• Arne Anka

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Hej

    Blev pappa för tre veckor sedan. Efter att min dotter blivit lagd på mammas bröst slutade hon andas. Hon hade lyckats svälja fostervatten med en massa bajs i, och detta hade fastnat i luftvägarna. Trettio sekunder efter förlossningen stod tre läkare, två barnmorskor och en uska som tillsammans sög rent hennes luftvägar, gav henne syrgas med hjälp av en CPAPP (en andningshjälp som gör att hon andas i mottryck för att inte hennes lungor skulle kollapsa), och satte infarter för om de skulle ge henne narkos om de skulle tvingas lägga henne i respirator.

    Hursom, när allt lugnat ned sig och man kom hem kom jag på att mitt ex ville föda hemma. Varför vill man det? Varför utsätta sitt barn för de riskerna? Jag förstår inte, snälla upplys mig.

  • Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?
  • cloudberry79
    Mewz skrev 2008-12-22 08:44:03 följande:
    noraa skrev 2008-12-21 21:05:01 följande: Varför ska man SJÄLV inte anses kompetent att ta ansvar och fatta dom beslut som gäller en födsel? Med 2 sjukhusfödslar samt 2 oassisterade hemmafödslar i ryggen anser jag mig vara kompetent nog att lita på mig själv och min kropp. Och instämmer helt med lejone.. Varför denna nedvärdering av oss som inte vill "bli förlösta" på sjukhus utan som faktiskt vill få föda? Jag kan garantera att det är just *vi* som väljer bort sjukhus som ÄR pålästa kring alla för och nackdelar. Oerhört tröttsamt att *hela* tiden på tryckt upp i ansiktet att man är SÅÅÅ oansvarig som föder hemma och att deras barn hade minsann *inte* överlevt OM dom inte förlösts på sjukhus.. HUR kan ni veta det? Är ni själva på pålästa kring komplikationer? Vet ni hur EDA/lustgas/valfri smärtlindring faktiskt påverkar barnet? Att föda *är* varken sjukligt eller farligt i normalfall.
    Trots att jag är helt för hemförlossning och gärna skulle uppleva en själv så vill jag inflika att det är fullt möjligt att veta att ens barn INTE skulle överlevt en hemförlossning, varken assisterad eller oassisterad.
    Skillz that Killz 10k+
  • abuelita

    Ja cloudberry, åtminstone i ditt fall, med ett barn som föddes så pass mycket för tidigt, var det naturligtvis väldigt skönt att du födde på sjukhus, i synnerhet som det var Umeå där de redan då begrep att prematurer inte får navlas av meddetsamma. Men hade du fött på ett annat sjukhus vet man inte hur det hade gått.

    I vissa fall skulle alltså barnen klarat sig bättre om de hade fått födas hemma. .
    Jag vågar t.ex. inte tänka på vad som skulle hänt med det här barnet www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of-newborn.html om det hade fötts på ett sjukhus som har som rutin att navla av omedelbart om ett barn inte andas när det föds (vilket i princip alla sjukhus har)
    Hela bildsviten togs inom en minut. Och 10 sekunder senare var barnet helt piggt och rosigt i färgen (jag har mailkontakt med barnmorskan, och hon har berättat det)

    Och det här barnet som en bm skrev om i ett mail till George Morley (en av de läkarna som jag mailväxlar med och som ger mig information och senaste nytt om sen avnavling) :

    EMAIL: Hi Dr. Morley, I just did a birth yesterday that was a perfect example of your theory, (one which I have followed for 25 years). I had a 40 year old primip with a long but normal labor and with good FHR throughout until a sudden drop at crowning, down to 60 with no return to baseline, after a quick episiotomy and quick birth the baby had already entered 2nd apnea, I saw it "gasp" before the head was born. The baby had a nuchal cord as well as a true knot! She came out in a flood of thick meconium that she had inhaled during her birth. No pulse was palpable at birth but with the cord intact the pulse quickly came up to normal (APGARS 2, 7, 9) and with a lot of suctioning and her parents touching her and talking to her and her cord pulsating with a little bag and mask she is fine and now fully up to "normal" newborn status. When I think back on how this situation would have been handled in places where I have worked (I work in an out-of-hospital birth center now) I know this baby would have ended up in the NICU with mec pneumonia, the cord would have been cut, the neonatologists would have "saved" the baby, and who knows where the child would end up years later. Tracy XXXX C.N.M.

