• Vanjas pappa
    Äldre 22 Dec 17:05
    40795 visningar
    58 svar
    58
    40795

    Ultimata familjebilen


    För min del är SAAB 9-5 den ultimata familjebilen, i synnerhet om du kan få tag i en Biopower (Bensin/Etanol).

    Bilen är oftast väldigt välutrustad, relativt billig i inköp och totalkostnaderna blir låga. I synnerhet om du köper årsmodell 2003-2010. Bilen är erkänt pålitlig och är en riktig kelgris hos Bilprovningen, få modellrelaterade fel. Bilen är enligt Folksams undersökning av verkliga olyckor en av dem säkraste, korad som säkrast ett flertal år i rad. Du vill väl att din familj ska åka säkert?

    Så snart Etanolen produceras utan konkurrens med livsmedelsproduktionen kommer den sannolikt att bli ett riktigt bra miljöval också. Nu under vintern kör vi mest på 95 oktan eftersom vi inte har elstolpe till den standardmonterade motorvärmaren.

    Det känns fint att ha flera möjliga bränsleval framöver, varav ett lite snällare mot miljön. Att bilen sedan får trettio hästkrafter extra med etanol i tanken gör ju det känns roligare att välja det som räknas som miljövänligare. Bilen har 180 HK med E85 i tanken.

    En annan fördel i servicesammanhang är att bilen har kamkjedja istället för kamrem. Fram till 2002 har Saab 9-3/9-5 haft stora problem med sina motorer, men från och med 2003 är det oilsludgeproblematiken åtgärdad. På Blocket finns det många bilar att välja mellan med varierande utrustningsgrad. Ta dig tid att titta ut ditt objekt. Att bilen inte är bränslesnål gör inte så mycket när service (reservdelar+arbete) blir förhållandevis lågt, likaså skatten.

    VI fick tag i vår Saab 9-5 2.0t Biopower med Vectorpaket (Aeroutseende och halvskinn, elstolar med minne) med första registrering oktober 2005 nu i höst. Vi gav 107 000 för den och då hade bilen bara gått 8164 mil. En motsvarande Volvo V70 kostade cirka 20 000-30 000 mer bara i inköp. Volvon har dessutom sämre rykte hos Bilprovningen och förhållandevis dyr service, även om servicenätet är väl utbyggt.
Svar på tråden Ultimata familjebilen