• mama chaka

    mångkulturella familjer i Sverige?

    jag är svensk, min man är från tanzania. Han flyttade hit för bara några månader sen. Nu ska vi ha barn i augusti. Jag letar efter andra par/familjer i ungefär samma situation. Dvs boende i Sverige men med flera kulturer och språk i familjen, för lite utbyte av idéer och erfarenheter. :)

  • Svar på tråden mångkulturella familjer i Sverige?
  • mama chaka
    Svar på #1
    har det gått bra då? Hur går det med hans svenska? Jag tycker min sambos svenska går sååå långsamt frammåt, men det lossnar kanske snart. Igår försökte jag förmedla begreppet "pappa ledighet" men ajg vet inte om det gick fram...:)
    Hur gör ni med språk? Vi pratar ju tre språk just nu, svenska swahili och engelska, men jag pratar inte jättebra swahili och min sambo inte jättebra svenska och tillsammans pratar vi dessutom rätt skum engelska (inte oxford direkt :))
    Så vi får se hur det blir när barnet kommer...:)
  • mama chaka

    hej! vad kul med en annan med tanzaniansk man!
    Ja min sambo har börjat på SFI, men det går trögt tycker jag. han har ju aldrig direkt lärt sig ett språk på det sättet förut, engelska har han mest lärt sig genom att prata det, så han ahr liksom inga krokar att hänga upp det på...
    Jag är nog bättre på Swahili då, men jag är å andra sidan humanist och har lärt mig4-5 språk i skolamn tidigare så jag har hur många krokar som helst..:) Jag läser barnböcker just nu och försöker lära mig lite barnsånger på swahili. det går rätt bra. Swahili är ju ett relativt lätt språk...

    Jag läser en bok om tvåspråkighet nu och där står det att barn visst kan lära sig fyra språk, de lär sig helt enkelt de språk de behöver, behöver de fyra språk så lär de sig det. Tricket är väl att få dem att känna att de faktiskt behöver alla fyra språken...

    Var bor ni? Vi bor i Malmö.

  • mama chaka

    tror också att det är bättre att jobba, kruxet är ju att få ett jobb utan språket. Min sambo jobbar nu som tidningsbärare men då pratar han ju knappt med nån.
    Nej standarden på SFI är väl inte den bästa, men han kanske lär sig lite i alla fall...

    mina 4-5 språk är förrutom svenska, engelska, tyska, spanska, franska och så swahili nu då men det har jag inte lärt mig i skolan utan själv från böcker.
    Och franskan har jag börjat tappa tyvärr...

    Ja mitt barn bara måste lära sig swahili. Ingen i min sambos familj kan ett ord engelska. Vi får väl helt enkelt flytta dit ett par år om inte annat... kruxet där är ju att hitta något att försörja sig på...

  • mama chaka

    Hej! Jag läser just nu "Tala många språk" av Gunilla Ladberg. Den är verkligen jättebra! Däremot så skriver hon något mycket intressant, hon skriver "Tron på konsekvensens avgörande betydelse är mycket utbredd - men den är felaktig. Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara nödvändigt för ett barns språkutveckling att vara konsekvent. Barn lär sig inte blandspråk för att man blandar språk. Att lära sig olika språkproblem och hålla isär språken är av allt att döma inget problem (...).

    jag hoppas det stämmer, skulle ju underlätta mitt liv en hel del :) Hon skriver också att man inte behöver välja bort ett språk, barn lär sig de språk de behöver. Så vi kan glatt fortsätta prata även engelska då, antar jag...

    Hur som helst en bok som rekommenderas!

  • mama chaka

    Moster ia:

    jag pratar lite Swahili, vardagsspråk. jobbar på att lära mig mer men det är svårt när man inte är på plats. Den enda swahilin ajg hör pratas är min sambo och hans kompis som pratar mycket "street slang" och jättefort och rätt opegripligt i största allmänhet. Och min sambo vill ju lite koncentrera sig på att lära sig svenska nu. Och om sanningen ska fram så är jag lite lat också. Men jag VILL hemskt gärna prata Swahili och jag jobbar på det. Läser barnböcker just nu, går rätt bra :)
    När det gäller kulturkrockar så ja... en hel del. Fast vi är rätt överrens om det viktiga, barnuppfostran (iaf nu får se när barnet kommer) och arbetstsfördelning hemma (min lägenhet har aldrig avrit så ren förrut som den är nu när min sambo flyttat in!)
    Däremot har vi väldigt olika syn på t.ex ekonomi. Jag är rätt sparsam på gränsen till snål medan min sambo, som fick sin första lön i sitt liv förra månaden, plötsligt vill köpa allt NU! (typ ny dator, bil, videokamera, hus... han arbetar deltid som tidningbärare) LITE jobbiga diskussioner som gör att jag känner mig som en vansinnigt tråkig nejsägare... Jag vill så klart också ha bil men det kostar en del och vi har faktiskt inte råd...

