• väntar i Kina kön
    Äldre 12 Jun 23:14
    13730 visningar
    32 svar
    32
    13730

    Om man blir sjuk utomlands (Kina)

    Hur gör man med sjukförsäkringen när man åker till Kina? Då gäller ju inte kortet man får från Försäkringskassan eftersom landet inte tillhär eu.

    Har ni fått betala hela summan till sjukhuset när ni har blivit sjuk i Kina. Svårt med försäkringar! Vad har ni haft för försäkring? Barnet går ju inte att försäkra enligt de försäkringsbolag som jag varit i kontakt med. Vad gör man om barnet blir sjukt? Är barnet försäkrat via adoptions byrån.

    Hur gör man om man själv blir sjuk eller barnet ekonomiskt?

    Kommunals hemförsäkring har en reseförsäkring men är det en bra försäkring.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-06-12 23:28
    Barnet ska adopteras och därför har jag problem att försäkra honom.

    Hur gör man om man blir sjuk? Betala massor av pengar till sjukhuset i Kina och sen få från försäkrings bolaget(hemförsäkring)

    Någon anna som blivit sjuk i något annat land utanför eu?

  • Svar på tråden Om man blir sjuk utomlands (Kina)
  • Fru hemlig
    Äldre 13 Jun 01:05
    #11

    väntar i Kina kön skrev 2008-06-13 00:06:55 följande:


    Gäller det Kina eller länder i eu? Hittade inte Kina på försäkringskassans hemsida så den gäller inte i Kina.Har inte varit utomland förrutom till finland...*ler och engång till Turkiet så jag är inte så haj med föräkringar
    Jag tycker att du ska ringa ditt hemförsäkringsbolag, din korleverantör och kanske din organisation och höra vad som gäller för er och för erat barn. Möjligen kan ni köpa en separat hemförsäkring men det är inte säkert att det behövs om ni har reseförsäkring och betalar med kortet. Men hör efter ordentligt vad som gäller. Hoppas ni får ett underbart möte och att ni alla tre håller er friska.
  • Fru hemlig
    Äldre 13 Jun 01:08
    #12

    väntar i Kina kön skrev 2008-06-13 00:10:18 följande:


    väntar i Kina kön skrev 2008-06-13 00:06:55 följande:SOS i Köpenhamn? Finns det inte någon i Sverige man kan kontakt? Små summer går bra att betala men gäller det flera tusen så är det inte roligt.
    Nej SOS internationelt ligger i köpenham. För att kunna nytttja dem utan att betala hisekliga summer om man ex måste flygas hem eller ligga på sjukhus behöver man ngn form av försäkring. Kolla vad din hemförsäkrig täcker. Om du inte är så resvan skulle jag rekommendera dig att ev ta en estre reseförsäkring så slipper ni oroa er över detta på era livs resa. Men mkt möjligt att detta täcks av hemförsäkringen.
  • mammat­illvic­tor
    Äldre 13 Jun 07:09
    #13

    Vi adopterade från Vietnam och vi betalade med VISA-kortet när vi betalade biljetterna och fick då en försäkring. Jag kontaktade vårt försäkringsbolag och fick då veta att den gällde om vi skulle bli sjuka under vistelsen i Vietnam.  Fanns en talong på inbetalningen från dem som vi skulle ta med och ha som underlag.  Om sonen hade blivit sjuk så han behövde sjukhusvård där hade AC:s försäkring gällt där har jag för mig.

  • Äldre 13 Jun 10:37
    #14

    sos i köpenhamn har öppet dygnet runt å det är de du bör kontakta, fast det går bra att ringa sos i sverige oxå fast de har öppet bara kontorstid.

    TS: eh? dit hemförsäkringsbolag har inget med försäkringskassan att göra

    å oavsett om man skaffar extra reseförsäkringar så skall man se till å ha bra hemförsäkring för det är ändå den du islutändan måste luta dig emot om nått lite större händer, de normala extra reseförsäkringar täcker bara vård tom 2000.-!

    du kan gärna teckna ett tillägg på din vanliga hemförsäkringen, heter lite olika hos olika bolag (tex tur å retur, respluss mfl) kostar ca 300,- per år för hela familjen å räcker hur många resor som hellst under hela året, då har oftast inte någon självrisk om du blir sjuk,höjda ersättningsnivåer, avbeställningsskydd mm...

    läs under din hemsförsäkring vad du är försäkrad för,

  • meimei
    Äldre 13 Jun 11:38
    #15

    Barnet är försäkrat tills man kommer hem. Men om du blir sjuk i Kina och behöver sjukvård finns två alternativ.

    1) Du går till den västerländska kliniken i Peking (man brukar få ett kort av guiden). Här är vårdpersonalen engelsktalande. Notan är saftigt dyr där. Räkna med 25000 kr om du får en förkylning och de gör en lungröntgen för att utesluta lunginflammation, runt 10000 för ett mer ordinärt besök. Du måste betala själv först, men får givetvis tillbaka pengarna när du kommer hem av försäkringsbolaget om du har en resesjukförsäkran.

    2) Du ber guiden hjälpa dig att komma i kontakt med en Kinesisk läkare. Ber guiden snällt följa med och tolka. Motsvarande förkylning går då på inklusive mediciner runt 200 kr! Dessa pengar får du inte tillbaka från försäkringsbolaget, eftersom det inte är alltid du får ett läsbart kvitto och dessutom är de på Kiesiska.
    Jag blev sjuk i Kina och valde givetvis den Kinesiska läkaren (med tanke på kostnaderna) som också förskrev antibiotika (västerländskt) men också lite hostmedicin (Kiesisk medicin).

