• Äldre 16 Sep 16:00
    17876 visningar
    156 svar
    156
    17876

    Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!

    Det är många diskussioner om barn och hur länge de ska sitta bakåtvänt i bilen. Det dyker hela tiden upp inlägg som "vårt barn blev så långt att vi var tvungna att vända h*n vid 2½ år" osv.

    Detta är - enligt mig - dåliga ursäkter och föräldrar som riskerar sina barns hälsa!

    Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats.
    www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp

    Detta för att barnens nackar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av de krafter som en krock kan tynga dem med. Risker för stora skador är otroligt stora och livslånga problem eller handikapp är överhängande.

    Jag tror att många (läs; dåliga) ursäkter kommer av ren lathet, visst, det är mer jobb med en bakåtvänd stol men är krocken ett faktum är barnet skyddat till 95% i den bakåtvända stolen, det är i princip bara när barnen kläms eller bränns som de inte har hjälp av stolen. Närmast alla andra krockar skyddar den mycket bra!
    Jämför detta mot att ett barn som åker framåt bara är skyddad till 50-60%. Dra av x-antal procentenheter för ju yngre barnet är...

    Bakåtvända stolar som kan vändas framåt är värdelösa! Bältet hamnar för långt ifrån kroppen och stolens interna bälte får inte användas då det ska vara 3-punktsbälte framåt eftersom kroppen måste tillåtas rotera lite för att minimera skaderisken. Stumt stopp i 5-punktsbälte knäcker t ex nyckelben och lägger ännu större kraft på nacken.

    För den som vill läsa mer: www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp

    4½ år gammal 105 cm lång... får visst plats i bilstolen, fast vi har sätet långt fram pga bilstol i baksätet.
    Barnet är 105 cm långt och har ungefär 5 cm kvar innan örat når kanten = inte för stor för stolen. Benen är böjda men sätet är framdraget längst fram då vi har en stol i baksätet också. Han har någonstans mellan 10-15 cm till vindrutan.
    (Han sitter numera i en bältesstol då vi numera har 3 stolar i bilen)

    Frågeställning via mail:
    Jag bifogar en bild på min son där han sitter i en Besafe Izi kid, och nu har jag och några personer hamnat i diskussion om han är för stor för bilstolen.
    Finns det möjlighet att få svar på den frågan?

    Svar:
    Hej Magdalena,
    Fin bild du skickade med! Nu till din fråga om din son är för stor för bilbarnstolen. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen antingen när den övre viktgränsen har uppnåtts eller när överkanten på örat når upp till ryggstödskanten. Det som kan göra att stolen ser liten ut är hans ben. MEN det är inte farligt att sitta med krokiga ben. Hur när framrutan är hans huvud? Det är bra om det finns minst 5 cm mellan huvudet och framrutan. Kanske har du plats i baksätet?

    Med vänliga hälsningar
    NTF Konsument
    Rose-Marie Örtlund

    ___________________________________________________________________

    Jag hävdar bestämt att var och en gör som de själva vill, men vill man vända ett barn för tidigt så får man acceptera om jag tycker de är urbota dumma och korkade!

    Mot åksjuka får postafén ges från 1 års ålder om man kontaktar läkare för rådgivning.
    Vuxna: 1 tablett 2 gånger dagligen.
    Barn i åldern 5 - 12 år: ½ - 1 tablett 2 gånger dagligen.
    Barn i åldern 1 – 5 år: ¼ tablett 2 gånger dagligen. Ska dock inte ges till barn under 5 år utan läkares ordination.
    Vid förebyggande behandling av åksjuka ges dosen 1 - 2 timmar före avresa och därefter var 12:e timme om resan varar längre än 12 timmar.


    www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp&DocTypeID=7&UserTypeID=2

    Sedan har jag förståelse för de som inte tål postafen eller som den inte hjälper på, själv kan jag inte åka X2000 längre sträckor, även med postafen, utan att bli åksjuk.


    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-09-16 16:05
    Ja just det.... vill du argumentera emot mig så får du gärna försöka hitta stöd för dina åsikter hos NTF:
    konsument@ntf.se
    http://www.ntf.se/konsument/default.asp#
    Eller leta fram NTF i ditt län.

    Det jag skriver i den här tråden är info hämtat ifrån www.ntf.se eller i broschyrer/kontakt från NTF.
  • Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!
  • Äldre 21 Sep 08:52
    #91

    Det vet jag faktiskt inte, men det är möjligt.


