• Sicill­y
  Äldre 18 apr 14:56
  6509 visningar
  16 svar
  16
  6509

  Slemhinnan??????????? Vad vet ni????

  Sist jag var på vul sa läkaren att jag hade byggt upp en fin slemhinna....
  Vad betyder det? Eller rättare sagt vad innebär det?
  Jag har inte mycket info om hur slemhinnan skall vara och jag undrar om ni har lite kunskap och vill dela med er?

  Hur ser slemhinnan ut vid mens till exempel och hur skall den helst vara för att embryot skall fästa?

  Har någon varit med om att läkaren har sagt att: nä, slemhinnan är inte på topp just nu och därför är det liten chans för att IVF ska lyckas!

  mvh, en kunskapstörstande

 • Svar på tråden Slemhinnan??????????? Vad vet ni????
 • Majblo­mma12
  Äldre 18 apr 15:00
  #0

  Slemhinnan stöts ju ut vid mesn, sen börjar kroppen ånyo bygga upp en. För att ett ägg ska få god chans att fästa och gräva sig fats och få bra blodförsörjning ska slemhinnan helst vara 10 mm tjock eller mer. Slemhinnan växer till sig undefär 0,5 - 1 mm per dygn, så jag natar att din läkare mätte och var nöjd med tillväxten på den cykeldag du var på när VUL gjordes. Lycka till!

 • Lilla molnet
  Äldre 18 apr 15:03
  #0

  Min läkare kollar slemhinnan för att se att den är nog tunn - vilket betyder att jag är nedreglerad och klar för Gonal F. Om den är för tjock är menstruationen inte färdig, eller också har kroppen påbörjat en ny cykel och det är för sent att fortsätta behandlingen.

  Kanske finns det andra skäl också, men det här är iallafall min erfarenhet.

 • Sicill­y
  Äldre 18 apr 15:10
  #0

  Läkarens kommentar om min slemhinna var i sammanhanget att jag ska på äp på onsdag och han tyckte att slemhinnan hade byggts upp fint.
  Men jag har liksom inget begrepp om hur en slemhinna ser ut beter sig....
  Kan man enkelt säga att livmodern sväller upp något för att skapa en mjuk bädd med bra blodtillförsel för ett embryo. Och om inget embryo dyker upp då faller den samamn och en menstruation skapas?

 • Majblo­mma12
  Äldre 18 apr 15:14
  #0

  Slemhinnan är, precis som det låter, en blodfylld hinna som byggs upp på väggen av livmodern. När inget befruktat ägg fäster stöts den av och en blödning uppstår, det vi kallar mens. När läkaren säger att det ser fint ut så har du alltså byggt upp en tillräckligt tjock hinna för att ägget ska få en chans att fästa.

 • Tro på
  Äldre 18 apr 18:40
  #0

  Jag var på UL idag och fick höra OJ vilken fin slemhinna OOO va fin den är! (tog t.o.m kort på den (ler). Jag skrattade och frågade om det är bra? Jaaa, sa hon men jag förstod inte varför? nu när jag läst era svar förstår jag mer.Det är snart dags för äggplockning för mej så det har betydelse hur stor den är.Ska iväg på Torsdag 21:a. Ha de bra och Tack för att ni finns!

 • Äldre 19 apr 11:55
  #0

  Bra tråd - jag har alltid undrat vad det står för när gynekologen säger "Oh, vilken fin slemhinna du har". Men hur ska den helst vara vid ET?

 • Majblo­mma12
  Äldre 19 apr 11:59
  #0

  Anne69, minst tio mm tjock, helst mer.

 • Isis
  Äldre 19 apr 12:05
  #0

  Hur mycket växer slemhinnan per dygn, någon som vet?
  Växer den snabbare om man äter Progynon, Femanest osv?
  Hade en slemhinna på 7,8 mm igår morse och ska på FET på torsdag. Hinner den verkligen växa på sig till 10 mm tills dess?

 • Majblo­mma12
  Äldre 19 apr 12:23
  #0

  Isis, min läkare sa att genomsnittsslemhinnan växer mellan 0,5 och 1 mm/dygn. det borde ge tid för din hinna att bli tio mm, eller hur?
  Vet tyvärr inte om den växer snabbare pga preparaten du nämner.
  LYCKA TILL!

