• Äldre 1 Dec 07:46
    12000 visningar
    487 svar
    487
    12000

    "Augusti 2006-mammorna"

    Hej!

    Fortsättningstråd nr. 9 för oss som blev föräldrar i "augusti" (juli/augusti & september) år 2006 och bor i och runt Uppsala!

    Vardagen susar förbi och vi försöker hänga med så gott det går. Vi har nu följts åt sedan i början av år 2006 och håller fortfarande kontakten och träffas så ofta vi bara kan. Nästan alla barn har nu passerat 2 års strecket och börjar komma in i den "fina" trotsåldern. Många av oss har blivit flerbarnsföräldrar och fler blir det nu under hösten och vintern.

    Önskar er alla en riktigt skön jul, med snö utanför dörren, mysiga hemmakvällar och tända ljus!

    /Annapanna

    Våra älskade 2006-åringar:
    11/5 (BF 14/8) IssaPissa, sonen Albin - 631 g, 31 cm
    9/7 (BF 15/8) mallan75, döttrarna Maja - 2090 g, 46 cm & Emma - 1910 g, 44 cm
    12/7 (BF 13/8) ansis, sonen Edvin - 2820 g, 47 cm
    20/7 (BF 30/7) bambigirl, sonen Albin - 3430 g, 49 cm
    28/7 (BF 1/8) Fiken, sonen Ludwig - 3135 g, 51 cm
    30/7 (BF 15/8) Fru Fenomena, dottern Alma - 3420 g, 52 cm
    30/7 (BF 28/7) tigge, sonen Viggo - 3380 g, 51 cm
    9/8 (BF 7/8) Kalorina, sonen Vidar - 3150 g, 51 cm
    17/8 (BF 5/8) getingmidja, dottern Leonella - 4730 g, 55 cm
    20/8 (BF 17/8) Tinsa, dottern Agnes - 3980 g, 51 cm
    21/8 (BF 18/8) puss, sonen Axel - 3505 g, 53 cm
    24/8 (BF 12/8) Nygge, sonen August - 3330 g, 51 cm
    25/8 (BF 7/9) Glad06, sonen Henning - 2970 g, 48 cm
    1/9 (BF 17/8) Mirme, sonen Adam - 3820 g, 52 cm
    2/9 (BF 22/8) ellen, sonen Samuel - 3600 g, 54 cm


    ღ Mamma till världens finaste och goaste Edvin ~ född 12 juli 2006 ღ
  • Svar på tråden "Augusti 2006-mammorna"
  • Äldre 14 Dec 19:46
    #51

    Gokväll.

    Jag har suttit och funderat över hur jag ville formulera mina åsikter om vårdbidraget.
    Alla har rätt till sina åsikter om saker men jag måste erkänna Puss att dina åsikter om det är en fråga om prioriteringar gjorde mig upprörd. Jag säger inte att man måste vara rik för att kunna nyttja det men samtidigt har man det nog generellt sett lite bättre ställt än medel-Svensson om man söker det. Det betyder inte att jag tycker illa om de som kan söka det, visst en aning avundsjuka finns , utan tycker att de har tur som har de där extra mynten som behövs.
    Vi skulle inte kunna få det att gå runt på vårdnadsbidraget och den lön som enbart den ena av oss drar in, hur vi än skulle prioritera. Visst... vi har gjort valet att vilja bo i Uppsala och inte i en liten stad i norrland där boendet (och kanske även matkassen) är mycket billigare.
    Vi har valt att kunna spara för att ha en buffert ifall något skulle hända och vi vill även kunna spara en liten slant till Edvin (samt kommande syskon). Vi har valt bort bil eftersom vi bor inne i stan.
    Nu har vi ändå turen att enbart kunna ha Edvin på förskolan mellan 09-14, och den tiden tycker jag är bra för hans sociala utveckling. De är utomhus när jag kommer och lämnar och går inte in förrän runt 10:30 då de går in för lunch, sen vilar de mellan 11:15-12:00 då de återigen går utomhus för att aktiveras.


    ღ Mamma till världens finaste och goaste Edvin ~ född 12 juli 2006 ღ
  • Äldre 14 Dec 19:47
    #52

    13:30 är det mellanmål och efter mellanmålet så leker de lite inomhus och sen kommer jag och hämtar.

    Heh, så... nu har jag återigen fått skriva av mig.


