• Arne Anka

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Hej

    Blev pappa för tre veckor sedan. Efter att min dotter blivit lagd på mammas bröst slutade hon andas. Hon hade lyckats svälja fostervatten med en massa bajs i, och detta hade fastnat i luftvägarna. Trettio sekunder efter förlossningen stod tre läkare, två barnmorskor och en uska som tillsammans sög rent hennes luftvägar, gav henne syrgas med hjälp av en CPAPP (en andningshjälp som gör att hon andas i mottryck för att inte hennes lungor skulle kollapsa), och satte infarter för om de skulle ge henne narkos om de skulle tvingas lägga henne i respirator.

    Hursom, när allt lugnat ned sig och man kom hem kom jag på att mitt ex ville föda hemma. Varför vill man det? Varför utsätta sitt barn för de riskerna? Jag förstår inte, snälla upplys mig.

  • Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?
  • Immer

    Sterna, det är det nyfödda barnet som måste skyddas mot bakterier! Inte vill man föra över streptokock B m.m. till en nyfödd!?

  • Sterna

    Gaspari
    i min värld spelar det ingen roll eftersom streptokock B inte finns i hemmet på samam sätt som på sjukhuset.
    Jag trodde alla säkerhetsrutiner på sjukhuset var för barnets bästa?
    Oavsett om jag och personalen är överens om vad som är det bästa för mitt barn...

  • Immer

    Sterna skrev 2008-12-23 03:23:51 följande:


    Gasparii min värld spelar det ingen roll eftersom streptokock B inte finns i hemmet på samam sätt som på sjukhuset.Jag trodde alla säkerhetsrutiner på sjukhuset var för barnets bästa?Oavsett om jag och personalen är överens om vad som är det bästa för mitt barn...
    En vuxen människa har alltid gott om bakterier,och ev virus av olika sorter i halsen! Mun-mot-mun-överföring är verkligen inte för barnets bästa, det är ju som att hosta och nysa rakt på den nyfödde. RS-virus är potentiellt livsfarligt för spädbarn.
  • Sterna

    Gaspari
    Men med det tänket så förstår jag inte sjukhusfilosofin överhuvudtaget eftersom där är 95% av alla patienter sjuka.
    vad gör jag då där med mitt barn?
    Hemma är jag van vid bakterierna och de bakterier jag har imunförsvar mot får även mitt barn imunförsvar emot.

    Föresten, har du läst boken "Trygghetsnarkomani i Sverige"??
    Om inte så gör det!!!

    Sen gällande risker med hemfödsel så kan du hitta fakta här:diss.kib.ki.se/2008/978-91-7357-535-5/

  • Immer

    Sterna skrev 2008-12-23 03:46:26 följande:


    GaspariMen med det tänket så förstår jag inte sjukhusfilosofin överhuvudtaget eftersom där är 95% av alla patienter sjuka.vad gör jag då där med mitt barn?Hemma är jag van vid bakterierna och de bakterier jag har imunförsvar mot får även mitt barn imunförsvar emot.Föresten, har du läst boken "Trygghetsnarkomani i Sverige"??Om inte så gör det!!!Sen gällande risker med hemfödsel så kan du hitta fakta här:diss.kib.ki.se/2008/978-91-7357-535-5/
    Framför allt har jag läst mikrobiologi på högskolenivå, samt behärkar aseptisk arbetsmetodik. Det är tryggt för mina patienter.
  • Mewz
    Svar på #92
    Men så skrev jag även "i normalfall". Att föda så tidigt som du gjort räknas inte som normalt ;)
  • LyckaJones
    Immer skrev 2008-12-23 03:52:49 följande:
    Framför allt har jag läst mikrobiologi på högskolenivå, samt behärkar aseptisk arbetsmetodik. Det är tryggt för mina patienter.Han man kommit fram till att bakteriefloran i det egna hemmet är farligare för barnet än vad det är på sjukhus?
    Jag har fått för mig att det är mycket mer skadliga bakterier och virus i sjukhusmiljön?
  • grodan31

    ALla gör som de vill, men jag är SÅ tacksam över sjukhuset .Min dotter fastnade och var tvungen att snittas ut annars hade det gått illa. Huuuuga, om vi varit hemma.

