delar.
    Andra delar som brukar kunna gå sönder är strömbrytaren på handtaget samt själva slangpaketet. På verkstäder har de ofta ett eller ett par extra slangpaket ligger för snabbt byte och skickar sedan det trasiga på service, det är kanske lite överdrivet för hempularen...
    Ska du växla mellan MIG (Aluminium och rostfritt) och MAG (Vanlig stålplåt) måste du ha två separata uppsättningar slangpaket och matarrullar, samt en svets där du byter slangpaketet med snabbkoppling. Gå från MIG till MAG är inga problem, men har du väl kört MAG ska du ALDRIG köra MIG i samma slangpaket och matarrullar, det kommer då järnskräp i smältan och porer som det skapar i aluminium eller rostfria fogen kommer att rosta.

    3 eller 1-fas.
    3-fas har ofta jämnare och lugnare gång, men är dyrare och klumpigare. Samt att det inte finns 3-fas på alla ställen.

Svar på tråden Nån som kan nåt om MIG svetsar ?