• Arne Anka

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Hej

    Blev pappa för tre veckor sedan. Efter att min dotter blivit lagd på mammas bröst slutade hon andas. Hon hade lyckats svälja fostervatten med en massa bajs i, och detta hade fastnat i luftvägarna. Trettio sekunder efter förlossningen stod tre läkare, två barnmorskor och en uska som tillsammans sög rent hennes luftvägar, gav henne syrgas med hjälp av en CPAPP (en andningshjälp som gör att hon andas i mottryck för att inte hennes lungor skulle kollapsa), och satte infarter för om de skulle ge henne narkos om de skulle tvingas lägga henne i respirator.

    Hursom, när allt lugnat ned sig och man kom hem kom jag på att mitt ex ville föda hemma. Varför vill man det? Varför utsätta sitt barn för de riskerna? Jag förstår inte, snälla upplys mig.

  • Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?
  • jentho
    enny signatur skrev 2008-12-20 20:38:34 följande:
    svårt att utala sig om. du säger "om kakan varit en annan hade dne inte varit bra" ge b om du säger a.Nu svarade jag på varför han var på väg att dö ifrån oss, men man behöver inte alltid säga B om man sagt A, är fortfarande väldigt färskt i mitt minne och det gör fortfarande väldigt ont när jag tänker på kvällen min älskling nästa dog! Svarade bara att jag av vissa skäl helst föder på sjukhus nästa gång, vill inte gå igenom samma sak igen utan att vara säker på att min älskling går att rädda! Sen är det upp till var och en hur och var man vill föda, kastar inte skit på andra för hur de vill ha det, absolut inte! Lycka till alla som snart ska ha barn, oavsett hur ni väljer att föda!!
  • cloudberry79

    Jag hade viljat föda hemma, men tyvärr gör en missbildning i min livmoder så att jag föder många veckor för tidigt och då är inte en hemförlossning längre säker. Min levande son är född i vecka 28, sent avnavlad och fick ändå en hjärnblödning efter 3 dygn. Visserligen en mindre blödning, men den beror inte på förlossningen utan syrebrist efter födseln.


    Skillz that Killz 10k+
  • abuelita

    Cloudberry, nu blir jag väldigt intresserad här, för jag tycker det är helt fantastiskt att din 28 veckor gamla son blev sent avnavad. På vilket sjukhus finns dessa kloka läkare?
    Höll de honom i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder innan avnavling eller fick han ligga hos dig under tiden placentatransfusionen pågick?

    Tråkigt att han, trots sen avnavling, fick en hjärnblödning senare.
    Hur mår han i dag?

    Jag förstår verkligen att du inte vill föda hemma. Det ska man ju förstås inte göra om man räknas som riskgraviditet .

  • cloudberry79

    Han fick ligga lägre nivå i över 30 sekunder, närmare en minut. Han mådde relativt bra vid födseln och är född på NUS (kan tillägga att förlossningen gick så bra och ingen hjälp behövdes, så ingen läkare var närvarande, endast barnmorska och sjuksköterska) . Han mår väldigt bra idag och har inga bekymmer av sin lilla blödning så vitt vi vet.


    Skillz that Killz 10k+
  • cloudberry79

    Jag kan också tillägga att det var efter eget önskemål som vi hade en så naturlig förlossning som möjligt trots omständigheterna, vi fick tjata en hel del för att slippa läkare i rummet så länge det gick bra. De ville också sätta värkstimulerande, men det ville inte jag. Man måste helt enkelt vara väldigt bestämd om man vill ha en förlossning som är naturlig, speciellt när man har en komplicerad graviditet. Jag har skrivit i din sena avnavlingstråd tidigare, men sen jag fick journalerna från förlossning och neo så är jag glad och förvånad över att de faktiskt tänkte på detta.

    On topic så är det ju så att de allra flesta förlossningarna går som de ska, det är ovanligt att något går fel om man får en förlossning utan yttre påverkan. Har man en riskgraviditet ska man såklart acceptera läkarnas rekommendationer att föda i en kontrollerad miljö, men det kan vara bättre att få föda hemma om man inte trivs på sjukhus.


    Skillz that Killz 10k+
  • abuelita

    Jaså var det på NUS då förstår jag. Där är ju Stellan Håkansson chefsbarnläkare . Han är en av de enda två läkare som lyssnade på mig (av säkert hundra, som inte ens svarade på mina mail ) och som då såg till att frågan om avnavling tog upp till diskussion på Svensk Perinatalmedicinsk förenings årliga möte förra hösten. Den andra läkaren är Anders Björklund, chefsläkare på BB Stockholm. Det var alltså det här som ledde till att nationella riktlinjer för avnavling nu har tagits fram.
    www.lakartidningen.se/07engine.php

    Jag känner faktiskt igen ditt namn från min tråd om avnavling

  • abuelita

    cloudberry79 skrev 2008-12-21 10:30:23 följande:


    det är ovanligt att något går fel om man får en förlossning utan yttre påverkan. Har man en riskgraviditet ska man såklart acceptera läkarnas rekommendationer att föda i en kontrollerad miljö.
    Jag är av helt samma uppfattning
  • Fnurra

    Det här inlägget har jag visst postat tidigare. Men jag tycker fortfarande det är rätt bra. Dessutom var det ingen som vågade svara förra gången jag postade det så med lite tur kan det döda debatten här också.

    Här är de tio första träffarna från PubMed-databasen rörande säkerheten vid hemförlossningar i industrialiserade länder:

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18607818&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18333936&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15961814&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7639843&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8568573&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9694754&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8942694&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2246989&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8942693&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12151146&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

    För den som inte orkar gå igenom länkarna kan jag meddela att två studier kom fram till att det inte var någon skillnad mellan hemförlossningar och sjukhusförlossningar medan åtta konstaterade att hemförlossningarna var farligare. Hade jag varit forskare hade det här kallats metastudie och kommit i tidningen. Nu får jag nöja med mig att publicera mina resultat här på Familjeliv och hoppas att någon finner slutsatserna informativa.

  • Mephala the ranger

    Jag skulle gärna föda hemma, mest för att slippa alla människor som sprang runt en och skulle känna på ens livmoderhals stup i kvarten. Tyckte inte alls om sjukhusmiljön hade hellre legat hemma i min trygga säng. Tur nog så åkte vi med första eftersom det tillslut blev akut kejsarsnitt.
    Med nästa blir det på förlossningen igen, dels för att jag är rädd att något går fel och att OM det går fel så har vi 6 mil in.

  • abuelita

    Well done Fnurra!
    För att vara riktigt säker behöver man dock kolla upp vem som är forskarens uppdragsgivare och vad chefredaktören för den medicinska tidskriften har för inställning , i det här fallet till hemförlossning.
    Det ger alltså ett lite säkrare resultat om man söker i flera olika medicinska tidsskrifter. Jag ser att du bara tagit ur Pub Med.

    Apropå forskning, det här är en mycket intressant artikel www.sbu.se/sv/Vetenskap--Praxis/Vetenskap-och-praxis/2138/

Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?