• Joppan1

    Fosterdiagnostik eller inte? Vilka alternativ finns?

    En undran till er som förlorat ett barn i trisomi18 eller liknande allvarlig kromosomavvikelse. Hur hanterade ni en ny graviditet och hur resonerade ni vad gäller fosterdiagnostik? Om vi väljer KUB istf moderkaksprov eller fostervatten-prov, hur "säkert" är det?

  • Svar på tråden Fosterdiagnostik eller inte? Vilka alternativ finns?
  • RingRing

    Hej ska försöka svara på dina frågor så gott jag kan. Jag förlorade min lille kille i en ovanlig kromosom avvikelse, som det senare visat sig att jag är bärare av. Det finns alltså en upprepningsrisk i vårt fall att samma sak händer igen. Nu har vi inte blivit gravida igen men jag kan ändå dela med mig lite av mina tankar inför en kommande graviditet.
    Jag kommer att göra ett fvp för KUB/NUPP finns inte som alternativ i mitt fall och även om det skulle göra det så vill jag veta med säkerhet att vårt barn inte skulle ha en kromosomavvikelse. KUBB/NUPP ger ju bara sannolikhets siffror. Helst av allt skulle jag vilja göra mkp för det kan man göra några veckor tidigare än fvp. Men dom genetiker jag har pratat med har sagt att ett fvp ger mer säkra svar än ett mkp i vårt fall. Det skulle visst vara svårare att analysera svaret efter mkp då det var lätt hänt att mina kromosomer skulle komma med i provet och då blir det inte ett helt säkert resultat.
    Är det något annat du undrar över så fråga bara.


    Du kommer alltid finnas i mammas hjärta Isak....
  • Joppan1

    Hej ringring och tack för ditt svar! Hoppas verkligen att det löser sig för er! Vi har ett friskt barn sedan tidigare så vi har inte blivit utredda då specialisterna tror att det var en "slumpmässig" förändring. Dock är upprepningsrisken 1% från att vara minimal. Vi bor inte heller så att vi får göra ett NUPP/KUB genom landstinget, i sådana fall skulle vi bekosta detta själv. Vi funderade på att göra ett mkp just för att det går att se tidigare. (I mitt fall borde inte mina kromosomer störa, eller hur?) Det känns ju lite läskigt med 1% missfallsrisk så därför känns NUPP/KUB som ett alternativ men man vill ju ändå vara säker på att inte få en överraskning igen vid rutin-ul. Har fått tid för ett möte den 3/11 men vill gärna vara påläst innan dess så att jag kan ställa de rätta frågorna för att sedan ta ett beslut som man inte ångrar i eterhand...

  • Joppan1

    Tack för tipset stjärnklocka. Jag har sett sidan tidigare, då i samband nä vi var tvungna att ta vårt beslut men den känns bra att aktualisera nu igen.

Svar på tråden Fosterdiagnostik eller inte? Vilka alternativ finns?