  • abuelita

    Sterna skrev 2008-12-23 03:09:09 följande:


    Visst finns det risker med att föda hemma, det finns risker med att föda på sjukhus också men det talas det enormt tyst om.varför?
    Ja, VARFÖR talas det så tyst om det???

    Vilken fantastisk berättelse Sterna Jag fick ståpäls, särskilt när jag läste om de norska barnmorskorna.
    Kom då att tänka på den franske förlossningsläkaren Michel Odent som jag träffade 1989 i Uppsala, då Föreningen föda hemma bjudit in honom som föreläsare. Han berättade att han då slutat jobba på sjukhus och bara arbetade med hemmafödslar, och han sa att det räckte att han bara fanns i huset/lägenheten för att kvinnan skulle känna sig trygg och klara av hela förlossningen själv. Han brukade ligga på en säng i ett angränsande rum, och bara genom att lyssna på hennes andetag genom den öppna dörre kunde han avgöra om allt var som det skulle.
    jag minns inte hur länge han då hade arbetat med hemmafödslar, men han sa att han dittills inte varit med om en enda komplikation. Han tyckte dock att man inte borde bo mer än 15 minuter från närmaste förlossningssjukhus, eftersom det tar (tog?) så lång tid för op-personalen att göra i ordning för ett snitt.

    Samma år träffade jag WHO´s dåvarande chef för WHO´s mödra- och barnavårdsenhet, Marsden Wagner, under en vecka i Jerusalem då vi båda var där på ISPPM´s (International Society of Prenatal and Perinatal Psychology and Medicine) världskongress, och fick då tillfälle att känna honom på pulsen ordentligt angående hans inställning till modern förlossningsvård. Bl.a. hade jag honom till bordet under kongressens avskedsmiddag. Han sa att i princip alla komplikationer är orsakade av sjukhusrutiner.

    Den svenska frilansjournalisten Kjerstin Ljung skrev en artikel för tidningen Hälsa om denna kongress. Jag har artikeln sparad och har skrivit av den i min blogg blogg.aftonbladet.se/15613/perma/486369/ ( har haft med den i ett tidigare inlägg här i tråden)

    Här är några rader ur den :
    ?Många läkare och barnmorskor är idag eniga om att de flesta kvinnor skulle kunna föda helt naturligt utan sjukhusrutiner. Psykiatrikern Samuel Tanyo uttryckte det så här:
    - Teknik och humanitet behöver inte vara antagonister. Men när det som var ämnat som hjälp i nödsituationer i dag används som rutin, då har det gått snett.
    Och Marsden Wagner hävdade bestämt att sjukhusen är den allra farligate miljön man kan vistas i.
    Sådana uttalanden är naturligtvis provokativa, men ämnade att väcka eftertanke.?

    Jag har haft lite mailkontakt med Marsden Wagner under de senaste 2 åren och han är lika aktiv motståndare till sjukhusfödslar i dag som han var då. Här är hans hemsida: www.marsdenwagner.com/
  • Immer
    LyckaJones skrev 2008-12-23 09:33:15 följande:
    Han man kommit fram till att bakteriefloran i det egna hemmet är farligare för barnet än vad det är på sjukhus? Jag har fått för mig att det är mycket mer skadliga bakterier och virus i sjukhusmiljön?Det avgörande är att man tänker på hur man arbetar - sterilt alt. rent - och därigenom inte för över smittämnen.Exempelvis har jag tidigare arbetat med benmärgstransplantationer,och där är hygienen livsviktig för patienterna, eftersom man TOTALT slår ut deras eget immunförsvar inför behandlingen. Det är ett hantverk att göra/tänka rätt, och skydda patienterna.

    Fram tills för hundra år sedan var det t. ex. kutym att någon(ofta de gamla i hushållet) matade de små barnen och förtuggade maten till dem,spottade ut och matade. Gemene man kände inte till mikroorganismer, och därigenom blev barn smittade av TBC och annat. Sen spred sej kunskaperna om hygien till allmänheten.

    Säkerhetsgraden ligger alltså i att man arbetar aseptiskt, var man än är.
Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?