mjuk kaka med fyllning? recept eller tips önskas snabbt!
Fudgekakor 175* 15-20min
200 gr smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 gr mörk blockchoklad
100 gr smör
Smält smöret i en kastrull, rör ner ägg och socker, rör ner resten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpannan. Grädda i 175* i 15-20min. Vänd upp kakan på bänken. Ta bort papperet genast.
Glasyr;
Koka allt utom smör i en kastrull till det tjocknat, ca: 15-20min. Blanda ner smöret. Bred såsen över den kalla kakan. Låt svalna helt. Skär i rutor och förvara i kylen eller frysen.
Morotskaka:
2 ägg
2dl socker
2dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1tsk kanel
1 dl smält smör
3dl rivna morötter
glasyr
50g philadelpfiaost
30g rumsvarmt smör/margarin
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Blanda samman ägg och socker kraftigt. Blanda och rör ner resten av ingredienserna till kakan. Grädda i 175-200 grader i ca 30 min. Låt kakan svalna innan du gör glasyren, annars så smälter den bara in i kakan. Glasyren görs på så sätt att allt bara blandas i hopp =)
Pepparkaksbakelser 175 gr 30 min
2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
½ tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1½ dl gräddfil eller filmjölk
50 gr smält smör
garnering:
75 gr smör
1 msk nypressad apelsinsaft
cest från 1 apelsin
3½ dl florsocker
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt allt det torra och rör om. Tillsätt filen och smöret. Blanda väl. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
Blanda samman ingredienserna till garneringen och blanda länge med elvisp eller en stor sked.
Bred över kakan när den kallnat.
Mandelkaka 175 grader 10+15 minuter
2 dl vispgrädde
1½ dl socker
5½ dl mjöl
3 tsk bakpulver
3 ägg
1 tsk kanel
fyllning:
200g smör
1½ dl socker
6 msk vispgrädde
150gr mandelspån
Rör grädde och socker till sockret nästan löst sig. (Inte vispa) Häll ner de torra ingredienserna och blanda ihop. Rör ner äggen och bred ut smeten i en smord långpanna.
Grädda i 10 minuter mitt i ugnen.
Smält smöret till fyllningen, blanda i resten. Ta ut kakan, bred på fyllningen och grädda ytterligare 15 minuter.
Skär kakan när den är varm.
Herrgårdsbröd 175gr 15 min
100 gr smör
1½ dl florsocker
2 äggulor
1 ägg
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
Garnering:
2 äggvitor
4 msk socker
35 gram mandelspån
Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna.
Rör smöret med sockret så det blir poröst. Tillsätt resten och blanda väl. Bred ut smeten i långpannan.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll ner sockret och vispa 2 minuter till.
Bred maränget över kakan och strö på mandeln.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Skär i bitar när den är helt kall.
Falsk päronkaka 200grader 30min
100 gram smör eller margarin
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
2 ägg
Garnering:
1 burk konserverade päron á 420gram
100 gram hackad mandel
pärlsocker
Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Häll päronen i en sil så de rinner av. Smält margarinet och ställ det åt sidan så det kallnar. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och sist det svalna matfettet. Rör till en slät smet. Bred ut i bakformen.
Skär päronen i 8 delar och strö dom över kakan och tryck ner dom med handen. Det ska bli en jämn yta. Strö över mandeln och strö över lite pärlsocker.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Choklad Charlotte 200gr
Botten:
1 ägg
½ dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver
Fromagefyllning:
6 blad gelatin
3 ägg
1 dl socker
2½ dl mjölk
150 gram mörk choklad
3 dl vispgrädde
Till kanten:
1½ förpackning piroulinekex
Garnering:
Kakaopulver
Smör och bröa en bakform ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Vispa ägget och sockret poröst. Sikta ner vetemjölet, potatismjölet och bakpulvret. Rör försiktigt till en slät smet. Bred ut smeten jämt i botten på bakformen och grädda kakan mitt i ugnen i 7-8 minuter. Låt botten kallna i kylskåpet.
Lossa kakbotten från formen och diska formens kant. Ställ denna på att uppläggningsfat och lägg tillbaka den tunna sockerkaksbotten i botten. Dela kexrullarna mitt av och ställ dem tätt intill varandra runt kanten ovanpå sockerkakan i formen.
Lägg gelatinbladen i blöt i vattnet i 5 minuter. Mät upp äggen sockret och mjölken i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning till den tjocknar. Ta den genast från värmen och tillsätt gelatinbladen och chokladen som är hackad i småbitar. Rör till chokladen smält och krämen är slät. Ställ åt sidan att svalna. Vispa grädden och vänd ner i den svala chokladkrämen. Bre ut fromagen jämnt i formen och ställ kallt att stelna några timmar.
Lossa formkanten och lyft bort den. Sikta över lite kakao.
Seg Chokladtårta
175 g mörk blockchoklad
175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
300g polly (men hon jag fick receptet av sa att det räcker gott och väl med en påse, hon brukar ha i en blå påse polly)
½ dl vetemjöl
2 tsk kaffe
Smält blockchokladen och smöret tillsammans.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl och kaffe, rör ihop.
Tillsätt chokladsmöret och rör om.
Häll i pollyn och rör om.
Smöra och bröa en form, gärna en sockerkaksform med löstagbar botten och häll smeten i den.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader 30-35 minuter.
Kakan smakar bäst om man gör den dagen före man ska äta den, då blir den inte så "lös".