• Arne Anka
    Äldre 6 Nov 19:26
    52522 visningar
    514 svar
    514
    52522

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Hej

    Blev pappa för tre veckor sedan. Efter att min dotter blivit lagd på mammas bröst slutade hon andas. Hon hade lyckats svälja fostervatten med en massa bajs i, och detta hade fastnat i luftvägarna. Trettio sekunder efter förlossningen stod tre läkare, två barnmorskor och en uska som tillsammans sög rent hennes luftvägar, gav henne syrgas med hjälp av en CPAPP (en andningshjälp som gör att hon andas i mottryck för att inte hennes lungor skulle kollapsa), och satte infarter för om de skulle ge henne narkos om de skulle tvingas lägga henne i respirator.

    Hursom, när allt lugnat ned sig och man kom hem kom jag på att mitt ex ville föda hemma. Varför vill man det? Varför utsätta sitt barn för de riskerna? Jag förstår inte, snälla upplys mig.

  • Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?
  • Tingel­ina
    Äldre 7 Nov 00:12
    #11

    Att bebisen bajsat i magen brukar tyda på stress. Stress för både mamma och barn kommer väldigt ofta från sjukhusmiljön; t.ex. smärtlindring som leder till försämrat värkarbete, som leder till värkstimulerande dropp, som leder till kraftiga värkar som kan bli för mycket för barnet.

    Det problemet uppkommer ju inte i hemmamiljö där mamman lyssnar på sin kropp, och kroppens enda uppgift där och då är att föda fram ett friskt barn. Kroppen har inget intresse av att stressa barnet, eller bli "värksvagt" som det heter i sjukhusmiljö.

    Jag ska föda på sjukhus, men har svårt att förstå vad det ska stå tre sjukhuspersonal mellan benen på mig och joxa när barnet ska ut. Men det är mitt första barn och jag är väl aningslös då.

  • lejone
    Äldre 7 Nov 00:20
    #12

    Jag får en sådan god lust att ställa motfrågan...

  • Gummib­ollen
    Äldre 7 Nov 00:55
    #13

    Såg i en annan tråd om förlossningsrädsla att någon överväger att helt enkelt låta bli att åka in för att slippa sjukhuset och då mörka värkarna för sin man tills det är försent. Då är det ju som sagt ändå bra att möjligheten till planerad hemförlossning med barnmorska finns som alternativ.

  • lejone
    Äldre 7 Nov 01:03
    #14
    Gummibollen skrev 2008-11-07 00:55:02 följande:
    Såg i en annan tråd om förlossningsrädsla att någon överväger att helt enkelt låta bli att åka in för att slippa sjukhuset och då mörka värkarna för sin man tills det är försent. Då är det ju som sagt ändå bra att möjligheten till planerad hemförlossning med barnmorska finns som alternativ.
    Jag tänkte precis det!
    För övrigt måste jag säga att det är skam att det inte finns bidrag att söka i alla landsting till hemförlossning. Det gör ju delvis att en del helt enkelt inte åker in och föder oassisterade.
  • Äldre 7 Nov 01:13
    #15

    Jag hade garna fott hemma, men det gar inte eftersom alla tre av mina graviditeter har varit hogrisk. Sarskillt da min tvilling graviditet. Hade jag daremot haft latt graviditet och inga storre problem som forvantades efter forlossningen sa hade jag garna provat.

  • BästaB­ellaBu­s
    Äldre 7 Nov 01:44
    #16

    Varför ska staten pröjsa för hemförlossning när det redan erbjuds ett bra alternativ?

    Det hade ju varit skillnad om det inte fanns någon sjukvård, men den finns ju.

  • Äldre 7 Nov 02:14
    #17
    BästaBellaBus skrev 2008-11-07 01:44:19 följande:
    Varför ska staten pröjsa för hemförlossning när det redan erbjuds ett bra alternativ?Det hade ju varit skillnad om det inte fanns någon sjukvård, men den finns ju.
    hemforlossningar ar bra mycket billigare...
  • lejone
    Äldre 7 Nov 02:24
    #18
    BästaBellaBus skrev 2008-11-07 01:44:19 följande:
    Varför ska staten pröjsa för hemförlossning när det redan erbjuds ett bra alternativ? Det hade ju varit skillnad om det inte fanns någon sjukvård, men den finns ju.
    Föratt i vissa fall är den bästa sjukvården i hemmet.

    Staten bekostar redan hemförlossning i Stockholm. Varför inte i övriga delar av landet?
  • Arne Anka
    Äldre 7 Nov 10:01
    #19
    abuelita skrev 2008-11-06 23:37:49 följande:
    Jag märker att ingen ännu har studerar länkarna som jag la in i inlägg nr 3.Sverige lär visst vara det land i värden som har minst hemförlossningar och där människor i allmänhet inte känner till fördelarna med att föda hemma eller nackdelarna med sjukhusförlossningar. .I Danmark har jag för mig att det är 20% som föder hemma. I Holland föds ett barn av 3 hemma och de allra flesta sjukhusförlossningar där sker på ABC-kliniker.
    Jag har läst dina länkar (inte hela men abstract och conclusions)och jag ska först tillägga några saker:

    - Min sambo använde inte epiduralbedövning
    - Vi var inte så sugna på värkstimulerande (lite tack vare dig abuelita), men de gav det i väldigt låg dos, och vi hade hela tiden övervakning, och vi tittade båda (jag och BM) på CTG:n i princip konstant. I efterhand kunde vi konstatera att ingen syrebrist var aktuell, fosterljuden gick inte ned alls, det var inte alls det som var problemet.
    - Naturligtvis kan stressen kommit pga sjukhusmiljön, men min sambo var stressad redan innan, hon gillade inte det alls. Inte innan den värkstimulerande droppen, inte innan lustgasen heller

    Min frågeställning har inte att göra med huruvida hemförlossningar är det bästa i 99.9% av fallen, den rör snarare de där 0.1% av fallen då allt inte går som det ska. Det kan gå fel i alla förlossningar; KAN. Det som hände oss kanske vi hade löpt mindre risk att råka ut för hemma, men OM det hade hänt ändå, hade följderna kunnat bli katastrofala. Eller är det någon som inte håller med?
  • Mollie­77
    Äldre 7 Nov 10:12
    #20

    Risken att föda hemma borde ändå bli större än att föda på sjukhus..Där finns alla hjälp medel vid andningsstop osv...

Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?