Inlägg från: denna där |Visa alla inlägg
  • denna där

    För oss som tvättar med tvättnötter!

    NU har jag gjort ett litet experiment!

    Jag tog 3 st tygbitar och kletade in i lingonsylt. Sedan lät jag dessa ligga i 3 dagar och torka in.

    Jag valde den tygbiten med minst lingonsylt på för vatten tvätten för att ge den en chans.Via colour är tvättmedlet jag använde. Jag använde 3 helt nya nötter.

    från början var det 2 större dukar men jag valde att klippa til 3 st för att testa att tvätta i bara vatten också.
    Den som tvättades i vatten var inte lika lingonsyltig för att ge vattnet en större chans P1000706.JPGP1000708.JPGP1000704.JPG
    Jag tvättade allt i 60 grader. Använde 4 helt nya tvättnötter i den maskinen som skulle ha tvättnötter. ½ skopa via colour i den som skulle ha tvättmedel.
    Sedan fuskade jag lite Jag förbehandlade varje tygbit med vanish oxyaction
    Valde lingonsylt för att det oftast inte går bort överhuvudtaget och jag ville se vilket som blev bäst.
    De som tjatar om att man lika gärna kan testa att tvätta med bara vatten ser ju själva resultatet.
    Jag blev mkt förvånad själv över att tvättnötterna faktiskt tvättade renare än tvättmedel i det här testet...
    Det trodde jag aldrig. Jag hade ju hoppats på ett lika resultat

    Bilderna gör inte tygbitarna riktigt rättvisa heller. Fläckarna är inte så mörka som på bilderna, tvättnötslappen ser nästan ren ut, man ser att där är en fläck men mkt svag. Lite starkare fläck har tvättmedlet men sämst är ändå bara vatten (vilket inte kommer som en överaskning för mig ) den fläcken är stor och mörk.

    (och JA det är samma tygbitar på före och efterbilderna! tyget var vikt på första bilderna bara)


    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där
    Svar på #88
    fel ordning på bilderna ju!

    Jag valde den tygbiten med minst lingonsylt på för vatten tvätten för att ge den en chans.Via colour är tvättmedlet jag använde. Jag använde 3 helt nya nötter.

    P1000706.JPGP1000704.JPGP1000708.JPG
    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där
    Svar på #91
    tinna skrev 2008-02-19 10:19:32 följande:
    Jag tvättade en massa mörk 40-tvätt i veckan med 8 nya nötter. Mycket skjortor som min man har i jobbet osv. Vi blev inte nöjda... Alla kläderna som innan tvätten luktade lite svett/deodorant luktade likadant när dom kom ur tvättmaskinen. Kanske lite mindre men fortfarande lite "unket" eller vad man ska säga. Gjorde jag nåt fel?
    Nej jag vet inte vad du kan ha gjort fel...
    Men om jag har extra hårt smutsig tvätt så har jag märkt att det blir bättre resultat om jag delar nötterna, du kanske skulle testa det?
    Nackdelen med det tycker jag är att nötterna verkar ta slut fortare men hellre det än ickeren tvätt ju
    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där
    Svar på #94
    Boothwalker skrev 2008-02-19 15:22:14 följande:
    funderar på att köpa nån "doft" för det känns som om det kan vara trevligt om kläderna luktar gott. Nån som har tips? Både på hur man gör och vad man använder...
    Jag har köpt eterisk olja på hälsokosten. Citrongräs Den tar jag några droppar av i sköljmedelsfacket så luktar kläderna gott.
    Jag har gjort avkok och har som allrengöringsmedel hemma och i det finns också citrongräslukt
    Annars så kan man köpa någon tvål som luktar gott och lägga bland kläderna så suger dom åt sig en svag doft från den om man vill!
    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där
    Svar på #95
    tvålen ska alltså ligga i klädskåpet
    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där
    Svar på #97
    Boothwalker skrev 2008-02-19 17:33:40 följande:
    Allergisk mot tvål... I alla fall att tvätta mig med... Men jag har en affär med massa eteriska oljor i närheten. Kollar där. Tack för tipsen. Och bra att du exprimenterar men lingonsylt. Har du prövat trixa med att förbehandla med typ galltvål?
    Det jag ville se var om det blev ett sämre eller bättre resultat med tvättnötterna och framför allt visa alla som tjattrar om att man lika gärna kan tvätta med vatten att så inte är fallet
    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där
    Svar på #102
    Lolagumman skrev 2008-02-19 20:28:21 följande:
    hej, jag är helt ny idenhär tråden! Hoppas någon kan hjälpa mig med lite funderingar över tvättnötter. Jag har funderat på börja tvätta med tvättnötter... Men... Vi använder tygblöjor till vår lilla pojke. Blöjorna tvättar jag nu i 60 grader med minirisk tvättmedel. Insidan på blöjorna är gjorda av fleece, därefter finns en uppsugande del gjord av mikrofiber. Ifall man använder sköljmedel, för mycket tvättmedel eller använder salva på babyns rumpa så kan det sätta igen fleecetyget. vätskan pärlar sig alltså då och kisset går inte rakt igenom fleecen och in i mikrofibern utan kan läcka ut... Kan man använda tvättnötter utan att fleecetyget täpps igen??? Läste i trådstarten att nötterna har samma effekt vid biltvätt som om man vaxar bilen... det är just det jag vill undvika med min tygblöjetvätt. Vad tror ni är tvättnötter något alternativ för mig?
    Jag har läst på flera ställen att tvättnötterna fungerar utmärkt på tygblöjor!
    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där

    Nu har jag använt tvättnötterna i diskmaskinen ett tag och dom fungerar bra där också!
    Jag delar på 4 nötter som tvättas ungefär 4-5 ggr innan jag slänger dom. Det känns som dom "tar slut" snabbare i diskmaskinen, det kanske har med att göra att dom är delade?
    Jag lägger dom i bestickkorgen.
    Nötterna är definitivt inte bättre än diskmedel, man måste skölja av disken lite mer nogranare numera men det ser inte jag som något problem. Disken blir helt klart ren, men fasttorkad mat tar de inte lika bra som diskmedel.
    Det känns fräschare att äta på talrikar som är diskade med naturligt diskmedel tycker jag.

    Jag har också bytt ut alla rengöringsprodukter här hemma till tvättnötsavkok.
    jag har en flaska i kylskåpet som jag använder som allrengöring. Häller i det och några droppar eterisk olja för god doft (rekomenderar STARKT citrongräs! doftar så underbart!!) och moppar golvet med. Har en sprayflaska med samma sak till rengöring av bänkar, bord etc och även en i badrummet för toaletten etc!
    Super duper!
    och det fräschaste jag vet är ett nymoppat hus som doftar fräscht av citrongräs och så häller jag några citrongräsdroppar i en sån grej som man har ett värmeljus i för extra doft Luktar så fräscht så fräscht!


    Livet är för kort för att levas dammfritt.
  • denna där
    Svar på #124
    Callelin skrev 2008-02-27 16:24:34 följande:
    Lyssnade på radion imorse när jag åkte till jobbet och då pratade de om att tvättmedel med fosfat kommer förbjudas från 1 mars. Tänkte maila och berätta om nötterna Jag ska beställa eterisk olja, vill ha lite lukt och funderade på citrongräs. Ni som änvänder olja, hur många droppar har ni i tvätten? Droppar ni det i sköljmedelsfacket?
    Ja jag droppar det i sköljmedelsfacket.
    Vet inte hur många droppar det blir, kanske 10?
    Livet är för kort för att levas dammfritt.
Svar på tråden För oss som tvättar med tvättnötter!