• Zsarah

    Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!

    Halleluja här också! Vi var igår och såg på bilstolar till en butik, försäljaren där var helt dum, hon undrade varför jag ville ha en stol som de får sitta bakåtvänd tills 25kilo, hennes argument var "man får vända de framåt då de väger 13 kilo, och att hon vände sin dotter då hon var 2 år pga att hon mådde illa. Jag kan gick därifrån utan stol från dom.. undrar om man får anmäla sånt?! hjälpa 13 kilo, dottern är 9 månader och väger 11 kilo.. tänk att hon säger sånt åt folk som inte kanske vet... Borde printa ut denna tråd och ge åt henne.

  • Zsarah
    Teskedsmamman skrev 2008-09-16 17:42:08 följande:
    Du kan maila till ntf och berätta om ditt bemötande i affären och adress och telefonnummer till affären. Kan säga att jag har "spökshoppat" bilbarnstolar för NTF:s räkning via Sveriges kvinnliga bilkår.Förhoppningsvis tar NTF kontakt med affären och ger dem rätt information, eller så kan du t ex skriva ut informationen från NTF:s hemsida och ge till dem i affären.Jag har gjort aå med en affär i halmstad, kan säga att jag är portad från den affären nu Varje gång jag kommer låser ägare dörren De andra två affärerna som säljer stolar vägrar sälja stol om man påtalar att man tänker vända dem framåt för tidigt.
    Jag bor i finland, men något skulle jag vilja göra, mår helt illa då jag tänker på vad hon sa. De råden hon gav är ju LIVSFARLIGA!Vet någon om det finns något liknande som NTF i finland? här i finland är det ganska vanligt att folk vänder sina småttingar då de är 2 år. En av mina bekantas bekanta vände sin dotter framåt då hon var 6 månader!!!! jag har försökt berätta åt henne men hon bryr sig inte. (hon bryr sig inte så mycket om dottern annars heller.)
  • Zsarah
    Lalune2 skrev 2008-09-20 20:53:12 följande:
    Har inte läst tråden utan svarar på ts.Nu när sonen fyllde fyra år i somras så var vårt problem att när sonen somnade så åkte huvudet neråt (han satt bakåtvänd i baksätet). Det som kvinnan på butiken sa till oss var att det är jättefarligt när barnen sitter så pass "rakt" att huvudet faller framåt och neråt. En bilbarnstol ska luta lite bakåt så att inte huvudet faller framåt. Blir det en krock så är det riktigt farligt för huvudet. Vi provade då att sätta stolen i framsätet bakåtvänt. Problemet blev då att huvudet kom väldigt nära glasrutan (trots att öronen inte stack upp). Det hon sa då (och som Britax själva hade sagt till henne när hon hade samma problem med sitt barn) var att byta till framåtvänt för det är minst lika farligt att sitta för nära glasrutan med huvudet. Egentligen hade jag velat ha sonen bakåtvänd längre, men det gick tyvärr inte. Så i vissa fall går det helt enkelt inte.Kopierar också in vad NTF skriver angående detta:"Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av. Barnet kan bryta nacken medan vi vuxna kan få whiplash-skador. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Först då är nackmuskulaturen något mer utvecklad, och de flesta barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol."Enligt NTF 4-5 års ålder alltså.
    Det kan bero på hur sätena är, är de mycket vinklade neråt?
    Det tyckte jag var bra med vår stol att man kan ställa den (finns en bas som har 3 olika steg) beroende på hur vinklat säte man har, på så sätt får man alltid stolen med rätt "lutning".
    Vi har en britax secura
  • Zsarah

    Många stolar har kampanj ny, bland annat britax, deras stolar (åtminstone de jag har kollat) får man ha på samtliga platser i en "vanlig" bil upp till 25 kg. Securan och cosmic comfort kostade lika mycket under erbjudandet:) men om det inte är något problem att ha i framsätet så är det säkert ok, bara ni inte har airbag där:)
    Cosmic comfort ser i alla fall ombonad ut, har dock inte sett hur den klarar sig i tester så kan inte uttala mej om det.

Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!