Inlägg från: Mary Cherry |Visa alla inlägg
  • Mary Cherry

    För oss som tvättar med tvättnötter!

    Parfymerat tvättmedel tycker jag är riktigt vidrigt, man märker det när man inte har använt det på ett tag. Svärmor får för sig att tvätta dotterns kläder ibland men jag måste säga till henne att sluta. Jag använder bara parfymfritt tvättmedel och inget sköljmedel, jag är nyfiken på tvättnötterna men jag vill veta mer om hur de påverkar miljön. Sapoiner är ju giftigt för fiskar och om inte reningsverken kan ta hand om sapoinerna känns det inte så bra, vanligt tvättmedel tas ju om hand av reningsverket.

  • Mary Cherry
    denna där skrev 2008-02-13 10:50:27 följande:
    Svar på #58de vet nog vad saponin är....
    Ja men det tas inte om hand i reningsverket utan släpps ut i vattnet. Ett hushåll, ok, men vad händer med fiskarna om alla börjar tvätta med tvättnötter?
  • Mary Cherry
    Smultron ett: Jo, men de har ju inget univeralfilter där alla atomer utom väte och syre fastnar, olika ämnen kräver olika rening. Sapoiner är väl inget som förekommer i några mängder, om ens alls innan folk började tvätta med tvättnötter så det är inget som har varit ett problem förut. Jag ska skicka ett mail till reningsverket i min kommun och höra vad de har att säga.
  • Mary Cherry
    Smultron ett skrev 2008-02-13 13:34:19 följande:
    saponin finns väl i såpa?
    Såpa är fett och kaliumhydroxid.
    denna där skrev 2008-02-13 13:20:06 följande:
    Svar på #62Jag vet inte. Det var därför jag skrev att om hon nu ska ringa reningsverket så är det inte tvättnötter hon ska fråga om utan saponin.Jag är ingen kemist eller biolog eller marinbiolog ens så jag vet inte.Att saponin inte är bra för fiskar har jag förstått men om och hur saponin bryts ner i naturen/vatten vet jag inte. Om saponin inte tas upp av reningsverk, vad händer med det då? Hur vet du att saponin inte tas upp av reningsverken? Jag har för mig jag läst om några studenter som gjort något test men det skulle jag nog behöva se igen...Hur mkt saponin kommer ut i vattnet och kan det brytas ner?Jag vet som sagt inte det. MEN saponin har används i århundraden av människan för rengöring. Det borde på något sätt brytas ner av naturen men som sagt jag vet inte.
    Hur mycket som kommer ut i vattnet vet jag inte. Det var en tjej på ett anant forum som mailade sitt reningsverk, de hade ingen koll på tvättnötter och ingen större koll på saponiner heller. De hade kollat med kemikalieinspektionen men de visste inget eftersom det inte är en kemikalie.
  • Mary Cherry
    Fru Humla skrev 2008-02-13 17:14:27 följande:
    man kan ju tycka att det som avsöndras i nötterna borde brytas ner av naturen eftersom nötterna växer i naturen. hur ser det ut där de växer vilt? finns det inga fiskar där?jag skulle aldrig använda ett parfymerat tvättmedel men använder sköljmedel det oxå oparfymerat. gillar när bäbisen luktar bäbis och inte gröna äpplen osv.är sugen på att prova nötter men är lite skeptisk ännån som vet om det påverkar tvättmaskinen på nåt vis?så att det inte torkar ur gummilister tex osv
    Nötterna växer väl inte i vattnet? Du vet om att alla kemikalier i sköljmedlet blir kvar i kläderna. Suger bebisen på kläderna får den i sig en massa kemikalier.
  • Mary Cherry
    MagdaA skrev 2008-02-22 15:04:40 följande:
    Mary Cherry: har du kontaktat kommunens reningsverk? Nyfiken eftersom vi bor i samma kommun...
    Nej jag har glömt bort det, men jag ska.
Svar på tråden För oss som tvättar med tvättnötter!