    ღ Mamma till världens finaste och goaste Edvin ~ född 12 juli 2006 ღ
  • Mirme
    Äldre 14 Dec 19:52
    #53

    Hej alla, Nivde vilket svårt beslut att behöva ta så fort! Jag tror dock att man helst av allt skall gå efter var barnet har det bäst idag, det måste ju vara viktigare än att de ska få kompisar i närheten för framtiden.

    Men sen...om vi då förutsätter att E har det lika bra på båda ställena...ja jag har ju lite erfarenhet av stan och landet när det gäller skolstart, När S började på Vaksalaskolan så kom barnen från alla olika dagis runt om i stan så där hade det absolut ingen betydelse var man gått tidigare, de fick jobba ihop en grupp av barn från olika ställen. Men när S däremot började i Bälingeskolan så upptäckte vi ju att här var det helt annourlunda, här hade många av barnen gått tillsammans ändå sedan de var små på dagis och ja kände varandra på ett annat sätt. Om du tycker att det känns viktigt för skolstarten så tycker jag du skall fråga på den blivande skolan hur det är där och var barnen brukar komma ifrån för det är nog väldigt olika på olika ställen.

    Sen kan jag ju förstå att det finns andra fördelar också med att ha nära, närmare, ni kanske lär känna fler familjer i området, och om man eventuellt skall vara föräldraledig för syskon längre fram så är det nog skönt att ha E nära hemmet....men huvudsaken tycker jag iaf är att han mår bra där han är idag!

  • Mirme
    Äldre 14 Dec 20:02
    #54

    ok jag måste ju också då...ang vårdnadsbidraget...

    I alla tider har det funnits människor som har valt bort dagis och istället valt att vara hemma med sina barn, och jag tror inte alltid att det varit höginkomsttagare, jag tycker det är positivt att dessa människor uppmärksammas och får en slant för det jobb de gör samt den besparing de ger kommunen då de inte belastar en förskoleplats, utan att den istället blir ledig till någon annan som behöver den.

    Men jag tycker vårdnadsbidraget är för lågt, för det vore underbart om alla som skulle vilja vara hemma med sina barn istället kunde få vara detta! (sen vad det skulle kosta samhället är en annan sak)För jag förstår att alla tyvärr inte har den möjligheten ekonomiskt.

    Sen så måsta jag vara lite elak och skriva att det nån stans ändå handlar om prioriteringar, vi har levt på ett studiebidrag med ett barn och överlevt, vi levde trångt, handlade begagnat osv, men vi klarade oss. Sen så betyder inte det att jag skulle välja det livet idag för att kunna vara hemma med mina barn, men möjligheten finns...men jag är nog inte beredd att leva så igen trots allt...

  • Äldre 14 Dec 20:19
    #55

    Vårdnadsbidraget: Vi skulle inte klara oss på de pengarna man får någon längre tid (nån månad skulle funka), men det beror ju på huset. Om vi flyttade till hyreslägenhet skulle det kanske gå. Har vänner som bor i br (en 3a) och de har samma månadskostnad som oss. Tycker dock att vårdnadsbidraget är bra, för de som vill och kan.

    Sara: Tror att vissa börjar den 19 och vissa den 29. Om det är mer uppdelat än så vet jag inte. Tror dock också att det kan bli bra. Det ligger ju fint bredvid skogen och lokalerna kommer vara fräscha.

    Har fått jobba lite idag och väl hemma igen har jag fått laga mat och ta hand om kidsen. Daniel är sjuk. Enligt min plan måste jag dock jobba varje dag fram till minst fredag för att få ihop det. Hoppas han känner sig så ok imorgon att han orkar en stund iaf. Har en hel del kvällsgöra denna vecka (labrapporter och undervisningsförberedelser som jag gärna gör hemma när barnen sover) så jag hoppas att det bli korta dagar på jobbet.

    Igår gick det sådär. Vi åkte innan Emma sov för hon verkade så nöjd med barnvakterna samt väldigt pigg. Var dumt dock. De hade problem att få henne att sova. Albin hade somnat på en gång, men Emma hade bara gallskrikit. Till slut hade ena barnvakten satt sig brevid Emmas säng och väntat ut henne och slutligen hade hon tagit nappen och lagt sig ner och somnat. Jag tycker mig dock ha märkt idag att Emma varit lite kramigare och oroligare. Kan nog bli så att Emma får vara med min mamma när vi ska på kryssning den 29. Är tänkt att båda ska vara hos min bror men de kommer träffa min mamma massor innan så kanske det är bättre för Emma. Svårt.

