• Åsa

    omyndig gifter sig i smyg?

    Länsstyrelsen prövar ansökningar från omyndiga om att få gifta sig. Ett väntat barn hos en "byxmyndig" tjej hör till de "synnerliga skäl" som kan ge sådant tillstånd. MEN den underårig*s vårdnadshavare ska få yttra sig innan Länsstyrelsen bestämmer och kan också överklaga ett tillstånd, så att göra detta i hemlighet, om det var tanken, är inte möjligt om det ska vara ett lagligt äktenskap.
    Se Äktenskapsbalken: www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870230.HTM

    Muslimska religiösa företrädare i Sverige har vigselrätt, men följer samma regler om hindersprövning som andra vigselförrättare. Någon som fick för sig att "viga" utan sådant är en oseriös person vars "äktenskap" inte skulle ha större vikt än om mannen på gatan "vigde" någon.

  • Åsa

    OT Ang skilsmässa så har man i åtminstone ett antal muslimska länder ett alternativ vid äktenskapets ingående att kvinnan förbehåller sig rätten att ta ut skilsmässa när hon vill, bara genom att informera maken och lokal muslimsk företrädare ('ismah någonting) Men sådant funkar, precis som morgongåvor och liknande, bara i länder där hela rättssystemet är muslimskt. (Fast jag minns att jag läste om ett rättsfall där en svensk domstol tvingade en iransk man att betala ut den morgongåva som stod i äktenskapskontraktet till sin fru när han tröttnade på henne - han försökte slippa genom att hänvisa till att sådant inte var giltigt i Sverige.)

  • Åsa

    hmm: "OT morgongåva borde man ha här i sverige också. hahaha
    "
    Det skulle vara något

    "tror att hon blir muslim atomatiskt genom sin man. hon måste iallafall bära slöja när dem gifter sig "
    OT Nä för att bli muslim krävs en trosbekännelse. Som ickemuslim gäller inte något religiöst bud om att täcka sig. (Att lagstiftningen kan föreskriva det i ett visst land är en annan historia.) Om hon väljer att bära huvudduk ändå är upp till henne, och upp till den enskilde mannen om han vill vara gift med någon som inte täcker sig.
    De kvinnor jag personligen känner som är gifta med muslimer bär inte huvudduk och följer inte "muslimsk" tradition på annat sätt heller. Å andra sidan är de flesta muslimska kvinnor jag träffat i jobbet inte heller beslöjade. Men det är klart att en man som tycker det är väldigt viktigt att följa muslimskt bruk hade väl inte heller valt att vara gift med en kvinna som inte följer dem.

  • Åsa

    hmm: Det skulle vara ett glatt ansikte efter "det skulle vara något" om morgongåvan

Svar på tråden omyndig gifter sig i smyg?