 • Em1
  Äldre 19 apr 16:43
  #0

  Jag har alltid haft väldigt små mensblödningar (max en dag riktigt blod) och när jag efter ett och ett halvt års försök att bli med barn sökte hjälp så frågade jag ju om detta men den gynekologen sa att det nog inte var någon fara.

  Nu har jag bytt klinik för att jag trodde det var dags för IVF, men fick då veta att jag måste utredas mer först. När den nya gynekologen gjorde VUL så konstaterade han att min slemhinna var väldigt tunn (för att bara ha en dag kvar till mens). Jag frågade om det kunde vara en anledning till vår barnlöshet, men han sa bara att det kan se olika ut varje månad. Han ville dock göra en koksaltslösning av livmodern vilket inte visade något konstigt. Frågade vid koksaltsundersökning igen om mina korta blödningar kunde ha något med vår barnlöshet att göra men han liksom undviker att svara. Sa typ att vi får vänta tills vi får svar på blodproverna.

  Tycker att det verkar finnas ett tydligt samband mellan slemhinnor-blod-fertilitet eftersom andra får komplimanger för sina slemhinnor, varför är det inget de bryr sig om att kolla vid den första utredningen??

  Man känner sig så maktlös, okunnig, och utelämnad till "-lita på oss, vi kan det här", men så underkänner de ändå varandras utredningar och då är det inte konstigt att man läser och tar in det man läser av erfarenheter
  av er "kunniga" här på FL .

 • Majblo­mma12
  Äldre 19 apr 16:49
  #0

  Em 1, jag förstår precis hur du menar. Men jag tror att din läkare har rätt, det kan definitivt variera från månad till månad. Sen tror jag de inte vill säga för mycket innan de vet med säkerhet. Vi är alla unika individer och till slut är det ändå din läkare som vet mest om dig och din situation. Önskar dig stort lycka till!

 • Malusc­hka
  Äldre 19 apr 16:55
  #0

  Hej på er! Jag går omkring med "slemhinnefunderingar" eftersom jag har pytteliten mens. I min lindrigt logiska hjärna finns det Em1 också ett samband mellan mensmängd-slemhinnans tjocklek-fertilitet.

  Platsar inte riktigt i den här delen av forumet (än...) men är av naturen hypokondriker och oroar mig över min konstiga kvinnokropp

 • Majblo­mma12
  Äldre 19 apr 17:00
  #0

  Rent logiskt så borde ju hormonnivåerna i kroppen ha betydelse för hur tjock slemhinnan blir, eftersom man vid en IVF (då massor av hormoner tillsätts) t o m blir varnad för att mensen kommer bli "rikligare" och hålla på längre än "normalt".

 • Thalis
  Äldre 20 apr 08:41
  #0

  Hej!
  Isis:Går du inte på USÖ?
  Hur som helst inför mina FET så sa läkaren till mig att slemhinnan måste vara minst 8 mm och jepp din slemhinna hinner nog bli det och kanske lite mer inför din nästa VUL.
  Kommer ihåg att jag hade en slemhinna på 6 mm och läkaren höjde dosen
  progynon, 5 dagar senare var min slemhinna 14 mm.

  Lycka till tjejer!

 • women
  Äldre 20 apr 10:01
  #0

  Hejsan! Jag undrade också när jag skulle göra FET, o var på ultra så säger hon att slemhinnan är fin o 11mm.Jag var helt paff att va e detta. Åt ju Femanest inför FET. 4-5 dar senare hade jag FET o läkaren tittade slemhinnan o sa att mycket fin o 11mm.han nämnde ännu till killen från labra att mycket fint o var lite undrande att den växt så bra!?

 • Isis
  Äldre 20 apr 12:51
  #0

  Tack tjejer...

  Jo, Thalis, jag går ju på USÖ... Och antar att läkarna har koll på att tjockleken förväntas vara god imorgon, på Progynondag 15, tillika FET-dag.

  Men man funderar ju lite grann om det har någon direkt betydelse NÄR själva FET äger rum och när det är som mest gynnsamt för embryona att bli tillbakaförda. Som sist hade jag 7 mm slemhinna på dag 10 och gjorde FET på dag 17. Nu hade jag 7,8 mm slemhinna på dag 12 och gör FET på dag 15.

  Men de kanske avgör när det är dags även på utseendet, som tex 3-skiktad, flöde osv... Intressant är det iallafall...

Svar på tråden Slemhinnan??????????? Vad vet ni????
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.