    Var hur som väldigt trevligt med fest. Massor med god mat och trevligt sällskap till bordet hade vi. Åkte hem vid 1 för man vet ju ändå att man ska upp halvitidigt dagen efter. De sov iaf till 9 så när vi klev upp hade barnvakterna redan varit vakna en hel timme

  • Tinsa
    Äldre 14 Dec 20:34
    #56

    Mirme: Jag är inte på något vis emot vårdnadsbidraget, och tycker inte att det är elakt att skriva att det visst kan handla om prioriteringar. Jag har aldrig gått på dagis, och vi hade inte mycket pengar när jag var barn. Jag reagerar på att folk säger att det inte är pga ekonomi som man inte har möjlighet att vara hemma, för man kan ha lån (studielån och andra) som man skaffat sig och kanske skulle ha prioriterat bort NU om man visste hur det var, men DÅ när man tog dom var det långt till ev barn..tex... eller andra skäl. Och som du säger visst går det att rätta mun efter matsäcken, men man kanske inte är beredd att acceptera det matsäck man får (typ sälja huset och flytta till Åmål...eller någon annan stans långt ifrån vänner och familj...). Nu snurrar jag kanske till det här, men det är inte helt lätt...

    Alltså, jag tror att det finns två kategorier som söker vårdnadsbidrag: Dels de som inte har så mycket, och redan lever billigt, dels de som lever ganska gott och kan fortsätta att leva hyggligt även på en lön. För de flesta av oss som hankar oss fram någonstans mittemellan så känns det väldigt långt ifrån möjligt, även om vi kanske skulle vilja.

  • Äldre 14 Dec 20:42
    #57

    vilket liv det blev!
    tinsa: ingen har sagt nåt om dagis för ditt nöjes skull.
    tretusen är lika lite för mig som det är för er. och du har skrivit om att det är skönt att arbeta och bara få vara sara, och där är ju dina prioriteringar klara, inget omt om det.
    jag unnar dig dina prioriteringar. unna mig då mina tack!
    man kan prioritera att leva fattigt, snåla, leva i liten lägenhet och köpa begagnat. det KAN man, om man vill. det ör inte fel att vilja leva annorlunda och det är inte fel att leva så. alla måste inte prioritera som vi, men vi tar oss rätten att göra detta då tillfälle erbjuds. vissa vill arbeta, andra vill vara med sina barn istället. inget konstigt med det och jag säger inte att det ena är bättre eller mer rätt än det andra.

  • Mirme
    Äldre 14 Dec 20:45
    #58

    Tinsa: Ja men visst var det lite så jag menade, att visst jag skulle säkert kunna prioritera så att vi skulle kunna ha råd att vara hemma men jag är inte beredd att göra det idag, för jag är inte beredd att sätta mig i en tvåa med kokvrå på 46kvm med tre barn, strunta i bil osv (och detta var i Stockholm! så det måste inte vara i norrland), jag är inte beredd att göra de prioriteringar idag som skulle krävas, helt enkelt för att jag blivit för "bortskämd" med den livsstil som vi har idag, och då lever vi ju ändå väldigt "medel". Men iaf vi har väl hela tiden lyckats öka våra kostnader, från att leva på ett studiebidrag till att sitta med hus, bil etc, och det är mycket lättare att lägga till något än att faktiskt prioritera bort något som man vant sig vid...

  • Mirme
    Äldre 14 Dec 20:48
    #59

    Men hmm alltså jag känner folk som faktiskt har prioriterat bort mycket för att få vara med barnen (och då menar jag inte dig Puss ) så jag menar att det går. Men sen är det säkert så att det är olika sorters folk som väljer vårdnadsbidraget.

    Äsch, jag tycker sånt här är roligt att diskutera, skoj med så många som tycker till! Tänk att prat om "pengar" alltid får igång folk

  • Tinsa
    Äldre 14 Dec 20:50
    #60

    Puss: Ja, jag skulle inte vilja vara hemma på heltid (som jag sagt tidigare), nej jag är inte avundsjuk på dig eller så, och ja, jag unnar dig visst dina prioriteringar. MEN om du inte ljugit tidigare om vad din man tjänar så tycker inte jag alls att 3000 kr är lika mycket/lite för dig som det är för mig, eller hur du kan prata om att leva fattigt. Förstår du inte att det är skillnad så kan vi avsluta disskussionen.

    Eller det ska vi kanske göra ändå, innan jag blir ovän med alla

Svar på tråden "Augusti 2006-mammorna"