• JA77

    Provrörsbarn är fejkbarn (?)

    Min kusin har haft svårt att få barn i flera år. Nyligen kom IVF & adoption på tal, och hon motsätter sig bestämt: Hon vägrar all form av IVF. "Det är ju bara fusk, man ska få sina egna barn, vad ska jag säga till barnet som stor? Att de inte blev tillverkade som sina vänner blev, nä, mamma & pappa KÖPTE dig, sedan blev du gjord i ett provrör"

    Likaså vägrar hon adoption, hon vill inte köpa sina barn.

    Vidare menar hon att jag inte ska ha någon åsikt som har egna barn...

    Har ni tänkt som min kusin?

  • Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)
  • Felice

    Fuskbebis..! Med så mycket kärlek, längtan, hopp och styrka som går åt vid ett ivf. Verkligare än så kan det väl inte bli?! 

  • Dimitra
    önskar07 skrev 2008-09-14 09:06:54 följande:
    Fuskbebis..! Med så mycket kärlek, längtan, hopp och styrka som går åt vid ett ivf. Verkligare än så kan det väl inte bli?! 
    Knappast. Det är ju inte en 45 tusenkronors-bebisdocka som köps direkt
    The Dimitra universe.
  • JA77

    Jag tror också att det är mycket kärlek och styrka, som ni säger! Tror att det kusinen menar med "fejk", är att det inte går till på naturlig väg; man måste äta hormoner etc. Vidare är det ju en ekonomisk fråga för henne - vilka har råd att betala hur många försök som helst?

  • Kodama

    JA77 skrev 2008-09-13 18:36:23 följande:


    Min kusin har haft svårt att få barn i flera år. Nyligen kom IVF & adoption på tal, och hon motsätter sig bestämt: Hon vägrar all form av IVF. "Det är ju bara fusk, man ska få sina egna barn, vad ska jag säga till barnet som stor? Att de inte blev tillverkade som sina vänner blev, nä, mamma & pappa KÖPTE dig, sedan blev du gjord i ett provrör"Likaså vägrar hon adoption, hon vill inte köpa sina barn.Vidare menar hon att jag inte ska ha någon åsikt som har egna barn... Har ni tänkt som min kusin?
    "Fejkbarn"? "Fusk"? Det var det mest korkade jag hört på länge. Jag har brutit armen och fick sjukvård baserad på medicinsk kunskap för att rätta till brottet så det läkte korrekt - har jag en "fejkarm" nu då? Är min arm "fusk"?

    "Köpa barn", ja adoption precis som allt annat i världen kostar något. Det är inte själva barnet du köper, det är omkostnaderna för administrationen runt omkring. Men oavsett detta - vad är det för fel med att "köpa" ett föräldralöst barn? Det är väl en utmärkt lösning för alla parter?

    Jag tycker uppriktigt sagt att din kusin låter både omogen, korkad och elak. Men det är ju hennes problem om hon inte vill använda den assistans för folk med fertilitetsproblem som finns i vårt samhälle. Jag tycker det låter som din kusin skulle behöva en psykologkontakt. Visa henne den här tråden och uppmana henne att söka hjälp för sina tankar. Vill hon inte det så får hon helt enkelt skylla sig själv om hon förblir barnlös.
  • nyår

    Det är kusinen det är mest synd om i detta fall. Vi andra kommer leva lyckliga med våra barn och hon kommer förbli ensam. Ursäkta för dessa hårda ord men så strakt känner jag för den som tycker att IVF ger fejk barn. Barn är en gåva och jag tror att det är en del av ens vuxna utveckling att skaffa barn och lära sig sätta en tredje person före sig själv och sin man/partner.

    Vi blev gravida efter 2 försök med hormonbehandlingar. Idag är vi i vecka 22. Det finns inget som skiljer min graviditet idag från en graviditet som blivit till på "helt naturlig väg". Så fort det blev ett + så flyttades vi över från IVF-kliniken till landstingets MVC och de tar ingen speciell hänsyn till oss för att vårt barn blev till med lite hjälp på traven. Jag frågade vår läkare på IVF-kliniken efter första ultraljudet i vecka 9 om det var ngn skillnad...hon sa att den enda skillnaden är att vår graviditet jämfört med en "naturlig" är att vår är mer övervakad från början och alltså säkrare men väl förbi v.12 finns det ingen skillnad.

  • mulan

    Troligtvis så mår din kusin så dåligt av sin barnlöshet att det är därför som
    hon är så bitter. Hon känner sig kanske värdelös eftersom hon inte kan få
    barn. Känner sig inte kvinnlig. Det är tyvärr så många tänker. "En kvinna
    ska stå vid spisen och föda barn". Hur många gånger har man inte hört
    det uttrycket??? Det är tragiskt. Tror nog att hon först och främst
    ska söka hjälp. Hon är kanske deprimerad. En terapeut kanske. Många i detta sammanhang gör det. Sen kan du ju tipsa henne att söka på internet om IVF.
    Hon kan titta in här på FL och följa oss som går igenom IVF.