  • noraa

    Mewz skrev 2008-12-22 08:44:03 följande:


    noraa skrev 2008-12-21 21:05:01 följande:
    Varför ska man SJÄLV inte anses kompetent att ta ansvar och fatta dom beslut som gäller en födsel? Med 2 sjukhusfödslar samt 2 oassisterade hemmafödslar i ryggen anser jag mig vara kompetent nog att lita på mig själv och min kropp. Och instämmer helt med lejone.. Varför denna nedvärdering av oss som inte vill "bli förlösta" på sjukhus utan som faktiskt vill få föda? Jag kan garantera att det är just *vi* som väljer bort sjukhus som ÄR pålästa kring alla för och nackdelar. Oerhört tröttsamt att *hela* tiden på tryckt upp i ansiktet att man är SÅÅÅ oansvarig som föder hemma och att deras barn hade minsann *inte* överlevt OM dom inte förlösts på sjukhus.. HUR kan ni veta det? Är ni själva på pålästa kring komplikationer? Vet ni hur EDA/lustgas/valfri smärtlindring faktiskt påverkar barnet? Att föda *är* varken sjukligt eller farligt i normalfall.
    Jag är helt säker på att jag i mitt inlägg skrev att de som vill föda hemma är välinformerade och kloka. Jag tycker inte att mitt beslut att föda på sjukhus innebär en nedvärdering av de som väljer att föda hemma.

    Jag tror inte att man kan utgå ifrån att de som fördrar att föda på sjukhus gör det för att de inte har läst på, inte heller att alla som föder hemma faktiskt är medvetna om alla de komplikationer som kan uppstå. Jag tror att många kvinnor som väljer sjukhus och smärtlindring har läst på om både för- och nackdelar.

    Jag tror inte att du eller någon annan här är oansvarig. Jag är för valfrihet men samtidigt tycker jag att det medicinska ansvaret bör ligga på sjukvården. Det måste jag få anse utan att jag för den delen ser ned på människor som väljer att föda hemma. Jag tror att du håller med mig om att medicinskt utbildad personal och ingen annan ska ha ett medicinskt ansvar (allt annat vore liksom befängt), däremot tror jag att vi är oense kring om en förlossning ska betraktas som en medicinsk angelägenhet eller inte.

    Att förlossningar inte är sjukligt eller farligt är en sanning med modifikation; i själva verket dör många kvinnor varje år på grund av komplikationer vid graviditet eller förlossning. Många av dem hade kunnat räddas om de haft tillgång till modern vård.
  • enny signatur
    Fnurra skrev 2008-12-21 20:03:06 följande:
    Fast det där är ju helt fel. Jag antar att du är mer ideologisk än vetenskaplig i dina åsikter men du kan ju få en länk som talar om varför du har fel ändå: www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp&a=409350
    [/citat]
    cloudberry79 skrev 2008-12-22 21:28:52 följande:
    Trots att jag är helt för hemförlossning och gärna skulle uppleva en själv så vill jag inflika att det är fullt möjligt att veta att ens barn INTE skulle överlevt en hemförlossning, varken assisterad eller oassisterad.
    Snurra: Gp är ju gp... Och även om smärtlindringen är mindre än i många länder så är frågan för mig en helt annan. Vilka effekter har den?
    Varför leva efter en lista och vara en "duktig mor" som undviker alla gifter som livsmedelverkat tror sig hittat för barnets skull när de inte avstår Petidin, eda eller likande? Så vid lite smärta är allt annat bortblåst?
    Forskning är tja som en godis påse. Vi har olika auktoriteter och jag skulle med stor sannolikhet inte lyssna ett skvatt på vissa av dina och omvänt. Jag skulle ju aldrig någonsin tycka att Anna Wahlgren var någon auktoritet, tvärtom, men däremot skulle jag lyssna på Jesper Juuls till rätt stor del.
    Olika rapporet kommer att komma fram till olika saker bereonde på vem som står bakom rapporeten och dess mål.
    Jag kan lätt förklara varför Helena Lindgrens studie visar att mortaliteten var 2,2 för hemmafödda barn och 0,6 på sjukhus och ändå tycka att rapporeten inte visade något gällande risker. En överläkare, kritisk mot hemmafödsel skulle inte göra samma tolkning.
    Vad är då rätt? tja man kan alltid kolla på om den är statistisk hållbar (vilken den inte var...) och trovärdigheten. Men hur bedömer man den? Trovärdigheten är svår att bedömma, alla studier är influerade av tankar och förförståelse. Men statistik är något jag ser rätt bra på.

    Gällande hemförlossning är jag både ideologisk och vetenskaplig. Ja jag tror att det är säkrare att föda hemma om man trivs bäst där och ja jag är övertygad om att en oassisterad födsel i vissa fall är det säkraste alternativet. Men där är det just i vissa fall. Den som inte läser på eller den som vill lägga födandet i andras händer, ja den tror jag bör vara på ett sjukhus och att riskerna hemma blir väldigt stora. För den som vill vara aktiv och är beredd att göra det som behövs för att den sak vara trygg, ja där tror jag oftast assisterad hemförlossning är det bästa. Oassisterad förlossning tror jag i vissa fall är bättre än sjukhusfödsel, helt kasst när modern är trygg hemma, men otrygg på sjukhuset och inga komplikationer har visat sig.
    Vetenskapligheten? Hemmafödsel har i Holland visat sig vara säkrare i vissa grupper i de studier jag läst.
    WHO skriver så här:
    "The results suggested that for primiparous women with a low-risk pregnancy a home birth was as safe as a hospital birth. For low-risk multiparous women the result of a home birth was significantly better than the result of a hospital birth (Wiegers et al 1996). There was no evidence that this system of care for pregnant women can be improved by increasing medicalization of birth (Buitendijk 1993)."
    www.who.int/reproductive-health/publications/MSM_96_24/MSM_96_24_Chapter2Part1.en.html

    Och jo för mig är WHO väldigt trovärdiga i frågan.
    Om man ska kolla påverkan hos bilar och vänder sig till bilindustrin så ser jag trovärdigheten som väldigt låg. De saker som talar emot deras sak (de negativa effekterna) däremot hålls mycket högre.

