• Teskedsmamman

    Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!

    Det är många diskussioner om barn och hur länge de ska sitta bakåtvänt i bilen. Det dyker hela tiden upp inlägg som "vårt barn blev så långt att vi var tvungna att vända h*n vid 2½ år" osv.

    Detta är - enligt mig - dåliga ursäkter och föräldrar som riskerar sina barns hälsa!

    Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats.
    www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp

    Detta för att barnens nackar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av de krafter som en krock kan tynga dem med. Risker för stora skador är otroligt stora och livslånga problem eller handikapp är överhängande.

    Jag tror att många (läs; dåliga) ursäkter kommer av ren lathet, visst, det är mer jobb med en bakåtvänd stol men är krocken ett faktum är barnet skyddat till 95% i den bakåtvända stolen, det är i princip bara när barnen kläms eller bränns som de inte har hjälp av stolen. Närmast alla andra krockar skyddar den mycket bra!
    Jämför detta mot att ett barn som åker framåt bara är skyddad till 50-60%. Dra av x-antal procentenheter för ju yngre barnet är...

    Bakåtvända stolar som kan vändas framåt är värdelösa! Bältet hamnar för långt ifrån kroppen och stolens interna bälte får inte användas då det ska vara 3-punktsbälte framåt eftersom kroppen måste tillåtas rotera lite för att minimera skaderisken. Stumt stopp i 5-punktsbälte knäcker t ex nyckelben och lägger ännu större kraft på nacken.

    För den som vill läsa mer: www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp

    4½ år gammal 105 cm lång... får visst plats i bilstolen, fast vi har sätet långt fram pga bilstol i baksätet.
    Barnet är 105 cm långt och har ungefär 5 cm kvar innan örat når kanten = inte för stor för stolen. Benen är böjda men sätet är framdraget längst fram då vi har en stol i baksätet också. Han har någonstans mellan 10-15 cm till vindrutan.
    (Han sitter numera i en bältesstol då vi numera har 3 stolar i bilen)

    Frågeställning via mail:
    Jag bifogar en bild på min son där han sitter i en Besafe Izi kid, och nu har jag och några personer hamnat i diskussion om han är för stor för bilstolen.
    Finns det möjlighet att få svar på den frågan?

    Svar:
    Hej Magdalena,
    Fin bild du skickade med! Nu till din fråga om din son är för stor för bilbarnstolen. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen antingen när den övre viktgränsen har uppnåtts eller när överkanten på örat når upp till ryggstödskanten. Det som kan göra att stolen ser liten ut är hans ben. MEN det är inte farligt att sitta med krokiga ben. Hur när framrutan är hans huvud? Det är bra om det finns minst 5 cm mellan huvudet och framrutan. Kanske har du plats i baksätet?

    Med vänliga hälsningar
    NTF Konsument
    Rose-Marie Örtlund

    ___________________________________________________________________

    Jag hävdar bestämt att var och en gör som de själva vill, men vill man vända ett barn för tidigt så får man acceptera om jag tycker de är urbota dumma och korkade!

    Mot åksjuka får postafén ges från 1 års ålder om man kontaktar läkare för rådgivning.
    Vuxna: 1 tablett 2 gånger dagligen.
    Barn i åldern 5 - 12 år: ½ - 1 tablett 2 gånger dagligen.
    Barn i åldern 1 – 5 år: ¼ tablett 2 gånger dagligen. Ska dock inte ges till barn under 5 år utan läkares ordination.
    Vid förebyggande behandling av åksjuka ges dosen 1 - 2 timmar före avresa och därefter var 12:e timme om resan varar längre än 12 timmar.


    www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp&DocTypeID=7&UserTypeID=2

    Sedan har jag förståelse för de som inte tål postafen eller som den inte hjälper på, själv kan jag inte åka X2000 längre sträckor, även med postafen, utan att bli åksjuk.


    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-09-16 16:05
    Ja just det.... vill du argumentera emot mig så får du gärna försöka hitta stöd för dina åsikter hos NTF:
    konsument@ntf.se
    http://www.ntf.se/konsument/default.asp#
    Eller leta fram NTF i ditt län.

    Det jag skriver i den här tråden är info hämtat ifrån www.ntf.se eller i broschyrer/kontakt från NTF.
  • Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!
  • Plutt05

    Frågar här, finns det nån som kan hjälpa mig?

    Har en 1 åring och en 3 åring. Och en Volvo V40. Hur ska jag få plats med båda barnen? Och med vilka stolar? Snälla hjälp, måste åka och köpa något snart...

    Hur har andra löst det med två barn i V40?