    Zsarah skrev 2008-09-20 23:59:12 följande:
    Det kan bero på hur sätena är, är de mycket vinklade neråt?Det tyckte jag var bra med vår stol att man kan ställa den (finns en bas som har 3 olika steg) beroende på hur vinklat säte man har, på så sätt får man alltid stolen med rätt "lutning".Vi har en britax secura
  • LindaS­undber­g
    Äldre 21 Sep 09:58
    #92

    Får man med stödben till two wayen?

  • Äldre 21 Sep 12:25
    #93

    nej, tyvärr...(har häller inte lagt märke till det på evt. nyare modeller)


    Emil 03-Jonathan 05 och LillSessan bf. 2/2.09
  • LindaS­undber­g
    Äldre 21 Sep 18:05
    #94

    Okejokej. Jag är inte så insatt på bilbarnstolar, så vad är stödben till för hehe? Det går lika bra utan eller eftersom det inte finns till alla..?

  • Äldre 21 Sep 18:17
    #95
    LindaSundberg skrev 2008-09-21 18:05:30 följande:
    Okejokej. Jag är inte så insatt på bilbarnstolar, så vad är stödben till för hehe? Det går lika bra utan eller eftersom det inte finns till alla..?
    Jag tycker att stödben är ett måste i baksäte, sätenas ryggar klarar inte lika hög belastning vid en krock som instrumentbrädan gör, då kan stödbenet vara en hjälp - däremot har jag sett i flera tester att benet viker sig på många fabrikat.

    Stödbenet förhindrar att stolen börjar rotera. Vid en krock börjar fotändan på bilstolen att färdas mot taket, samtidigt som ryggen går nedåt mot golvet, sedan fortsätter stolen runt om det inte finns nåt som hindrar den.

    Soleil: Jag skrev 5 år eftersom många barn lätt kan åka bakåtvänt till 5 års ålder och det är det mest optimala, sedan är 4 år ok, men inte helt bäst...
    Jag hittade siffror på att 60% av alla treåringar sitter framåtvända, vilket gör mig mörkrädd.
    www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp&a=443904
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Äldre 21 Sep 18:24
    #96

    Jag håller med i allt du skriver, men ändå så vände vi sonen när han var 4 år och några månder, för det funkade bäst så med 3 barn i bilen.

    Men att vända innan 4 är för mig en KATASTROF, och jag tycker att man är väldigt oförsiktig om sina barn då....


    «MammaHela - You see this name, you think dirty.»
  • Äldre 21 Sep 18:58
    #97
    MammaHela skrev 2008-09-21 18:24:43 följande:
    Jag håller med i allt du skriver, men ändå så vände vi sonen när han var 4 år och några månder, för det funkade bäst så med 3 barn i bilen.Men att vända innan 4 är för mig en KATASTROF, och jag tycker att man är väldigt oförsiktig om sina barn då....
    Samma här, fick vändavid 4 år pga 3 barn i bilen... hade vi haft råd hade vi bytt bil... men den var bara ett par månader gammal så... Däremot de andra två får sitta bakåt så länge det går
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • LindaS­undber­g
    Äldre 21 Sep 20:00
    #98

    Aha se där, tack för infon. Då behöver vi inte stödben om vi ska han fram då?


    Teskedsmamman skrev 2008-09-21 18:17:46 följande:
    Jag tycker att stödben är ett måste i baksäte, sätenas ryggar klarar inte lika hög belastning vid en krock som instrumentbrädan gör, då kan stödbenet vara en hjälp - däremot har jag sett i flera tester att benet viker sig på många fabrikat.Stödbenet förhindrar att stolen börjar rotera. Vid en krock börjar fotändan på bilstolen att färdas mot taket, samtidigt som ryggen går nedåt mot golvet, sedan fortsätter stolen runt om det inte finns nåt som hindrar den.Soleil: Jag skrev 5 år eftersom många barn lätt kan åka bakåtvänt till 5 års ålder och det är det mest optimala, sedan är 4 år ok, men inte helt bäst... Jag hittade siffror på att 60% av alla treåringar sitter framåtvända, vilket gör mig mörkrädd.www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp&a=443904
  • Äldre 22 Sep 10:18
    #99
  • Äldre 22 Sep 10:24
    LindaSundberg skrev 2008-09-21 20:00:56 följande:
    Aha se där, tack för infon. Då behöver vi inte stödben om vi ska han fram då?
    Vissa stolar ska ha stödben fram också, t ex vår Besafe Izi Kid ska ha stödben fram också, kolla i bruksanvisningen, finns det ingen så brukar det finnas manualer på nätet.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!