    Jag tror ju att det är få barn som är så efterlängtade som IVF/adopterade barn.
    Känns så. Man längtar mer och mer efter barn ju längre tid det går.

    Hoppas verkligen att hon ändrar sig. Eller ännu bättre, att hon blir gravid utan IVF.


    (¯°?.¸♦ Puff Puff i Nosen ♦¸.?°¯)
  • Pimpinellan

    Fusk!? Det dummaste jag läst på länge. Nästan så man önskar att såna som kommer med så idiotiska påståenden inte nånsin får barn...Så hon skulle kunna gå fram till de ungefär 2000 föräldrar som får barn varje år via IVF och säga till dem att deras barn inte är äkta!?
    Nu har jag inte orkat läsa hela tråden,men en sak är säker: få barn är så efterlängtade och älskade som IVF-barn och det är väl mer värt än sättet de blivit till på!

  • Strix

    Fråga henne om hon också vägrar gå till tandläkaren, ta penicillin, vitaminer eller opereras. Har hon heller aldrig färgat håret och är det att fuska när närsynta vär glasögon eller linser? Sminkförbud kanske - snacka om fusk?

  • Bling1975

    Det låter som om hon kanske egentligen inte vill ha barn, eller är redo för det. Jag kan spontant tycka att valet är hennes om hon vill leva sitt liv som barnlös eller inte.

    Tycker personligen inte att det finns något fejkat alls vid en IVF, det är ju inte konstgjorda ägg och spermier som möts utan helt vanliga som bildar helt vanliga barn. Ytterst fånigt att säga något annat, det låter som om din kusin är väldigt omogen och obildad.

    Släpp ämnet och låt henne göra sina egna val i livet.


    Stitch längtar efter Lilo
  • entjej

    Det var då verkligen en provocerande rubrik du valde. Min första tanke är "vem orkar bry sig om vad din kusin säger"..hon kan inte vilja ha barn tillräckligt mycket.

    Men så tänker jag...jag vet inte vad hon präglats av. Moral och etiska frågor som man fått genom uppväxten eller genom t ex religion kan vara väldigt svåra att frigöra sig ifrån. Det skulle vara betydligt lättare för henne själv ifall hon inte hade sådana tanker. Men kanske vet hon inte vad IVF egentligen innebär. För nej och åter nej! Ett barn som blir till genom IVF är inte något fuskbarn! Det kommer från ett embryo på oftast fyra celler från mamman och pappan som man får tillbaka till livmodern och sedan sker själva utveckligen (om man har tur) till ett levande litet barn i sin mage. Hela utveckligen sker ju som naturen tänkt det. Man får bara hjälp med själva befruktningen.

    För det första hur ska människor i hennes omgivning veta att barnet kommit till genom IVF. "Alla andra kan men inte jag" skrev du att hon tänker. Hon behöver inte berätta det och själv tycker jag inte man ska berätta för barnet förrän det blivit stort nog och förstå det hela (tonår?). Att berätta för små barn kan nog få barnet att tro att hon/han som barn är annorlunda än andra barn. Sedan är det dumt det där att människor blir stolta för att de lätt kan bli gravida eller känner sig misslyckade för att de inte blir gravida. Läser det här ibland t.o.m. och blir ibland lite irriterad. En del skriver "Jag har ju blivit gravid förut så "jag vet att jag kan" ... Men visst jag kan erkänna själv att jag skulle känna mig mer kvinnlig om jag blev gravid. Men det man ska vara stolt eller inte stolt över det är ju hur man är som förälder. Jag hade ju också kunnat ha barn nu ifall jag varit mindre ansvarsfull och tagit "första bästa karl" när jag var ung och inte skyddat mig. Då hade nog jag också haft barn nu.

    För mig har det inte varit någon process att acceptera IVF eftersom jag aldrig försökt få barn på vanligt sätt. Min sambo blev steril efter cellgiftbehadnling. Jag är 39 år och därför har min fertilitet gått ner men hur mycket vet jag ju inte. Men det är möjligt att vi blivit gravida av oss själva det senaste året ifall han inte var steril och det är möjligt att vi ändå inte blir gravida nu trots IVF. Men ska jag tänka att eftersom han fick cancer så har vi inte ens rätt att försöka få barn med hans nedfrysta spermier? Jo, det tänker vi försöka! Självklart! Och det har alla andra och rätt till som behöver hjälp. För ett IVF- barn är inget fuskbarn! Det är en levande liten människa som utvecklats i livmodern.

    Däremot finns det andra etiska aspekter att tänka på. Jag tycker t ex det är etiskt fel att som i vissa andra länder sätta tillbaka fem embryon för att öka chansen att få barn. Faktiskt är det ju då så att önskan att få barn får stå över det faktum att fler barn kommer få CP-skador. Men i Sverige sätts aldrig fem embryon tillbaka. Högst två och då bara om risken till tvillingar är väldigt liten. Tvillingar går oftast bra ändå.

    Du kan ju visa din kusin alla dessa svar.

Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)