Kikärtscurry, 2-3 port:
1 burk kikärtor(ordentligt avrunna och sköljda)
1/2 hackad gul lök
1 burk cremefraiche
salt och curry efter tycke och smak
Stek kikärtorna i lite flytande maragrin eller liknande, slå på curry, tillsätt sedan löken och låt den mjukna i stekpannan(på sidan innan du blandar ihop). Slå i fraichen, låt koka upp. Salta och tillsätt mer curry om du vill.
Ät med ris och kanske lite färska grönsaker.
Tonfiskröra(sonens favorit), 2-3 port:
1 burk tonfisk i vatten(slå av vattnet)
1/2 stor gul lök (hackad)
2-3 msk chilisås(el ketchup)
2-3 dl matlagningsgrädde(beror på hur tjock sås och på hur mkt sås du vill ha)
Salt och peppar efter tycke och smak
-Stek tonfisken(i lite flytande margarin) och fös den åt sidan i stekpannan. Mjuka upp löken på andra sidan i pannan. Slå på grädden och chilisåsen, krydda med salt och peppar. Låt puttra någon minut och servera med pasta och ev. färska grönsaker.
Baconröra, 2-3 port:
1 pkt bacon(kan bytas ut mot ölkorv, tex med vitlökssmak)
1/2 stor gul lök (hackad)
2-3 dl matlagningsgrädde
1 hackad röd, orange eller gul paprika
Salt och svartpeppar.
Ev. någon dl riven ost att blanda i grädden på slutet(utan kokning), eller en cremebonjour vitlök 1 burk(kan kokas). -Dessa ingredienser är inte nödvändiga,men ger lite extra knorr och lyxkänsla!
Stek baconen och mjuka upp löken i stekpannan efteråt(ev i lite flytande margarin). Bryn paprikan också. Slå på grädden och krydda med salt och peppar. Sätt i osten eller cremebonjouren om du nu vill ha ost..? Ät tillsammans med pasta och ev färska grönsaker.
Grönmögelostsås, 2-3 port:
Lite mer än en halv Kvibille gräddädelost(grönmögel)
1 röd paprika(hackad)
2-3 dl matlagningsgrädde
Lite extra salt och ev lite svartpeppar
Bryn paprikan, smula sönder grönmögelosten och lägg ner i stekpannan, slå på grädden på direkten och låt såsen koka upp. Låt mögelosten smälta ordentligt och salta om det behövs(mögelosten är ganska salt i sig själv, så smaka först). Äts tillsammans med pasta och ev. färska grönsaker.
(Det smakar inte helt fel med ett glas rött till denna maträtt!
)