Forum Missbruk - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Någon som slutat röka/snusa med Champix?

  Tor 27 sep 2007 16:39 Läst 21062 gånger Totalt 17 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (snaaart!) - Visa alla inlägg
 • Anonym (snaaa­rt!)
  Återställ
  Tor 27 sep 2007 16:39 #7 +1

  Då den andra, långa sluta-röka-tråden om champix är stängd för svar, skriver jag här istället. (Hoppas denna håller igång...);

  Jag började med Champix för en månad sedan och det har fungerat över förväntan. Redan efter någon dag började spontant glömma bort att röka, snuset var borta helt efter tre dagar. Jag satte rökstoppet till dag 16, men fimpade helt spontant av mig själv än dag innan - det var helt enkelt för äckligt och menlöst att röka. (Vilket jag upptäckte redan efter något dygn... som andra beskrivit det, ungefär som att röka tidningspapper...)

  Sålänge jag tar tabletterna tänker jag knappt på cigaretter och det blir bara lättare och lättare för varje dag. Ibland får jag abstinens, men mycket lätt sådan. Den går lätt att hålla ut igenom med lite frukt, något att sysselsätta huvudet med, eller kanske något att dricka. Vid några enstaka tillfällen har abstinensen varit obönhörlig och jag har inte riktigt lyckats att stå emot.. men cigaretterna har smakat illa/känts meningslösa så det har hjälpt mig att ignorera påföljande abstinensanfall

  Nackdelarna är biverkningarna; jag har sömnstörningar, svårt att somna in, sover oroligt och blir därmed trött om dagarna. På detta, sömnighet (jag är extremt slö i huvudet och kroppen orkar knappt bära upp mig) samt koncentrationssvårigheter (vilka de dagar jag är extra trött är så svåra att jag knappt förmår sköta jobbet ). Bihåleinflammation, förkylning och illamående är annat jag drabbats av, så gott som omgående. Tyvärr samverkar alla dessa faktorer till att sänka mig väldigt mycket och jag är orolig att inte kunna sköta jobbet. Samtidigt ser jag att det är en övergående period om ett par månader till och sedan har jag vunnit så oändligt mycket mer.

  Jag har fått ökad aptit och äter dessutom mkt för att hålla röksuget borta, vilket medfört en viktökning. Dock ser jag det som ett senare problem, att gå ner igen. Det viktiga är att jag
  blir nikotinfri för gott, känner jag...

  Funderar på att konsultera min läkare om att halvera dosen. Jag är väldigt liten och nätt och spontant känns det som om min kropp förmodligen skulle klara sig bra på halva dosen... Någon annan som testat halva dosen och klarat det?

 • Anonym (snaaa­rt!)
  Återställ
  Tor 27 sep 2007 21:35 #9

  Oh, det är inte så mycket att fundera på - lös ut tabletterna och börja ta dem enligt ordination, så kan du fundera under den första veckan på när du ska fimpa. Det låter jättemotigt nu, jag vet - men efter tre dagar på de där tabletterna kommer det beslutet kännas oändligt mycket lättare och spontanare att ta - tro mig. Fördelen med tabletterna är ju faktiskt att man själv mer eller mindre spontant bara lägger av, för att det känns rätt. Hela den psykologiska biten som är så jobbig med andra rökavvänjningsprodukter (enligt mig iaf) försvinner. Så lös du ut dem och känn efter. Första månadens tablettkur kostar nästan hälften av vad din cigrattkonsumtion göra. Pröva! Bästa beslut jag tagit och ändå är jag motvilligt och inbiten rökare!

 • Anonym (snaaa­rt!)
  Återställ
  Lör 20 okt 2007 10:21 #12

  Jag kände inte alls av illamåendet på de svagare tabletterna, dock på 1 mg. Men det går över på ngn timme, så det står jag ut med. Har märkt illamåendet ökar om jag tar dem på tom mage, så jag försöker ta tabletterna i samband med frukost och kvällsmat nu.

  Råkade ut för ett par dygn med förstoppning, i kombi med den ökade aptiten/ständiga hungern jag hade i början på kuren... Det var 36 av extremt illamående - inte så kul :-P Men det är nog enda riktigt plågsamma erfarenheten av dessa tabletter ännu...

  I övrigt samma biverkning som ni andra, sover dåligt, extra trött och irritabel om dagarna och så en evig förkylning. Hemskt irriterande... :-P Men nu är jag drygt halvvägs igenom kuren och tänker absolut inte ge upp!

  Ibland blir jag frestad att sluta med tabletterna och jag har ärligen rökt några cigaretter från och till under den här perioden, men det känns mer som när jag äter godis i normalfall -- jag har gjort det för att jag tyckte det kunde vara gott med en, just där och då. Nikotinberoendet och vanan är i stort sett helt borta nu. Men jag är lite orolig för att det blir värre únder nedtrappningsfasen sedan.... hur har det funkat för er andra?

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll