• Äldre 19 Aug 07:58
    20163 visningar
    25 svar
    25
    20163

    Plötslig separationsångest - jobbiga lämningar på dagis...

    Min pojke som är strax över 2 år - och som alltid har varit en solstråle när han kommit till dagis på morgonen - har nu efter sommarlovet börjat tycka att lämningarna är pest å pina.

    Han har gått på dagis i ett år och det har a-l-d-r-i-g varit något problem, utan han har vinkat, kastat slängpussar och skrikit "hejdå mamma" helt på eget bevåg när han tyckt att det är dags för mig att gå. Ett enkelt dagisbarn på det viset - personalen har aldrig behövt "göra någon insats" vid våra lämningar.

    Nu börjar han gråta så fort han förstår att jag ska gå därifrån. Han klamrar sig fast runt min hals och ingen övertalning i världen funkar för att få honom på andra tankar. personalen rycker lite på axlarna och säger saker som "vi har haft det för bra förut", "så olikt honom" osv. Storebror (1 år äldre) har inga problem med att lämnas nu heller - men inte ens han kan övertyga lillebror om att läget är ok.

    Vi har aldrig haft snabba lämningar, utan jag (som lämnar och hämtar på dagis) har alltid klätt av mig och varit med en liten stund. Sedan har vi sagt "hejdå", kramats å pussats. Bröderna brukar inte vara intresserad av att stå och vinka utan fortsätter sina lekar när de har sagt hejdå till mig.
    Av den här anledningen så känns det helt fel att börja med snabba lämningar nu - när separationsångesten har slagit till.

    Bör kanske tillägga att lillgrabben blir lika ledsen när jag lämnar honom hos mormor - så det är inte bara på dagis detta händer.

    - vad ska vi göra nu? Hur ska vi kunna bryta det här mönstret? Antar att många har varit i den här sitsen.

    Tar emot tips med öppna armar!

  • Svar på tråden Plötslig separationsångest - jobbiga lämningar på dagis...
  • Äldre 19 Aug 10:08
    #2
    Nasse7 skrev 2008-08-19 08:00:28 följande:
    Kan inte pappa testa att lämna på dagis för att se om det blir bättre då? Kanske är lite mammaångest nu när han har fått umgås med er hela sommaren.
    Nej, anledningen till att jag lämnar är pga av att pappa åker hemifrån så tidigt. De skulle få börja före 7 på morgonen om pappa lämnar.

    Har kommit tillbaka från dagis nu. Stannade över samlingen idag för att se om det blev bättre om jag stannde längre - men det är ju samma visa oavsett när jag går. Även om det går snabbt över så är det ju en jobbig situation för både sonen och mig.
    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 19 Aug 11:00
    #3

    Puffar för fler erfarenheter och tips!


    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 19 Aug 12:22
    #4

    Ingen?


    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 19 Aug 12:44
    #6
    tvåsmå:
    Tusen tack för konkreta tips!
    Det är inga problem under dagen på dagis (vad jag kan förstå...ska fråga utförligt idag när jag hämtar) utan det är just avskedsögonblicket som är jobbigt. Det där med att räkna ner tid kanske skulle funka.

    Det jag önskar är att en personal tog tag i det här, å inte bara rycker på axlarna liksom. Jag tror att jag ska föreslå att en och samma (om det är möjligt) personal tar emot honom ett tag framöver. Det hade varit skönt om personalen kommit med förslag om hur de brukar göra vid såna här tillfällen. Just nu har jag ett sånt jobb som gör att jag kan vara flexibel med tider å stanna lite längre - men snart drar mina studier (föreläsningar osv.) igång och då kan jag ju inte stanna...

