• Ellah
    Äldre 12 Feb 11:01
    19753 visningar
    162 svar
    162
    19753

    Kommuner förbjuder rasistiska "Idas sommarvisa" i skolan pga invandrarna...

    Flera gånger har jag läst här på FL att än den ena kommunen än den andra har gjort svenska folket (eller åtminstone några här på FL) en sådan "orätt" att de bla förbjudit barnen att sjunga "Idas sommarvisa" i skolan med hänvisning till att invandrarna skulle ta illa upp, man har förbjudit fläskkött på diverse skolor och dagis med påstådd hänvisning till muslimerna i skolan/dagiset (samhället?), förbjudit Luciatåg och tomtenissar och dittan och dattan, allt med hänvisning till Sveriges utlänningar, invandrare och, främst får man då säga (eftersom man gärna tar detta som ett exempel) pga muslimerna.

    Nu sist i en tråd läste jag om att en viss kommun ska ha förbjudit "Idas sommarvisa" pga att denne skulle anses vara rasistisk. Kommunen namngavs, och jag skrev ett mail till kommunen om detta är påstående är sant - citerar;

    "nu när vi inte ens får sjunga idas sommar visa utan att det anses som rasistiskt...då har det gått för långt.. och inte national sången i skolan.. vad e detta??"
    "en skola i X får inte sjunga den inte på ett dagis heller.. fråga mig inte varför det är bara så..."
    "det låter ju inte skysst att inte ens få sjunga idas sommar visa, har en vän som bor i X och hon var helt chokad att dom sagt i skolan att dom inte fick sjunga idas sommar visa längre för dom ansåg att den var rassistisk"

    Svaret jag fick, från kommunens administrativa samordnare, var, inte helt oväntat;
    "Detta verkar mycket märkligt. Jag har varit i kontakt med de rektorer som ansvarar för grundskolan i X kommun. Ingen av dem har förbjudit att Idas sommarvisa sjungs på skolavslutningarna.


    Tvärtom är de angelägna om att bevara denna fina sångskatt."

    Jag skickade ett liknande mail till berörda kommuner om att det i deras kommuner/skolor/barnomsorg  - på deras intiativ - var förbjudet/kommer förbjudas fläskkött, Luciafirande och så vidare. Vad tror ni svaren var? Givetvis att det var helt befängda påstående!

    Ingen direkt nyhet för min del eftersom det låter absurpt, men alla ni som väljer att tro på vad er "bekants, bekantas kusins mosters granne" varit med om och berättat, och ni som konstigt nog "självupplevt" detta i vissa fall - kolla upp fakta nästa gång kanske, så blir ni lite mer trovärdiga...
  • Svar på tråden Kommuner förbjuder rasistiska "Idas sommarvisa" i skolan pga invandrarna...
  • églant­ine
    Äldre 12 Feb 16:09
    #31

    Bra och driftigt gjort Ellah! Det florerar alldeles för många myter på sådana här forum.

  • LillaL­inan
    Äldre 12 Feb 16:09
    #32

    Så tror jag det är i många fall!


    emcjoh skrev 2008-02-12 16:06:13 följande:
    Vet inte, men många ggr känns det som att det är "välmenande" svenskar som inte vill verka rasistiska, INTE invandrarna som ställer kraven på borttagande av div. traditioner. Har jag fel?
  • Umm Israa
    Äldre 12 Feb 16:12
    #33

    Leos Mamma 05 skrev 2008-02-12 16:05:34 följande:


