• Arne Anka

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Hej

    Blev pappa för tre veckor sedan. Efter att min dotter blivit lagd på mammas bröst slutade hon andas. Hon hade lyckats svälja fostervatten med en massa bajs i, och detta hade fastnat i luftvägarna. Trettio sekunder efter förlossningen stod tre läkare, två barnmorskor och en uska som tillsammans sög rent hennes luftvägar, gav henne syrgas med hjälp av en CPAPP (en andningshjälp som gör att hon andas i mottryck för att inte hennes lungor skulle kollapsa), och satte infarter för om de skulle ge henne narkos om de skulle tvingas lägga henne i respirator.

    Hursom, när allt lugnat ned sig och man kom hem kom jag på att mitt ex ville föda hemma. Varför vill man det? Varför utsätta sitt barn för de riskerna? Jag förstår inte, snälla upplys mig.

  • Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?
  • enny signatur

    lina822 skrev 2008-12-20 14:02:17 följande:


    Wickz: Jag är fortfarande gravid ju........ Första barnet. Varför du undrar? Men även om det blir 5 barn så skulle jag ALDRIG vilja födda hemma. Tycker det är bara egoistiskt om det händer nåt, även om risken skulle ligga på 0,1%.
    För att EDA och lustgas påverkar barnet negativy. Om du tycker hemförlossnning är egoistiskt så utgår jag från att du oavsett smärta prioriterar att ditt barn slipper dessa två. Gäller egentligen alla medicinska smärtlingar.
    För övrigt bör du kunna presentera statistik som säger att hemförlossning är dåligt om du nu ska kalla folks val egoistiska.
    Den statistik som finns från holland visar att för förstföderskor var säkerheten på sjukhus och hemma på samma nivå, för omföderskorna var det säkrare hemma. Men ändå tycker jag inte alla bör föda hemma, varför? För att jag vill ha ett fritt val.
  • abuelita

    lina822 skrev 2008-12-20 14:02:17 följande:


    Men även om det blir 5 barn så skulle jag ALDRIG vilja födda hemma. Tycker det är bara egoistiskt om det händer nåt, även om risken skulle ligga på 0,1%.
    Har du studerat det här med riskerna vid hemförlossning/sjukhus`, eller läst argumenten för hemförlossning här i tråden?

    Här kommer lite du kan läsa.

    ?De studier som gjorts beträffande den medicinska säkerheten vid planerade hemförlossningar i industriländer visar att det för en frisk kvinna med lågriskgraviditet inte innebär större risker att föda hemma vad gäller dödligheten för såväl mor som barn. Risken för bristningar I mellangården minskar och barnen har högre Apgarpoäng vid hemförlossningar än på sjukhus. De medicinska ingreppen är färre vid planerad hemförlossning jämfört med planerad förlossning på sjukhus. Förekomsten av efterblödningar och kvarhållen moderkaka är i vissa studier större och i andra mindre vid hemförlossning. I hemförlossningsgruppen förekommer överburenhet oftare men frekvensen av födelsetrauman hos barnen är mindre.?
    fodahemma.blogsome.com/category/8-forskning/

    ?Rates of medical intervention, such as epidural, forceps and caesarean section, were lower for planned home births than for low risk hospital births. Planned home births also had a low mortality rate during labor and delivery, similar to that in most studies of low risk hospital births in North America.?
    cfmidwifery.org/resources/item.aspx

    Doktorsavhandling om hemförlossningar i Sverige 1992-2005
    diss.kib.ki.se/2008/978-91-7357-535-5/

    The Safety of Hospital Birth - The myth versus the reality
    www.aims.org.uk/Journal/Vol11No4/safetyHospBirth.htm
  • Linny
    abuelita skrev 2008-12-20 15:40:08 följande:
    Svar på #58Linny, verkligen fantastiskt att läsa om din man Tänk om alla pappor vore likadana.
    Ja, honom håller jag stenhårt i, kan jag säga

    Vill bara säga att jag tycker det är bra med diskussioner där båda sidor kommer upp. För min egen del vill jag fortfarande (dock väl påläst och förberedd) föda på sjukhus, men jag respekterar och förstår att alla inte vill det.
  • abuelita

    Linny skrev 2008-12-20 17:52:59 följande:


    Ja, honom håller jag stenhårt i, kan jag säga Vill bara säga att jag tycker det är bra med diskussioner där båda sidor kommer upp. För min egen del vill jag fortfarande (dock väl påläst och förberedd) föda på sjukhus, men jag respekterar och förstår att alla inte vill det.
    Ja det är nog säkrast att du håller hårt i honom.

    Med en sån man kan man förstås känna sig trygg att föda på sjukhus. Då finns det ju ingen risk att man bli överkörd och blir påtvingad saker som man inte vill ha men inte orkar säga ifrån om.
    Gud då skön och tryggt det måste kännas. Hälsa guldklimpen vetja!
  • jentho

    Vill absolut föda på sjukhus eftersom det blev allvarligt när sonen kom till världen, hade vi inte varit på sjukhus hade han dött. Bra att man kan välja men jag vet absolut att det blir sjukhus nästa gång igen.

  • LyckaJones

    jentho skrev 2008-12-20 18:44:36 följande:


    Vill absolut föda på sjukhus eftersom det blev allvarligt när sonen kom till världen, hade vi inte varit på sjukhus hade han dött. Bra att man kan välja men jag vet absolut att det blir sjukhus nästa gång igen.
    Vad var det för komplikation som gjorde att han var i fara?
  • FruSascha

    Mitt första barn födde jag på sjukhus, men jag hade gärna velat få nästa hemma om det inte vore för riskerna som du nämner om något skulle gå fel.

    Men till saken hör att jag numera bor ca 200 meter från förlossningen, så för mig skulle det ju kunna funka ändå.

    Och sedan om de kunde köra hem en barnmorska och en lustgas maskin till mig så hade det verkligen varit något att tänka på.

    Hade jag inte bott granne med sjukhuset så hade jag aldrig funderat över detta kan jag säga.

    Nu är jag ju inte ens i närheten av att föda barn ännu eftersom jag inte är gravid men ändå.

  • enny signatur

    jentho skrev 2008-12-20 18:44:36 följande:


    Vill absolut föda på sjukhus eftersom det blev allvarligt när sonen kom till världen, hade vi inte varit på sjukhus hade han dött. Bra att man kan välja men jag vet absolut att det blir sjukhus nästa gång igen.
    svårt att utala sig om. du säger "om kakan varit en annan hade dne inte varit bra" ge b om du säger a.
  • jentho

    LyckaJones skrev 2008-12-20 19:17:59 följande:
    [citat]

    Navelsträngen satt så hårt runt halsen på honom att de fick lov att navla av honom i vulvan, när han sedan skulle dra sitt första andetag forsade det ut massor med nerbeckat vatten som han drog ner i lungorna vilket medförde att han fick lungorna fulla med barnbeck/fostevatten. De jobbade bra länge med honom innan de fick honom att andas, blev intubering och ilfart till mälarsjukhuset där vi tillbringade våra första 9 dagar tillsamans. Det är därför jag vill föda på sjukhus nu när nästa lilla älskling kommer, är rädd att samma sak ska hända. Dömer inte på nåt sätt de som vill föda hemma, detta är vad jag personligen känner, trodde att mitt lilla hjärta skulle dö ifrån mig, vågar inget annat än att föda på sjukhus.

Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?