• Helle04

    Kort mens...åldersförändring?

    Hej!
    Har bestämt oss för att försöka få till ett syskon. Då kroppen varit i olag gick jag till gynekologen som mest stressade upp mig och gav oklara besked. Har sedan jag tog ut p staven i maj haft väldigt korta menstruationer (2-3 dagars blödning) och min tidigare 6 v långa cykel har blivit 4 veckor. Gynekologen gör bara en vanlig undersökning med UL och konstaterar följande:
    * Kortare mens pga åldersförändringar.
    * "pigga äggstockar"
    * Jag är fet kring magen och behöver gå ned i vikt (väger 5 kg + mot när jag blev gravid sist).
    Åtgärd: Gå ned i vikt o kom tillbaka om ett halvår.

    Jag har tagit tag i att gå ned i vikt men känner att undersökningen inte är är fullständig (kan man förvänta sig ngt annat?)och främst gav mig oro om att jag är på väg in i klimakteriet (fyller 40 senare i år). Är ovan tecken på det? Någon som har ngt råd? Ngn annan som fått kortare mens o annan cykel? Tror ni att det räcker att minska midjemåttet?...på vilket sätt kommer detta att hjälpa? Känns som om hela besöket gav mig ångest och stress över hela grejen och det var ju liksom inte syftet med att gå dit. Sist blev jag gravid väldigt snabbt...
    Tack för alla svar o råd...//Helle

  • Svar på tråden Kort mens...åldersförändring?
  • Bliglin

    Alltså, jag är ju ingen gyn så jag har ingen aning egentligen.
    Men... av vad jag "lärt" mig av den äldre generationen kvinnor i min släkt så brukar närmandet till klimakteriet snarast kännetecknas av besvärliga mensblödningar i form av rikliga och långdragna sådana.

    Tycker snarare att det låter som att din kropp försöker "hitta igen sig" efter uttagandet av p-staven och då är ett halvår ganska kort tid (av de intryck jag fått av dem som haft p-stav).

    För övrigt så låter ju 4 veckors cykel HELT normalt, så även 2-3 dagars blödning (antar att du menar ganska riklig blödning de dagarna och sedan lite brunaktig flytning i 2-3 dagar till!? Så har jag iaf).

    Och att tappa 5 kilo är säkert bra för allt möjligt
    Stort lycka till!

  • Bliglin

    Glömde säga att jag fyller 37 (om det nu spelar ngn roll i sammanhanget ) och föreslå dig att kanske byta gyn.
    Pergo kanske vore en idé!?

  • lillstrumpa4

    Hej!
    Ja jag känner igen det där. Vad bra att du startar en tråd om detta, hade tänkt göra det själv annars.
    Har fått kortare mens sista halvåret...för ett år sen ca var jag gravid sist, tyvärr tidigt mf, före det året innan var jag gravid tre ggr, mf och ett ofostrigt. Har tre stora barn och har inte haft mf mellan dom.
    Har alltid haft lång menscykel, då när jag fick mina barn 80 och 90 talet hade jag 44 dagars cykel, och kort mens, 3 dagar ca, nu tycker jag den blivit lite väl kort, det kommer färskt blod och lite "klumpar" (ursäkta exakt fakta)men inte alls lika mycket som förut...och flera cykler har färgen på mensen tametusan varit orangerött, är det nån som känner igen det?
    Har äl och var nyligen hos min gyn som med vul konstaterat att jag har fortfarande bra med ägg " (du kommer ha mens långt över 50").
    Förmodligen åren som tar ut sin rätt, är 45 nu, men ändå skönt att höra andra som känner igen sig, att dela sina funderingar.
    Kram alla.

  • lillstrumpa4

    Får en känsla av att äggen inte kan fästa, att slemhinnan inte är så där fin och blodfylld som den ska, uppenbarligen behöver man inte ha lång mens för att bli gravid då jag har tre barn, och glömde nämna att cyklerna nu är på 33-35 dagar.

  • lillstrumpa4

    Även om äggen är dåliga borde nåt åtminstone ha fäst (och blivit mf) under ett år tycker jag.

  • Helle04

    Tack för svar!
    Jag har verkligen bara mens i 2-3 dagar ganska rikligt...börjar plötsligt och slutar plötsligt. Tidigare var det en vecka men avtog ju allteftersom. Precis som lillstrumpa så är jag orolig att det inte skall finnas ngn slemhinna att fästa i. 28 dagars cykler är ju helt normalt...men inte för mig!(Hade 6 v när jag blev gravid sist- ja sen den dag då jag fick min mens) Har aldrig haft så kort tidigare, fast jag inser att det ju ger fler chanser att få till det . Lillstrumpa...skönt att inte vara ensam...

    Tack Bliglin för klargörande svar om klimakteriet.Så eländigt svårt att hitta en gyn som tar emot här i Stockholm, men inser också att jag nog borde prata med en till läkare. Ger det nog ett par månader och hoppas att viktminskning skall ge resultat.

  • Helle04

    Lillstumpa: Känner inte igen det orangeröda...utan det är som vanligt men bara kort kort. Hade jag inte velat bli gravid så hade jag inte klagat. Då är ju kort bra!

  • lillstrumpa4

    Det där att det är orangerött är lite lynnigt, bara vissa månader det är så...sist , förra helgen blödde jag som vanligt i en dag , som vanlig mens..sen mycket mindre dag två, sammanlagt tre dagar sen slut.

    När jag gräver i mitt minne så hade jag nog sån där väldigt kort mens före mitt första barn som jag fick när jag var 22. Sen blev den lite rikligare.
    Har haft spiral (vanlig koppar) mellan mina barn, tog ut den sista när jag fyllt 42...och det är klart, man blöder ju lite mer när man har spiral, så jag har väl haft "normal" mens med spiral.

    Men när jag blev gravid med min första dotter hade jag väldigt kort mens, och blev ju uppenbart gravid ändå...

  • lillstrumpa4

    Det är nog ingen fara vad gäller din slemhinna Helle04 vad gäller chansen att bli gravid.

Svar på tråden Kort mens...åldersförändring?