    Sen är han väldigt upprörd över vår höga skatt...
    Och det är väldigt svårt att förklara begrepp som försäkringskassan, arbetsförmedlingen osv... Politik har vi knappt kommit in på än...

  • mama chaka

    Moster Ia:
    Haha, hördi bördi knäckebröd... det msåte jag börja köra med. Ja jag misstänker att det är ungefär så svenska låter när man inte kan det:)
    Har iaf lyckats lugna ner bilsnacket nu! Jag kom hem igår och var plötligt positiv! typ "det kalrt vi kan köpa bil, men det kostar så här mycket" och så ahde jag gjort en uträkning på vad han skulle ha kvar varje månad efter hyra, räkningar mat och bil var betalt... Då var det inte lika roligt längre. och så sa han "men då kan vi ju inte spara något " nej det kan vi inte. "om vi ska köpa bilen måste vi ta av dina sparpengar och då finns inga pengar kvar till att åka till Tz nästa år och inte att bygga hus till mamma". Nej det skulle det inte finnas då, men om du hemskt gärna vill ha en bil så kan vi börja titta efter en... då backade han en hel del och tyckte att vi skulle vänta. och började snacka om att skaffa ett jobb till... gärna för mig :)
    Jag hoppas att mitt barn ska kunna få hemspråksundervisning på Swahili i framtiden. men det beror ju på hur många fler som pratar det och tillgång på lärare. Så vi får se. Ska uppmuntra till att läsa de få barnböcker på swahili som Stadsbiblioteket i malmö har iaf :)

    Just nu har vi ett rätt stort språkproblem. Det är nämligen så att min sambo blev misshandlad och nedslagen förra veckan. Så nu ska vi gå igenom en hel svensk rättsprocess med förhör och åtal och rättegång och allt vad det är (de grep tre på plats så med största sannolikhet går det till åtal). Jag påpekade att vi behöver tolk på Swahili då. De frågade om det går bra på engelska men ajg sa att nej, ajg tror inte det.
    Vet till exempel ni vad till exempel målsägandebiträde heter på engelska? Jag gör det inte och absolut inte min sambo... suck!
    Men han har ju rätt till tolk på swhaili så det är ju bara för dem att leta upp en, men jag får nog tjata lite...
    Vi fick åka till akuten efteråt också, och första mötet med svensk sjukvård var också intressant. Det går låååångsamt på akuten på MAS i malmö mitt i natten! efter fyra timmar började han klä på sig kläderna och skulle gå hem "för han tänkte minsann inte vänta mer, och det var precis lika dåligt som i tanzania!"...
    SOm tur var kom doktorn med röntgensvaren just då och de visade som tur var varken på skallskador eller revbensfrakturer så vi fick gå hem. Hurra!....

    I övrigt har ajg kommit på att om vi nu ska prata engelska hemma i familjen också, och det lär vi bli tvungna till, så MÅSTE jag skärpa till min engelska! Jag har bott i London, jag KAN vettig engelska, men när ajg pratar med sambon blir det lätt "afrikansk engelska". De liksom förenklar. Istället för where are you going? så blir det where you go?. Det är INTE bra. Skärpning jag! (sambon kan ju inget annat än sån engelska så han kan ju vara förlåten och ska för örigt snacka swahili ändå annars blir jag arg...haha)
    oj det är blev lååångt! sorry!

  • mama chaka

    Vi har nu bestämt oss för att faktiskt köpa bil. Vi tar oss råd. Vi bor ju så billigt just nu så det känns som vi kan kosta på oss NÅTT iaf. Och jag bävar för att åka buss med barnvagn. Dessutom blir det t.ex billigare att åka hem och hälsa på min släkt (15mil) med bil än att betala två tågbiljetter, knäppt nog. Just nu letar vi begagnad audi, ska titta på en för 16 000kr ikväll, hoppas den är bra! För när ajg väl besämt mig för att jag ska köpa något så vill jag gärna köpa NU!:)

    syster duktig... angående engelskan...jag håller med dig. och hade det handlat om att han pratade en dialekt, som t.ex min sydafrikanska kompis som pratar engelska som första språk men med för oss rätt ovanlig dialekt, så hade jag inte haft några invändningar. Men här handlar det väl snarare om bruten engelska... och det är ju dumt att prata bruten engelska om jag faktiskt kan om jag vill...:) Och som du säger, brittisk engelska är rätt trist... och så känner jag mig liksom lite tillgjord... :) SÅ jag behöver ju inte gå in för att prata oxfordenglish, men hyfsat grammatiskt korrekt kan ju vara bra... tycker jag :)

Svar på tråden mångkulturella familjer i Sverige?