  • LindaSundberg

    En bak och en fram? Vet ej hur en sådan bil ser ut, svarar bara det första jag tänkte på hehe :)


    Plutt05 skrev 2008-09-22 19:14:55 följande:
    Frågar här, finns det nån som kan hjälpa mig?Har en 1 åring och en 3 åring. Och en Volvo V40. Hur ska jag få plats med båda barnen? Och med vilka stolar? Snälla hjälp, måste åka och köpa något snart...Hur har andra löst det med två barn i V40?
  • Finesse
    LindaSundberg skrev 2008-09-22 19:47:21 följande:
    En bak och en fram? Vet ej hur en sådan bil ser ut, svarar bara det första jag tänkte på hehe :)
    fast jag tror det kan bli rätt trångt.. vi har en mazda 6 och vi skulle nog inte kunna ha två barn i en sån bil.. vi kan inte sitta i framsätet när bilbarnstolen är bak.. å det ryms nog inte en i framsätet..

    hur gör ni som har flera barn? är ni extremt korta? Räcka ut tungan
  • Plutt05

    Har provat med Maxi cosi mobi bak, då är passagerarsätet så långt fram att ingen kan sitta där. Så hur ska jag få plats med en stol där?

  • LindaSundberg

    Som jag skrev så vet jag inte hur den bilen ser ut, skrev bara det första jag tänkte på. Men ska i framtiden akta mig för att svara på något inlägg!


    Plutt05 skrev 2008-09-22 20:23:28 följande:
    Har provat med Maxi cosi mobi bak, då är passagerarsätet så långt fram att ingen kan sitta där. Så hur ska jag få plats med en stol där?
  • Teskedsmamman
    Finesse skrev 2008-09-22 19:10:28 följande:
    ok tack! men vi kommer ändå inte att sätta ebba fram eftersom jag litar inte på urkopplingsfunktionen för airbagen..
    Jag har dem helst bak faktiskt Ingen som sitter och bankar på mig när jag kör... Fast jag har nu en fram och två bak...
    Plutt05 skrev 2008-09-22 19:14:55 följande:
    Frågar här, finns det nån som kan hjälpa mig?Har en 1 åring och en 3 åring. Och en Volvo V40. Hur ska jag få plats med båda barnen? Och med vilka stolar? Snälla hjälp, måste åka och köpa något snart...Hur har andra löst det med två barn i V40?
    Nu har jag lärt mig att volvo är volvo och inte går att jämföra, men jag har en toyota corolla och har en kille fram, sätet längst fram och så har jag en bakåtvänd bakom passagerarstolen, bältesstolen står bakom förarsätet då jag är 30 cm kortare än min man och vi måste kunna flytta sätet friskt
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Plutt05

    Teskedsgumman: Vad har du för stol som passar när sätet är längst fram?

  • Kina79

    Jag har oxå haft det så som Teskedsmamman skriver. I framsätet hade jag då en Britax Freeway, den kan man ju placera helt uppe på sätet. Hi-Way är väl ungefär likadan om jag inte minns fel.
    I baksätet hade jag en Akta Graco Comic XTP.

  • norgesessan

    Nu har jag glämt vilken bil bi hadde vilka bilstolar i, men jag är säker på att vi hadde båda bak nån gå¨ng i våran v40, men vi hadde kopplat ut airbagen med, så ettan har för det mästa suttit där..
    När vi bytte bil till saaben (9-5) så började dom sitta bak, sen kopplade vi ut airbagen och sate ettan framme....se fick han sin two way, och den stannar framme....tycker den passar bättre med instrumentpanelen bakom..I mitten bak har vi en cosmic, det är enda stället (förutom framme ) den kan stå...den har bra stöd av säterna, men i ena sätet sitter det ju ingen mot ryggen, där sitter ju ettan..
    I jan/feb. kommer det in ett babyskydd med, på en av sidorna...När ettan ska vändas (när han har växt ur) ska han sitta på sidan i en bältesstol...på den sidan han inte kan komma åt bältet till den stolen på mittplatsen.


    Emil 03-Jonathan 05 och LillSessan bf. 2/2.09
  • lilla räkan

    Jag har bara läst några av inläggen ovan, och vill bara tillägga att ni behöver inte vara rädda för att en framstol i bilen ska lossna vid en krock bara för att det inte sitter någon i den. Om bilen är någorlunda modern och uppfyller alla lagkrav (vilket den måste för att få säljas i Sverige) så är antagligen hela bilen mos innan stolarna lossnar från karossen (stolarna tar ju dessutom inte upp alla kraft från barnstolen eftersom barnstolen sitter fast med bältet eller isofix).

Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!