Istället för ägg vid bakning
4 dl mjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
100 g margarin
2 dl sojamjölk
+ smaktillsats
Med olika smaktillsatser kan denna sockerkaka varieras i det oändliga. Kakan blir lätt och luftig utan att falla sönder,inte kladdig eller svampigt tung som andra veganska kakor ofta blir. Exempel på smaktillsatser: 2 tsk kardemumma, 2 tsk vaniljsocker, citronrippel + 0,5 dl citronsaft(minska sojamjölken med motsvarande mängd), 3 msk kakao + chokladbitar, eller prova pepparkakssmak med 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära och 1,5 dl lingonsylt (minska sojamjölk till 1 dl) Smörj och bröa en slät form. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt även torra delar av smaktillsatser. Finfördela margarinet i blandningen med fingertopparna. Tillsätt sojamjölk och andra "blöta" ingredienser. Bred ut smeten i formen. Strö ev. över pärlsocker, kokosflingor, chokladbitar eller mandelspån. Grädda på nedersta 0n ca 45 minuter.
Du kan pensla med sockervatten t.ex.