  • meimei
    Äldre 13 Jun 11:44
    #16

    Tillägg:

    Av egen erfarenhet vet jag tyvärr att SOS internationel är ursvåra att ha att göra med. Kan inte rekommendera dem om det inte är en riktig nödsituation. Dessutom måste du vara försäkrad upp över öronen för att de skall agera och knappast det räcker (jag vet som blev riktigt akut sjuk och höll på att dö i ett land långt borta (för länge sedan), hur min stackars far tillslut (trots att jag hade två tunga fullreseförsäkringar) fick hota med advokat och stämningför att de skulle sätta igång och agera för att få mig hem till svensk sjukvård!) (men det var inte Kina den gången!

  • saax
    Äldre 13 Jun 12:10
    #17

    Vi fick uppsöka sjukhus i Kina då vi hämtade vår dotter och om jag inte minns fel så ingår det någon slags försäkring när man adopterar via FFIA. Vår guide fixade ALLT i provinsen, följde med till sjukhuset och ordnade med ALLT. Kostnaden var mycket liten så den var inget att bry sig om. Däremot när vi kom tillbaka till Beijing så uppsökte vi ett SOS-sjukhus och det ordnade vi med själva eftersom vi visste att de talade engelska. Det var betydligt dyrare, men väl värt varenda öre!!! En viss del av den kostnaden fick vi tillbaka på försäkringen via FFIA.

  • Äldre 13 Jun 13:02
    #18

    meimei: då tillhör du säkert en av väldigt få som är missnöjda med sos, förmodligen har ni dessutom skyllt sos för nått som inte ens är deras fel/sak, låter såiallfall på den korta beskrivningen. OM läkaren inte tyckte att ni behövde flyttas å sos läkaren följde er läkares rekommenadation så kan du knappas skylla sos för det. OM de sedan ändrade sig pgav er vilja så är de ju bara bevis på deras utmärkta service (eller hot som du säger, fast hot går de definitivt inte på..)

  • meimei
    Äldre 13 Jun 14:45
    #19
    hotten skrev 2008-06-13 13:02:08 följande:
    meimei: då tillhör du säkert en av väldigt få som är missnöjda med sos, förmodligen har ni dessutom skyllt sos för nått som inte ens är deras fel/sak, låter såiallfall på den korta beskrivningen. OM läkaren inte tyckte att ni behövde flyttas å sos läkaren följde er läkares rekommenadation så kan du knappas skylla sos för det. OM de sedan ändrade sig pgav er vilja så är de ju bara bevis på deras utmärkta service (eller hot som du säger, fast hot går de definitivt inte på..)
    [/citat]

    Nej så var det inte alls!
    Eftersom du påstår något sådant här skall jag berätta hur det var.
    Jag var rejält sjuk, höll på att dö. Den vården de kunde ge i det landet jag befann mig i var inte tillräcklig och därför ville läkarna på det sjukhus jag befann mig på att jag genast skulle flyttas helst till Sverige (alternativt till ett annat närliggande land som hade den vården jag behövde). SOS international var införstådda med detta (de krävde nämligen intyg från läkarna), vilket de skrev det ena efter det andra. I breven vädjade de om att jag skulle flyttas till ett sjukhus med specialistkunskap. När SOS int. fick dessa intyg, brydde de sig ändå inte utan satte igång en form av förhalning genom att ifrågasätta vilken typ av flyg jag skulle behöva få tillbaka, ambulansflyg? haka på ett charter eller reguljärflyg! Just då var jag så dålig att det var rena skämtet! Vilket läkarna i det land jag befann mig i också tyckte och skrev ännu fler intyg. Jag blev sämre och sämre och de gjorde liksom inget. Det var då min far hotade med att koppla in en advokat och stämma dem om jag inte utan förhalning togs hem, eftersom jag bara blev sämre och sämre och dessutom var försäkrad över öronen. Det var de hoten som räddade mitt liv. En timme efter att min far hade sagt detta, befann jag mig på flygplatsen. Om han inte varit så kaxig hade jag sannolikt inte levt idag! jag blev direkt transporterad till Huddinge universitetssjukhus där jag fick intenivvårdas under en tid.
    Detta är många år sedan och i den vevan fick SOS international väldigt mycket kritik. Så det kan tänkas att de är bättre idag, men det var en tid då de var riktigt ökända för urusel service och den hjälp de utlovade kom sällan i tid om den kom. Har en kompis som också på grund av deras förhalning på den tiden förlorade en fot. Han hade brutit den med kärlskador som följd. SOS int. liksom i mitt fall förhalade transporten och när han väl kom till KS gick foten inte längre att rädda (den skulle ha opererats inom en viss tid!)- men det är också länge sedan!
    Men med handen på hjärtat efter den erfarenheten jag hade så skulle jag ändå inte lita på SOS int. även om mer än 20 år förflutet!
    hotten skrev 2008-06-13 13:02:08 följande:
    [citat]
    meimei: då tillhör du säkert en av väldigt få som är missnöjda med sos, förmodligen har ni dessutom skyllt sos för nått som inte ens är deras fel/sak, låter såiallfall på den korta beskrivningen. OM läkaren inte tyckte att ni behövde flyttas å sos läkaren följde er läkares rekommenadation så kan du knappas skylla sos för det. OM de sedan ändrade sig pgav er vilja så är de ju bara bevis på deras utmärkta service (eller hot som du säger, fast hot går de definitivt inte på..)
  • meimei
    Äldre 13 Jun 14:46
    #20

    Mitt inlägg blev visst i ljusgrått, men om Hotten vill veta vad som egentligen hände får hon läsa det grå emellan hennes inlägg som råkade komma med två gånger!

Svar på tråden Om man blir sjuk utomlands (Kina)