Inlägg från: timberhochmandie |Visa alla inlägg
  • timberhochmandie

    Istället för ägg vid bakning

    4 dl mjöl
    1,5 dl socker
    2 tsk bakpulver
    100 g margarin
    2 dl sojamjölk
    + smaktillsats

    Med olika smaktillsatser kan denna sockerkaka varieras i det oändliga. Kakan blir lätt och luftig utan att falla sönder,inte kladdig eller svampigt tung som andra veganska kakor ofta blir. Exempel på smaktillsatser: 2 tsk kardemumma, 2 tsk vaniljsocker, citronrippel + 0,5 dl citronsaft(minska sojamjölken med motsvarande mängd), 3 msk kakao + chokladbitar, eller prova pepparkakssmak med 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära och 1,5 dl lingonsylt (minska sojamjölk till 1 dl) Smörj och bröa en slät form. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt även torra delar av smaktillsatser. Finfördela margarinet i blandningen med fingertopparna. Tillsätt sojamjölk och andra "blöta" ingredienser. Bred ut smeten i formen. Strö ev. över pärlsocker, kokosflingor, chokladbitar eller mandelspån. Grädda på nedersta 0n ca 45 minuter.

    Du kan pensla med sockervatten t.ex.

  • timberhochmandie
    Suskiv skrev 2007-11-25 13:52:02 följande:
    Fast soja är ju inte bra att ge till äggallergiker då soja- och äggproteiner är lika varandra. (ägg, mjölk och soja brukar hänga ihop)
    Mmm, man får väl ha fått grönt ljus för soja först från läkare, kanske. Har själv ett kusinbarn som är allergiskt mot ägg, mjölk och nötter. Hon fick först inte äta soja (och inte hennes mor heller under amningen) men nu är det ok, så jag körde med det här receptet när de var här på kalas. Hade även ett barn på dagis som var allergiskt mot ägg, mjölk och fisk, men även hon fick äta soja.

    Usch, jag hoppas verkligen inte att det är "vanligt" med alla tre de där allergierna, för livet blir mycket fattigare om man inte får ersätta mjölk och/eller ägg med soja.
Svar på tråden Istället för ägg vid bakning