    Det funkar inte att krama, pussa och lämna honom på golvet när jag går - för jag får ju inte ens loss hans armar från min hals själv... Därför måste jag ju överlämna honom direkt till någon personal. I morse hade det inte funkat - eftersom det bara fanns en personal på avdelningen när jag lämnade och hon var fullt upptagen med två andra småbarn.
    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 19 Aug 14:56
    #12
    tvåsmå:
    Det här med "visa-samlingar" (att få ta med sig en leksak hemifrån och visa och prata om) tog jag upp med personalen förra veckan - då jag kom på att jag aldrig varit med om nåt sånt på det här dagiset. Till svar fick jag att det hade blivit besvärligt eftersom barnen ville ta med sig egna leksaker varje dag och visa... *suck*
    Det är ju en trygghetsgrej - och en bra träning att få prata och visa andra vad man gillar. Jag har själv jobbat på ställen där detta funkar toppenbra - allt handlar ju om rutin och vilja. Man kan ju inte testa en sak och sedan bestämma sig för att det inte funkar...

    Nåja, nu ska jag hämta mina busfrön. Ska be personalen om att vi inför en viss rutin vid lämningen. Bl.a. att det alltid måste finnas nån som har tid att ta emot sonen nu när han är så här.

    alevib:

    Du får ta upp så många såna här problem du vill i den här tråden. Tips kan ju hjälpa flera i liknande situation.
    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 19 Aug 15:50
    #15

    Tillbaka från hämtning.
    Det gick jättebra att prata. Jag tror att de förstår att jag inte vill "kasta in" barnen då vi aldrig gjort så, utan gärna stanna en liten stund iaf. Men som fröken sa "för E så spelar det ingen roll om du stannar 1 eller 10 minuter..."
    Jag poängterade att vi (jag och barnen) behövde att en personal fanns där och kunde ta emot. Vi kom överrens om att jag ska lämna över E till en fröken när vi sagt "hejdå" - de ska inte "ta" honom utan "ta emot" honom. Är ju en viss skillnad där.

    Ska bli intressant å se imorgon hur det funkar. Att lämna till en å samma personal blev det aldrig tal om. Vi kör så här först så får vi se.


    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 19 Aug 15:56
    #16
    barbabok:
    Som jag sagt så trivs grabben på dagis - och lämningarna är inte jobbiga bara där utan även hos mormor. Så jag förstår att det inte är av vantrivsel som separationsångesten har kommit. Det är säkert en reaktion efter de 6 veckor hemma med pappa.

    MEN jag tror att en ännu större anledning, på dagis, är att det kommit så många småbarn nu. Förut var min son ensam som minst och fick en massa uppmärksamhet, både från fröknarna och de större barnen. Sen i våras har det pö om pö kommit fler å fler små . Å redan då märktes en beteendeskillnad på min son - han blev svartsjuk på de små barnen helt enkelt. Och i morse syndes det tydligt att personalen inte räckte till...därav att jag stannade så länge innan jag lämnade.
    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 19 Aug 16:06
    #18
    barbabok skrev 2008-08-19 16:04:59 följande:
    Aha - jag läste visst inte ordentligt. Jag förstår att han blir påverkad av att många småttingar har kommit - mindre uppmärksamhet och tid är ju aldrig kul... Hoppas att det går bättre nu när ni har kommit överens om rutiner vid lämningen! Lycka till!
    Tack så mycket! Om inte annat så känns det redan bättre för min del. Och som du säger - sånt smittar ju av sig på barnen oxå.
    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
  • Äldre 31 Aug 22:44
    #25

    Här är det samma lika ungefär. Vi har haft en "bra" lämning och då var mina grabbar ensamma på sin avdelning och fick full uppmärksamhet från sin inskolningsfröken. Det är enda gången som E inte har gråtit när jag lämnat...

    Tror att det kan bli bättre nu när de får ändrade tider. Jag börjar skolan och måste lämna tidigare på mornarna, det brukar vara mindre barn där då och färre som lämnas samtidigt. Hoppas på det iaf.

    Hur går det för er andra?


    (¯`°?.¸.?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?. ♥Aron♥ & ♥Elmer♥ .?:*¨¨*:?.♥.?:*¨¨*:?.¸.?°´¯)
Svar på tråden Plötslig separationsångest - jobbiga lämningar på dagis...