• Svar på tråden 100 kg+ som försöker bli gravida, del III (Måndagvägarlistan :-D)
  • Trippel

    Jag verkar ha gått upp +0.2 men de kan ju vara lite vatten eller nåt. Aja de blir en jul med många promenader så det går nog jämnt upp.

  • Trippel

    Tyvärr pekade vågen uppåt ligger på 108.7 men skyller på julmaten ;)

  • Skogs Älva

    Hej allesammans...

    Ville bara önska er alla ett Gott Nytt år

    För mig har vågen ståt still, varken upp eller ner.
    Nu ska jag ut och göra av med lite kalorier och drömma om egna barn.
    Jag och min kille ska vara med grannbarnen och åka skidor och pulka.
    Hoppas ni andra har ett skönt jullov också..

    Snöiga hälsningarGlad

  • pluppfamiljen

    Inte för att jag vill vara taskig eller så men ni kan föda barn utan hjärnor pga eran övervikt... Testa reductil ett år och skaffa barn efter det. Eller gå med i extravaganza. Det är dessutom lättare att missa alvarliga missbildningar eftersom det är svårt att se på ultraljudet under allt fett.
    Fetma vid graviditet ökar risken för missbildningar. Man ser ett samband mellan fetma hos modern i tidig graviditet och ryggmärgsbråck, hjärtfel, och gomspalt (harmynthet), hos fostret säger Marie Cedergren.


    Hon berättar att hon i sina studier har sett en riskökning för fosterskador bland barn till kvinnor med fetma. Samtidigt understryker hon att det fortfarande bara är ett fåtal som drabbas av till exempel ryggmärgsbråck. Sannolikheten att föda ett barn med ryggmärgsbråck ökar från ett fall på tusen till två fall på tusen då mamman är fet (BMI över 30).


    Det är framförallt i planeringsstadiet av en graviditet som det är viktigt att tänka på att inte vara alltför överviktig. När en kvinna väl har blivit gravid är det inte bra att gå ner i vikt eftersom det då kan bli svårt för fostret att få den näring det behöver.


    Samtidigt gäller det att se till individuella fall, vad den blivande mamman äter just nu och hur den maten kan förändras och optimeras. Feta och söta livsmedel kan till exempel minskas till fördel för en bättre balans mellan protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler i maten.


    Komplikationer vid förlossning

    Att vara fet ökar även risken för komplikationer vid graviditeten som till exempel havandeskapsförgiftning. Akut kejsarsnitt är inte heller ovanligt vid fetma och graviditet, samtidigt som det inte är helt riskfritt att söva och en person med ett BMI-värde över 30. Barnen riskerar också att drabbas av syrebrist vid förlossningen.


    - Man vet inte exakt varför dessa komplikationer inträffar. Kanske beror det på en ökad mängd ”innanfett” som utgör ett hinder i förlossningskanalen. Bland mina patienter har jag till exempel lagt märke till att fostret har svårt att tränga ner i förlossningskanalen, säger Marie Cedergren.


    Mammorna i sin tur riskerar också att drabbas av komplikationer, som en direkt konsekvens av fetman, som till exempel graviditetsdiabetes, typ 2-diabetes, högt blodtryck, djupa proppar, sårinfektioner, samt rikliga blödningar efter förlossningen (på grund av att livmodern inte drar ihop sig som den ska).

  • pluppfamiljen

    Jag vill själv bli gravid men måste vänta... Suck Äter reductil och tränar dagligen


    5 barns mamma
  • Minnie69

    Vissa av oss har inte direkt tid att vänta ett år utan att försöka. Men hade jag varit tio år yngre....

