Forum Barns utveckling - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • jobbigt utvecklingsstadie... Är ni lika rädda som jag?

  Lör 11 okt 2008 18:01 Läst 2135 gånger Totalt 24 svar
  Lör 11 okt 2008 18:01

  Vår son på 8 månader ställer sig upp överallt... men han har inte lärt sig att sätta sig bra själv än så han välter och slår då oftast i sig i huvudet..

  Eftersom att han inte kan sätta sig själv så är jag där och lyfter bort han direkt som han ställt sig. Är så otroligt rädd för att han skall ramla och slå sig. Han blir ju självklart så ledsen.

   men man kan ju inte hela tiden lyfta bort han. då lär han sig ju aldrig... 

  hur gör ni andra i denna utvecklingsdel?

 • Sön 12 okt 2008 12:01 #11
  mapo51Vi har hörnskydd... det det ser så fruktansvärt ut när han famlar och drar huvudet i golver man kan ju tänka sig själv hu ont det gör... det gör ont i hela mig att se han slå sig så och sen gråta så mycket... men men jag får väll försöka..

  Minxy: jo det förstår jag ju också men det ser så fruktansvärt ut när han ramlar och han gråter i mägnder då gör det ont i hela mig...
  han är ju inte så gammal än så att om han lär sig är jag tveksam till...
 • Sön 12 okt 2008 13:36 #12
  Längtandsfull skrev 2008-10-12 12:01:12 följande:
  mapo51Vi har hörnskydd... det det ser så fruktansvärt ut när han famlar och drar huvudet i golver man kan ju tänka sig själv hu ont det gör... det gör ont i hela mig att se han slå sig så och sen gråta så mycket... men men jag får väll försöka..Minxy: jo det förstår jag ju också men det ser så fruktansvärt ut när han ramlar och han gråter i mägnder då gör det ont i hela mig...han är ju inte så gammal än så att om han lär sig är jag tveksam till...
  Jo, visst gör det ont i mammahjärtat, men tänk på att även DU en gång i tiden har kämpat för att lära dig att resa dig upp och sätta dig ner utan missöden
  Och nog har det gått ganska bra för dig?
  Leo kom till oss 16/2
 • Sön 12 okt 2008 15:05 #13
  Minxy : Jo visst har det gått bra för mig men jag är så rädd att han faktiskt skall slå i huvudet ordentligt i golvet. Det kan ju gå illa ex hjärnskakning eller nått...
 • Mån 13 okt 2008 21:15 #14
  Längtandsfull skrev 2008-10-12 15:05:30 följande:
  Minxy : Jo visst har det gått bra för mig men jag är så rädd att han faktiskt skall slå i huvudet ordentligt i golvet. Det kan ju gå illa ex hjärnskakning eller nått...
  Ja, det kan gå illa. Hela livet kan det gå illa. Och alla barn SKA ju lära sig stå, gå, springa, hoppa jämfota mm.
  Jag ser det så här: alla barn ramlar när dom ska lära sig stå/gå och det är naturligt. Eftersom det är en naturlig utveckling så tror jag inte att det behövs nåt extra skydd - isåfall hade barn fötts med skumgummihjälm på huvudet och kudde på rumpan!

  Sen är det ju en viss skillnad om barnet börjar gå redan vid 6 månader (lite väl tidigt) eller vid 8 månader. Vid 8 månader är det ju trots allt ganska vanligt att barn börjar gå utefter möbler, så jag tror nog att kroppen kan ta hand om några bulor och blåmärken.

  Men - är du osäker på något sätt så kanske en sån där lekhjälm som många föräldrar använder sig av idag...
  Leo kom till oss 16/2
 • Ons 15 okt 2008 10:56 #15

  Vår son hade samma "problem" för en vecka sedan. Han är 7 månader och har fått fart i krypningen och älskar att resa sig mot allt. I början sprang vi genast dit och spottade*, men insåg sedan att det blev ohållbart.

  Han har gjort ett par huvudfall, men håller nu i sig krampaktigt när hann håller på att falla t ex p g a att möbeln flyttar på sig och ropar för att få hjälp eller sätter sig ner ytterst försiktigt när det är något på golvet han vill åt.

  Jag tycker att det är häftigt hur snabbt barn lär sig. Vilken skillnad bara från vecka till vecka. Om jag vore du skulle jag vara glad åt att han vill röra sig och föröka låta bli att oroa mig. Jag tror att om föräldrar oroar sig ofta och mycket skapar det i förlängningen onödig osäkerhet hos barnet.

  *klätterterm för: stå bakom och se till att han faller bra.

 • Ons 15 okt 2008 22:51 #16

  det är säkert sant det ni säjer... vi har köpt en grymt ful skyddshjälm till han på leksaksaffären. så nu känns det iallafall lite bättre... skall försöka lugna mig en aning men det är inte lätt...

  skall endå bli skönt när man kan lite någolunda på hans balans och att han kan sätta sig ner själv...

 • jen bossma­n
  Visa endast
  Ons 15 okt 2008 22:55 #17

  så där är min 6-månaders oxå. hon ställer sig upp hela tiden och klarar ganska bra att ta sig ner på knäna. men många gånger faller hon pladask ner på golvet. sist var hon bakom mig när jag stod och diskade och jag skulle slänga soporna (bor i lgh så det är precis utanför dörren) och när jag kommer tillbaka så har hon ställt sig upp mot sophinken och fallit bakåt och slagit huvudet i kanten vid väggen. stackars min lilla tjej :(

 • Ons 15 okt 2008 22:58 #18

  Ja de e värkligen inte roligt... man blir helt öm i hjärtat när sitt barn slår sig..

  man jag skall försöka att låta han leka och träna lite för sig själv nu

 • Tor 16 okt 2008 08:38 #19

  Det går över!! Vet hur jobbigt det är. Min lille började ställa sig mot saker när han var 7 mån och hade ingen koll alls. Han trillade och slog sig jämt. Det blödde från munnen ett par gånger o han hade blåmärken överallt. Usch vad det var hemskt. Men det gick över när han fick bättre balans. Nu är han 10 mån och har börjat gå själv utan stöd. Han har jättebra koll på kroppen nu och slår sig nästan ingenting!

  Det är viktigt att inte rusa fram när de trillat utan inte göra ngn stor affär av det. Självklart ska man trösta om de gjort sig illa, men ibland söker de bekräftelse och avleder man dem så fick de ju faktiskt inte så ont egentligen!!


  ♥ The greatest thing you´ll ever learn, is just to love and be loved in return ♥
 • Tor 16 okt 2008 08:40 #20

  Min dotter reste sig upp redan som sexmånaders. Då var jag orlig för hon trillade en del. De blir stadiga snabbt, nu är hon nio månader och trillar inte.

 • Tor 16 okt 2008 08:58 #21

  skall endå bli skönt när man kan lite någolunda på hans balans och att han kan sätta sig ner själv...
  [/citat]

  Men sedan lär han sig att klättra, gå och springa och allt går ostadigt i början...

 • Tor 16 okt 2008 08:58 #22

  Citatrutan försvann visst i inlägget ovan...

 • Tor 16 okt 2008 20:48 #23

  Småbarn har ju konstant blåmärken tycker jag... man kan helt enkelt inte undvika att de ramlar och slår sig då och då. Har du bara hörnskydd o dyl så är det egentligen ingen större fara. Visst blir det skrik och tårar men det går över o så försöker han igen och igen och igen - tills han lär sig. O ju mer han får försöka desto snabbare lär han sig att hantera det.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll