• JA77
    Äldre 13 Sep 18:36
    6558 visningar
    139 svar
    139
    6558

    Provrörsbarn är fejkbarn (?)

    Min kusin har haft svårt att få barn i flera år. Nyligen kom IVF & adoption på tal, och hon motsätter sig bestämt: Hon vägrar all form av IVF. "Det är ju bara fusk, man ska få sina egna barn, vad ska jag säga till barnet som stor? Att de inte blev tillverkade som sina vänner blev, nä, mamma & pappa KÖPTE dig, sedan blev du gjord i ett provrör"

    Likaså vägrar hon adoption, hon vill inte köpa sina barn.

    Vidare menar hon att jag inte ska ha någon åsikt som har egna barn...

    Har ni tänkt som min kusin?

  • Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)
  • JA77
    Äldre 23 Sep 21:48
    #71

    Hon har råd, hon (och jag, till viss del) menar att det är systemet det är fel på. Varför skulle samhället betala för hur många försök som helst? Blir man inte gravid efter ett antal betalda försök - ja, då får man faktiskt betala själv. Det finns viktigare saker som sjukvården kan lägga ner pengar på; cancervård, hjärtsjukdomar, neurologisk forskning... Barn är som sagt ingen rättighet.

    Vidare har min kära kusin en stark övertygelse (ej religiöst betingad) om att hon vill få barn på naturlig väg, inte proppa kroppen med hormoner (jag kan dock tycka att det kan vara en hjälp på traven). Men innerst inne så är det så att hon är besviken för att hon inte får till det på naturlig väg.

    Och nej, hon är inte elak mot alla till höger och vänster, men någon enstaka gång kom en groda ur munnen.

  • Äldre 23 Sep 22:29
    #72

    Nu förstår jag inte hur du menar. Samhället betalar inte för hur många försök som helst och jag trodde det var det som var problemet. Nu verkar det som att du ser det som ett problem att samhället betalar. Du har rätt i det du säger att barn inte är en rättighet men barnlöshet är numer klassat som en sjukdom och det är väl därför det ingår behandling dock en begränsad sådan.

  • JA77
    Äldre 23 Sep 22:31
    #73
    Svar på #72
    Nej nej, inget problem att samhället betalar till viss del. Min personliga åsikt är att det skall vara just så - man ska inte ha rätt till hur många försök som helst på samhällets bekostnad.

    Dock kan jag tycka att det är märkligt att det inte är lika över landet!
  • Äldre 23 Sep 22:53
    #74

    Jag har inte läst hela tråden, men efter att ha gått igenom hela den helvetesprocessen det innebär att kämpa i åratal för att få barn och sedan vara tvungen att gå igenom en IVF-behandling kan jag säga att det är inget fejk över sonen som blev resultatet. Han är 100% vårt barn och 100% verklig och oerhört älskad.

    Hur han kom till är ingenting jag skäms över att berätta om för folk, och när han blir större ska han få veta att hans mamma och pappa fick lite hjälp på traven av doktorn för vi längtade så mycket efter honom.

    Jag respekterar om folk inte vill genomgå vare sig IVF eller adoption för att bli förälder. Men jag kan inte förstå hur någon som blir gravid bara de tittar på en karl kan missunna de som inte har det så lätt att få den här möjligheten. Det är oerhört egoistiskt. De förstår inte vilken oerhörd sorg det är att inte bli förälder och hur det äter upp en inifrån.

    Förresten vill jag bestämt minnas att WHO faktiskt har fastslagit att barn är en mänsklig rättighet. Rätta mig någon om jag har fel.

  • Äldre 23 Sep 22:54
    #75

    Håller med dig! Vissa ställen får man 1 försök och vissa ställen 3 liksom att det är så stor skillnad på kötid men det kanske är svårt att påverka. Det kunde ju kanske vara så att man kunde få erbjudande att genomgå IVF på annan ort om det finns plats där så kanske kötiden minskar.

  • Arien
    Äldre 24 Sep 08:08
    #76
    JA77 skrev 2008-09-23 22:31:40 följande:
    Svar på #72Nej nej, inget problem att samhället betalar till viss del. Min personliga åsikt är att det skall vara just så - man ska inte ha rätt till hur många försök som helst på samhällets bekostnad.Dock kan jag tycka att det är märkligt att det inte är lika över landet!
    Men man har ju inte rätt till hur många försök som helst. Prioriteringarna är ju redan gjorda och inget landsting betalar mer än 3 försök. Det är ju ganska självklart att botande av livshotande sjukdomar ska bekostas före IVF-försök, men precis så funkar det ju redan. Hur hamnade diskussionen här förresten. I trådstarten säger du ju att din kusin tycker att IVF-barn är fejk och att hon inte vet vad hon ska säga till barnet. Sen blev det helt plötsligt en prioriteringsfråga för landstingen... Inte riktigt samma sak, men det kanske berodde på att du missförstått din kusin...?
  • Äldre 24 Sep 08:56
    #77
    Skogsbruden skrev 2008-09-23 22:53:31 följande:
    Jag har inte läst hela tråden, men efter att ha gått igenom hela den helvetesprocessen det innebär att kämpa i åratal för att få barn och sedan vara tvungen att gå igenom en IVF-behandling kan jag säga att det är inget fejk över sonen som blev resultatet. Han är 100% vårt barn och 100% verklig och oerhört älskad. Hur han kom till är ingenting jag skäms över att berätta om för folk, och när han blir större ska han få veta att hans mamma och pappa fick lite hjälp på traven av doktorn för vi längtade så mycket efter honom. Jag respekterar om folk inte vill genomgå vare sig IVF eller adoption för att bli förälder. Men jag kan inte förstå hur någon som blir gravid bara de tittar på en karl kan missunna de som inte har det så lätt att få den här möjligheten. Det är oerhört egoistiskt. De förstår inte vilken oerhörd sorg det är att inte bli förälder och hur det äter upp en inifrån. Förresten vill jag bestämt minnas att WHO faktiskt har fastslagit att barn är en mänsklig rättighet. Rätta mig någon om jag har fel.
    Kunde inte sagt det bättre själv! Bra skrivet håller med dig till 100%.
  • Äldre 24 Sep 09:27
    #78

    Förlåt om jag är misstänksam men efter alla turer börjar jag nästan undra om din kusin finns...

  • Äldre 24 Sep 11:42
    #79

    hej

    Din kusin får tycka det hon vill. Men hur det en blir för oss IVF eller adoption för att få barn så är det våra riktiga barn, hur de en blev till.
    Mvh Jeanette

  • Äldre 24 Sep 12:13
    #80

    Har inte läst allt i denna märkliga tråd. Ett provrörsbarn kostar 100000: mer ungefär än på naturlig väg. En genomsnittlig svensk bidrar under sin livstid med 16 milj till Sveriges BNP.
    Så det vore ju väldigt oekonomiskt att inte satsa på barnlösheten

Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)