  • Skogs Älva

    Hej Pluppfamiljen


    Jag tror alla som är med i denna tråd är mycket medvetna om riskerna som finns ifall man skulle bli med barn och samtidigt är överviktig. Själv försöker jag inte att bli med barn just nu utan vill gå ner minst ett tiotal kilon till, men skulle jag bli med gravid så skulle jag inte göra en abort utan göra det bästa av situationen. Ser mig inte som omänsklig för det. För är det något jag har lärt mig här i livet så är det att man ska inte måla f*n på vägen innan utan göra det bästa av alla situationer. Men gällande detta ämne finns det mycket som spelar in som ålder, kondition, kost, yttre samt inre omständigheter och jag tycker inte att man ska döma någon eller utala sig när man inte känner till allt runt om. Visst har man rätt till sina egna åsikter och tankar men man måste också representera andras beslut och ståndpunkter. Tycker denna tråd är bra, då man kan få peppning och insyn i hur andra har det och man inte är ensam om att utkämpa denna kamp fram till målet, viktnedgång och plusset i detta fall!!!
    Tycker ni tjejer i denna tråd är jätte duktiga, ni har alla börjat er resa och det är det viktigaste, sen är det intressant att följas åt i och med att vi alla har hunnit olika långt och har olika erfarenheter att bidraga med.

    God fortsättning önskar jag er alla..

  • joyride

    usch, det är ju så man inte vill skriva i den här tråden längre., Blev jätteobehaglig stämning tycker jag.

  • Minnie69

    Ja det blev lite avslagen stämning, själv grät jag in det nya året pga inlägget. Det var inte det roligaste sättet att fira nyår. (Anledningen var att jag hade anat ett sytrådtunnt streck på gravteststickan precis just samma dag som inlägget skrevs . Var inte så kul att se bilden av ett barn utan hjärna, mm.) Precis som Skogs Älva skrev så är nog alla som är med i denna tråd mycket medvetna om riskerna som finns ifall man skulle bli med barn och samtidigt är överviktig. Jag är dessutom medveten om att jag vid snart 40 har även åldern emot mig. Nåväl, som en vän av ordningen har jag (och mitt ev. lilla framtida hjärnlösa barn) satt oss ner och googlat på citerade Marie Cedergren. Hon framhåller lite mer än det som "pluppen" valde att citera och jag hittade inte samma förbudsmentalitet som man fick bild av i inlägget, men jag kanske har letat på fel ställen. Lägger iaf lite länkar för den som vill läsa själv. Citerar även lite angående hennes inställning till hur feta mödrar ska bemötas/behandlas. Tänkte att det där med respekt kanske även bör gälla innan graviditet?

    Jag gillar den här tråden och tänker inte låta den förfalla i olust bara för att någon måste klampa in och "tycka till" utan att betänka vilka konsekvenser det kan ha för andras "mående". Nu återerövrar vi vår goda kamratskap med "stöd och pepp", så vi kan fortsätta att bli hälsosammare för varje dag

    www.skane.se/templates/page.aspx

    www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_273137.svd

    www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/11/29/datortomografi-gors-ofta-i/index.xml

    www.metro.se/se/article/2007/03/26/21/3353-45/index.xml

    "Marie Cedergrens råd till gravida kvinnor med fetma:
    * Kvinnorna har rätt till ett värdigt bemötande av någon med kunskap om fetma, graviditet och förlossning
    * Försök reducera din vikt om du planerar att bli gravid "på bara ett par kilos nedgång vinner man mycket"
    * Motionera minst 30 minuter per dag
    * Ha en bra matordning, är frukost, lucnh och middag, hoppa inte över en måltid
    * Banta inte under graviditeten"

    www.alltombarn.se/halsa/1.1093

    www.netdoktor.se/&AreaId=36


    joyride skrev 2009-01-06 09:34:04 följande:
    usch, det är ju så man inte vill skriva i den här tråden längre., Blev jätteobehaglig stämning tycker jag.
  • Trippel

    Nä struntar i det där med taskig stämning tycker jag och glädjs över varje hekto vi går ner innan vi plusar

    Jag har vandrat ner till 107.4 från 111.6 4.2 kg på 1½ månad så jag är väldigt nöjd ändå

    Hur går de för er andra?
    Hur lägger ni upp träning och mat?
    Vad ligger ert bmi på?

Svar på tråden 100 kg+ som försöker bli gravida, del III (Måndagvägarlistan :-D)