Inlägg från: rimbaud65 |Visa alla inlägg
  • rimbaud65

    Berätta för mig om Kabbalah

    Det är ett tag sedan någon gjorde ett inlägg i den här tråden om Kabbalah, fast jag antar den hoppar upp först i den kategori den hör hemma.

    Det där att man skall vara 40+ och ha studerat Torah och Talmud kan vi ta med en nypa salt idag för det har faktiskt förändrats för länge sedan. Det resonerades så på 1500-talet så det är lite trist att det jämt dyker upp. Det som är bra med det är att Kabbalah ändå alltid bör ses i sin kontext, och jag tycker det är nödvändigt att parallellt studera i Gamla testamentet, så vill du på allvar studera Kabbalah så råder jag dig att samtidigt göra en ansträngning vad gäller i Gamla testamentet, framför allt de 5 Moseböckerna.

    Det Halley säger, att Kabbalah är en bok är tyvärr fel. Det finns ingen sådan bok. Det som finns i den kabbalistiska traditionen är en bokserie som heter Zohar (Strålningens bok) och vad den i grunden är är en utläggning av de 5 Moseböckerna. Den finns olika upplagor, fast ingen på svenska. Den Zohar jag har är i 22 band plus ett indexband och har den arameiska grundtexten parallellt med den engelska översättning, samt insprängda är den så kallade Sulamkommentaren som är slriven av den främste kabbailsiten på 1900-talet, Yehuda Ashlag. Det är med andra ord ett omfattande verk. Det finns andra böcker som är viktiga i den kabbalistiska traditionen, te.x Sefer Yetzirah som fokuserar på de 22 hebreiska bokstäverna och skapelsens grundstrukturer.

    Något som har antytts tidigare är att det finns många varianter av Kabbalah så det går att hamna ungefär var som helst. Många inom så kallad New Age skriver böcker om Kabbalah fast det är då viktigt att förstå att de egentligen har en annan livsåskådning bakom och bara använder och drar nytta av Kabbalah. Det är också skillnad på de två viktigaste Kabbalahrörelserna idag internationellt, Kabbalah Centre och Bnei Baruch som har sitt huvudfäste i Israel. Ifall jag skall rekommendera något så är det bättre att gå med Bnei Baruch, av flera skäl, som har sin webbplats på www.kabbalah.info. (Det finns en svensk avdelning på www.kabbalah.info/se). Det finns enormt mycket material tillgängligt på hela den webbplatsen så det är bara att börja. Skall man studera Kabbalah behöver man troligtvis vägledning av andra som studerar. Jag skulle rekommendera att de som vill lära känna den autentiska Kabbalah börjar med att se igenom den här introduktionsserien, som ger en mycket bra sammanfattning:

    www.kabbalah.info/se/videoklipp/en-introduktion-i-kabbala-hela-serien

    Hoppas det här hjälper. Ifall "tråden" får liv igen kan jag gärna komma tillbaka och säga mer än så här om Kabbalah, som jag har studerat från och till i 5-6 år.

Svar på tråden Berätta för mig om Kabbalah