• nilla8­5
  Äldre 11 nov 20:23
  1915 visningar
  6 svar
  6
  1915

  varför syrafritt papper till scrapbooking?

  varför syrafritt papper till scrapbooking?

 • Svar på tråden varför syrafritt papper till scrapbooking?
 • Kanelf­licka
  Äldre 11 nov 20:25
  #1

  För att annars påverkas fotografierna

 • nilla8­5
  Äldre 11 nov 20:29
  #2

  på vilket sätt då?

 • nanina­i
  Äldre 11 nov 20:37
  #3

  Jag har inte hört om det förut men logiskt sett så borde det med tiden förstöra fotona med syra eftersom det fräter och således bleker bilderna.

 • Sundst­röm
  Äldre 11 nov 20:37
  #4

  Syret förstör/påverkar det man sätter på pappret. Titta på gamla tidiningar. Det är syret som påverkat att de blivit gulaktiga.

  Vet inte riktigt varför eller exakt hur den kemiska processen ser ut. Men det är som med mat. Om mat ligger i en påse med luft så håller den sig inte färsk lika länge men om man vakumförpackar varan så håller sig varan. Luft/syre påverkar matens hållbarhet.

 • jossan­sstuff
  Äldre 14 nov 23:25
  #5

  Det är också därför man använder syrafritt papper när man ramar in bilder. Det kan se jättefint ut i många år men sen när väl processen satt igång och pappret gulnar (går fortare om det ligger i solljus också] så påverkar det den inramade bilden eller det man har satt på pappret.

 • meea
  Äldre 19 nov 14:17
  #6

  Till att börja med, angående det Sundström skrev... SYRA och SYRE är inte samma sak! Pappret ska vara syr_A_fritt inte syre_E_fritt. Syra är ett grundämne, medan syra är en gemensam benämning på de ämnen som kan avge vätejoner. Ett syrafritt papper är alltså ett papper med neutralt pH-värde dvs. pH 7.

  När man tillverkar papper så används olika kemikalier. Ibland används det olika typer av syror. Om dessa syror finns kvar i det färdiga kommer de att påskynda nedbrytningen dels av pappret och dels av det man sätter på pappret, till exempel fotografier.

  Papper tillverkas som bekant ofta av trä. I trä (och de flesta andra växter) finns en mycket komplicerad organisk molekyl som heter lignin. Lignin är inte en syra men verkar också negativt på papprets hållbarhet.

  Det första som tar skada av den här nedbrytningsprocessen är färgerna. Gult är den mest beständiga av färgerna och därför kommer den att finnas kvar längst. Det är alltså egentligen inte så att alla färger förvandlas till gult på något mystiskt vis när ett papper gulnar. Utan de är alla de andra färgerna som försvinner. Förutom att förvränga förgerna kan syror och lignin även göra att pappret med tiden blir sprött och ömtåligt.

  För att vara säker på att pappret håller så länge som möjligt ska det alltså helst vara både syrafritt och linginfritt. Tyvärr finns det ingen enhetlig standard för hur detta ska anges. Hos vissa papperstillverkare betyder beteckningen "syrafritt" att det är fritt från både syra och lignin, men så behöver det inte vara. Dock är nu näst intill allt nyproducerat papper, även sådant som inte har benämningen syrafritt, fritt från både syra och lignin.

  Detta gäller dock bara kemisk pappersmassa. Kemisk pappersmassa tillverkas genom att träflis och olika kemikalier kokas i stora tryckkärl. Här avskiljs oönskade ämnen som bland annat lignin. Det finns också mekanisk pappersmassa. Där bearbetas trät mekaniskt för att fibrerna ska skiljas från varandra och linginat avlägsnas aldrig. Mekanisk pappersmassa används till sådant papper som inte behöver ha så hög hållbarhet, till exempel tidningspapper. De scrapbookingpapper som säljs är så gott som alltid tillverkat av kemisk pappersmassa.

Svar på tråden varför syrafritt papper till scrapbooking?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.