    Jag tyckte också www.sbu.se/sv/Vetenskap--Praxis/Vetenskap-och-praxis/2138/
    var intressant men knappast förvånade...

    clodberry: Visst är det så. ett barn fött i v 22 ser jag inga möjligheter för hemma. Men å andra sidan ser jag inget hopp för kvinnor som mig inom sjukvården heller. Nu är det iofs bättre efter min förlossning men ändock. Jag tillhör de som har kontroll över min kropp och inte kan acceptera övergrepp. Som behöver ha kontroll över situationen själv. Som inte får bli störd...
    Helt enkelt en person som behöver mycket kontroll och som ser till att ha den kontrollen. Att försöka köra över mig kommer vara stressande, men inte heller något som kan lyckas utan regelrätta övergrepp.

    Jag håller som sagt med om att alla inte bör föda hemma, men frågan är om man inte märker det? I v 22 skulle jag inte få för mig att föda hemma... ingen annan jag känner heller.
    Jag tror vi är kompetenta människor som kan avgöra när det känns fel...

    Nej ju ska jag återgå till min hemmafödsel uppsats...
  • dunsa

    Hallå.
    Lägger mig i diskussionen.:)
    Det är klart att det är upp till var och en HUR och VAR man ska föda
    och innan jag själv födde barn hade inte hemmaförlossning varit helt
    otänkbart. Nu är det otänkbart efter en bra förlossning OCH problemfri graviditet, så ville inte min livmoder dra ihop sig och jag blödde liter blod tack vare att jag var på sjukhus så överlevde jag så det går inte att undgå att går något fel vilket säkert inte är jätte vanligt men det händer, så är det jäkligt viktigt att få sjukvård så fort som möjligt. Då kan man vara så kaxig och visa hur mycket forskning och veta hur mycket som helst om sin egen kropp men det hjälper inte så bra som dropp, mediciner eller transfusioner om det behövs. Det viktigaste i hela denna diskussionen anser jag vara att oavsett vilket beslut jag tar hemma eller sjukhus OM det händer något kan jag leva med det beslut jag tog?

  • abuelita

    Wickz, jag inser mer och mer att din hemmafödseluppsatts kommer bli riktigt jäkla bra!!

    Lejone:
    Ja visst var det en bra dragning (men faktiskt var det ett misstag)

  • lejone

    dunsa skrev 2008-12-22 23:35:52 följande:


    Hallå. Lägger mig i diskussionen.:) Det är klart att det är upp till var och en HUR och VAR man ska föda och innan jag själv födde barn hade inte hemmaförlossning varit helt otänkbart. Nu är det otänkbart efter en bra förlossning OCH problemfri graviditet, så ville inte min livmoder dra ihop sig och jag blödde liter blod tack vare att jag var på sjukhus så överlevde jag så det går inte att undgå att går något fel vilket säkert inte är jätte vanligt men det händer, så är det jäkligt viktigt att få sjukvård så fort som möjligt. Då kan man vara så kaxig och visa hur mycket forskning och veta hur mycket som helst om sin egen kropp men det hjälper inte så bra som dropp, mediciner eller transfusioner om det behövs. Det viktigaste i hela denna diskussionen anser jag vara att oavsett vilket beslut jag tar hemma eller sjukhus OM det händer något kan jag leva med det beslut jag tog?
    Det är hemskt att du behövde genomleva det. Det är inget man vill att någon ska behöva göra alls.

    Ja alltså i ett beslut ingår det att ta ställning till sådant... tycker jag.

    Klart kan något gå fel. Det kan gå fel föratt man är på sjukhus med. Jo jag skrev rätt. FÖRATT man är på sjukhus.
    Det kan gå fel oavsett vart man väljer att föda sitt barn.
    Men det är beslutet jag tagit och jag har noga övervägt riskerna med att föda både på sjukhus och hemma. Självklart.

    Jag har inte alls tänkt att vara "kaxig" som du uttrycker det.
    Jag har tänkt att FÖDA barn. Jag har tänkt att förlita mig på att min kropp kan detta.
  • dunsa

    För att en uppsats ska bli riktigt bra ska den vara så objektiv som det går... :) Det hoppas jag att den blir också!! Lycka till!

Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?