    En sak ska du veta, att bara för att jag berättar hur det gick till på min skola så är jag inte främlingsfientlig för den sakens skull!! För det är jag verkligen inte, utan tvärtom.Det är ju inte invandrararnas fel att det uppstår såna här saker som det gjorde på min skola, det var ju inte de som sa åt oss att ta bort svenska flaggan, utan det var rektorn som sa det eftersom de var jätterädda att våran skola skulle uppfattas som rasistisk annars.
    Jag har inte kallat någon speciell person främlingsfientlig utan konstaterat att de flesta/många av dessa lögnare faktiskt bara är främlingsfientliga :)
  • Umm Israa
    Äldre 12 Feb 16:13
    #34
    emcjoh skrev 2008-02-12 16:06:13 följande:
    Vet inte, men många ggr känns det som att det är "välmenande" svenskar som inte vill verka rasistiska, INTE invandrarna som ställer kraven på borttagande av div. traditioner. Har jag fel?
    Det är väl klart att dte är så. Ta en titt i de mest invandrartätra områdena i Sverige, där sjung nationalsången, luciatågen o ida visan för fulla munnar :)
  • emcjoh
    Äldre 12 Feb 16:16
    #35

    Tack, skönt att höra
    Umm Israa skrev 2008-02-12 16:13:42 följande:


    Det är väl klart att dte är så. Ta en titt i de mest invandrartätra områdena i Sverige, där sjung nationalsången, luciatågen o ida visan för fulla munnar :)
    Glädjer mig!
  • Ellah
    Äldre 12 Feb 17:39
    #36

    Det förvånar mig att ingen av dem som skrikigt högst i dessa trådar har nått till denna...

  • Äldre 12 Feb 17:44
    #37
    Blossi skrev 2008-02-12 11:04:00 följande:
    Har inte hört om Idas sommarvisa men däremot fick de inte sjunga Den blomstertid, då det ansågs som en psalm. Muslimer valde att inte sjunga den då de inte får "hedra" eller uppmuntra en annan religion förutom Islam.
    då är det bra lustigt att de räknar Jesus som en av profeterna och så får de inte sjunga en psalm som hedrar honom....
    ?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:? Nova, Viggo & Liv ?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?.
  • IlsaBl­ackWid­ow
    Äldre 12 Feb 17:45
    #38

    La Lola skrev 2008-02-12 11:16:22 följande:


    En tankeTror ni att rektorerna skulle våga säga något annat än att det är rykten och påståenden?
    Exakt vad jag tänkte på... konstigare saker har skett än att man mörkar förhastade, ogenomtänkta beslut.
  • Ellah
    Äldre 12 Feb 17:54
    #39
    IlsaBlackWidow skrev 2008-02-12 17:45:26 följande:
    La Lola skrev 2008-02-12 11:16:22 följande: Exakt vad jag tänkte på... konstigare saker har skett än att man mörkar förhastade, ogenomtänkta beslut.
    Jag tror inte man mörkar då det enligt vissa påstående varit i princip upplopp och en massa folk inblandade, då erkänner man att, ja visst, vi tog ett sådant beslut men i efterhand såg vi att blablabla... Ingen - ingen - av de som svarade skrev så, utan alla blev väldigt upprörda och krävde i princip att få källan till dessa påståenden.

    Har man som kommun tagit ett sådant beslut offentligt - som tex att förbjuda fläskkött i skolorna inom kommunen så är ju detta något som ändå är offentligt - varför skulle de mörka det?
  • IlsaBl­ackWid­ow
    Äldre 12 Feb 18:03
    #40
    Ellah skrev 2008-02-12 17:54:34 följande:
    Jag tror inte man mörkar då det enligt vissa påstående varit i princip upplopp och en massa folk inblandade, då erkänner man att, ja visst, vi tog ett sådant beslut men i efterhand såg vi att blablabla... Ingen - ingen - av de som svarade skrev så, utan alla blev väldigt upprörda och krävde i princip att få källan till dessa påståenden.Har man som kommun tagit ett sådant beslut offentligt - som tex att förbjuda fläskkött i skolorna inom kommunen så är ju detta något som ändå är offentligt - varför skulle de mörka det?
    Jag spekulerar bara... klart det skett otaliga gånger i historien att man mörkar dåliga beslut. Kommunens ord väger ju uppenbarligen tyngre än de som påstår att de upplevt något. Jag kan inte reglerna men kan inte en skola bestämma själva hur man firar avslutning, vilka sånger som skall sjungas etc.?
Svar på tråden Kommuner förbjuder rasistiska "Idas sommarvisa" i skolan pga invandrarna...