• Rigor

    Frakta kyl/frys i bil?

    Har hört att man inte ska lägga kyl/frys ner om man ska frakta dem. Stämmer det? Kom på det när jag just kört hem min nyinköpta från affären. Liggandes i bakluckan! (Kyl/frysen alltså, jag satt fram och körde) Törs inte öppna och testa om jag pajjat den innan jag ens fått in kontakten! Scary!

  • Svar på tråden Frakta kyl/frys i bil?
  • Freiya

    jag tror att du ska ställa dom upp, och låta dem vila i typ ett dygn eller nåt om dom legat ner, så vatten och sånt som finns i får lagt sej till rätta.


    Nu flyger vi, sa räven. Kastade grisen i tryckkokarn.
  • SVejsan

    Det går att lägga dom ned , ibland enda sättet att byta hängning på dörren...
    Men dom skall stå upp ett tag innan du kopplar in dom, så oljan hamnar rätt i kompressorn - risk för att de skär annars , brukar vara ett antal timmar. Hur länge står säkerligen i Bruksanvisningen...!

  • Rigor

    Puh, då kanske den klarar sig! Bruksanvisningen ligger väl inknökad i grönsakslådan eller nåt, och eftersom jag inte har packat upp kyl/frysen ännu så har jag inte kollat. Trots allt var det ju killen i affären som hjälpte mig att lasta in den och han borde väl veta? Fast han sa inget om att man inte skulle lägga dem ner.

  • SVejsan

    Om du söker på nätet så har olika tillverkare olika tidsintervall , men får den stå i 4-6 timmar är det inga problem tror jag...
    Enligt sökning på nätet säger
    Cylinda: 1 timme, Elektrohelios: 2 timmar,

    Har för mig att våran E-lux stod det 4 timmar i bruxen...

    Så öppna och kolla bruksanvisningen...

  • Rigor

    Svejsan;
    Tusen tack för att du sökte åt mig! (Jag är urkass på att googla och sånt :-/!)

    Vi ställde in den i garaget för vi måste bygga om lite skåp i köket för att den ska få plats och så ska vi kasta ut den mindre, gamla kylen som står där nu. Den har alltså redan stått ett par dagar och då borde den väl vara OK om vi bär in den ikväll!

    Ska öppna och testa att den funkar redan i garaget så vi inte slagit bort halva inredningen och slängt gamla kylen innan vi fått in den i huset!

  • SVejsan

    Även efter ni har burit in den så bör den stå ett tag! Ni kommer troligen vicka på den under inbärningen också!

    Är det en fullhöjdsskåp skulle jag vänta med att ta bort emballaget hur som helst... För karmar till dörrhål har magisk dragningskraft

  • Rigor

    Svejsan,
    Du är ju en ovanligt klok människa. Eller oxå är du Specialist på vitvaror. Tackar för goda råd!

  • SVejsan

    *generad*

    Nja vi byggde om köket i våras...(nya vitvaror) - vi gjorde ändå massa misstag... Läste tex inte bruksanvisningarna till vitvarorna förrän efter snickerierna var gjorda vilket innebar bla att vi fick ta upp nya ventilationshål ovanför inbyggnadsmicro/ugn. Det var även krav på ventilationen ovanför kyl/frys dom vi "tullade på"...

  • Rigor

    Åhåå... Hm. Verkar som om vi får bära in aset med plast och allt. Sen öppna och läsa bruxen och sen kasta ut gamla kylen, riva skåpen och få nya in på rätt plats. Suck. Ungefär hur osmidigt som helst.
    Kan du komma hit och läsa och såga och borra och spika och bära och dra lite sladdar!?

  • SVejsan

    Bältan, får man fråga vilket fabrikat ni har på kyl/frys, de flesta har ju sina bruksanvisningar på nätet...

  • Rigor

    Elektrolux tror jag det var. 201 cm hög, självavfrostande vit med ett långt handtag som går över hela underkanten på kylluckan och överkanten på frysluckan. (behöver alltså inte byta håll på handtaget om man måste hänga om dörren) Ska se om jag hittar nåt produktnummer eller nåt... vänta lite

  • Rigor

    På kvittot står det att det är en Elektrolux Kyl/frys 201cm, med varukod ERB40001W...
    ???

  • Rigor
    Sikrina skrev 2017-06-28 00:02:56 följande:

    Vilken typ av bil fraktade du det i!


    Jag hivade in kyl/frysen i en Volvo, 940 tror jag det var. Men det är 10 år sen nu...
Svar på tråden Frakta kyl/frys i bil?