Inlägg från: antitanten |Visa alla inlägg
  • antitanten

    Hur länge kan någon leva utan förmåga att uppta näring?

    Man är kanske inte fysiskt vid medvetande på det sättet att man kan prata och så vidare, men man kan faktiskt " ta in" ganska mycket av det som sägs omkring en, har en vårdare sagt mig.
    Detta gör att det är viktigt att man som anhörig, trots det nästintill medvetslösa tillståndet, pratar med patienten så mkt som möjligt och säger lugnande o positiva saker.
    Det registreras i hjärnan, såvida patienten inte är helt hjärndöd vill säga. Då är läget annorlunda.

    Måste kännas otroligt svårt för er att se mormor på detta sätt, ett ovärdigt sätt.

    Håller tummarna för att hon kommer över till andra sidan fort och att hon slipper ligga o lida in i det sista.

  • antitanten
    Runguska skrev 2007-08-16 00:30:41 följande:
    God kväll och tack för era inlägg! Jag tänkte att jag skulle uppdatera lite och berätta om läget med mormor för tillfället. Först lite vad som hänt fram till idag.I lördags var min mamma och hennes syster och hälsade på mormor. Det var efter detta jag skev tråden. De hade då konstaterat att mormor inte kunda tillgodogöra sig någon näring och tog därför bort droppet. Även morfinet togs bort och byttes mot alvedon. De förneredde oss alla på att det nu inte var långt kvar och då jag också varit hos mormor måste jag hålla med - hon såg verkligen döende ut!I söndags ringde mamma och frågade om mormor skulle flyttas på till den avdelning hon skulle vara på från början som hon då inte kunde vara på eftersom den var stängd över sommaren. De svarade att hon skulle flyttas på tisdag, men att hon nog inte skulle leva så länge. I måndags ringde så den ansvarige sköterskan på avdelningen och berättade att mormor svarat ja då de frågat henne saker på rutin. Mamma trodde att de måste hört fel för en människa som inte är vid medvetande och som väntar på att dö ska inte kunna prata. Sedan igår ringde de igen och berättade då att mormor på något sätt piggnat till lite. Idag åkte vi dit, jag mamma och en av hennes systrar och då ligger mormor i sängen och pratar med oss. Hon hade även ätit - och det mycket för att vara mormor. Bland annat hade hon ätit en halv portion fisk och potatis, druckit flera deciliter nyponsoppa med mera. Vi var så glada över att kunna prata med mormor. Hon var lite förvirrad men kände igen oss, skämtade (Hon sa att hon fått så god mat men att hon saknade en sup till maten.) och vi pratade lite med henne. Tyvärr pratade hon otydligt och verkade ha fått väldigt svårt att se, men å andra sidan hade hon varken löständer eller glasögon...Som vi sa så burukar läkare inte räkna bort människor utan snarare försöka hålla hoppet uppe. I detta fall verkar det dock som något hänt som de inte räknade med för den som inte skulle ha överlevt till igår ligger nu och äter och skämtar. Medtagen och svag, men levande. Inte ens ett "hon kan vakna upp, men det är inte troligt" fick vi utan som sagt var handlade det om dagar. Hur länge mormor får vara kvar vet vi naturligtvis inte, men jag undrar om hon inte är lite av en katt så många gånger hon återvänder.
    Åh vad glad jag blev när jag läste detta..... och var arg jag blir samtidigt över hur människor behandlas. Som om dom utgick från att man inte KAN bli bättre.
    Man SKA inte ta bort smärtlindring eller byta ut den mot ALVEDON. Det var det värsta jag hört.... det ska ni absolut klaga på, liksom att hon inte fick ha syrgasen kvar.
    Att man tar bort sådant beror nog snarare på indragningar och det ekonomiska aspekten.

    Anledningen till hennes svaghet osv kan berott på dels vätskebrist och att det varit mkt tryckande i luften osv. Många gamla dör ju sommartid just pga värmen och vätskebristen osv osv.

    En annan grej  apropå hennes plötsliga vändning till det bättre..... kan tyvärr också vara precis det att hon är redo att lämna jordelivet och då blir man faktiskt bättre innan man går över till andra sidan. Det behöver inte vara så, men det är faktiskst ganska vanligt.

    Hoppas allt blir bättre och att hon piggnar på sig.
    Kram
    Lena
Svar på tråden Hur länge kan någon leva utan förmåga att uppta näring?