• Äldre 6 Nov 23:14
    52557 visningar
    514 svar
    514
    52557

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Verkligen ett hett ämne och åsikterna går isär.

    Jag jobbar på intensiven. Vi ser baksidan av förlossningar som faktiskt inte går så som man normalt förväntar sig,antingen med akuta kejsarsnitt där mamman blivit dålig efteråt,men framförallt kejsarsnitt för att barnet riskerar syrebrist. Jag är själv gravid och skulle inte våga,eller vilja,föda barn hemma hur normal graviditet eller hur bra jag än mått under nio månader. Allt kan hända när ett barn ska komma ut oavsett hur väl förlossningen fungerar och hur bra mamman är på att föda, bebisen kan fastna trots att huvudet är neråt så kan hela huvudet kila sig fast och då får man problem. Ett stressat litet barn som inte kommer ut inom rimlig tid riskerar syrebrist och mariginalerna hos dessa små är väldigt små. Åtgärder måste sättas in inom några minuter.

    Givetvis ska man själv få välja. Många vill vara i den egna hemmiljön där det är lugnt och tryggt,men det innebär ett stort risktagande och om alla insåg den risken är frågan om lika många frivilligt skulle välja en hemförlossning. Jag vet inte.

    Valet är högst personligt. Du som varit med om en traumatisk förlossning känner tacksamhet och lättnad att det blev förlossning på sjukhus. Kravet på hemförlossning är ju minst en tidigare normal graviditet och förlossning innan ev hemförlossning kommer i fråga men varje förlossning är unik och går inte att jämföra. Saker kan hända och linan mellan liv och död är kort.

Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?